17/8/22

Η 17η Αυγούστου στην Ιστορία

Η 17η Αυγούστου είναι η 229η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απέμειναν 136 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

986. Κατά την πρώτη εκστρατεία του Βασίλειο Β΄ κατά του Σαμουήλ Κομητόπουλου ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε  στη μάχη στις Πύλες του Τραϊανού, στην περιοχή της Σόφιας, στη σημερινή Μπούλγκα.


1126 . Επιστράφηκε στην Κατάνια το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αγάθης (Άγκαθα) της Σικελής που είχαν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη το 940 , κατά την περίοδο του Ρωμανού του Λεκαπηνού. Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Αγ. Παύλου Αγίου Όρους. Αποτμήματα του Ιερού Λείψανου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Προυσού Ευρυτανίας και Λουκούς Άστρους Κυνουρίας. 

1186. Ο δούκας Ότακαρ Δ' της Στυρίας παραχώρησε το δουκάτο του στο Λεοπόλδο Ε΄ της Αυστρίας και στο γιο του, Φρειδερίκο, υπό τον όρο ότι η Αυστρία και η Στυρία θα παρέμεναν  αδιαίρετες.

1386. Ο Αλβανός πρίγκιπας Καρολος Τόπια έκλεισε συμμαχία με τη Δημοκρατία της Βενετίας η οποία ανέλαβε να τον βοηθήσει εναντίον των Τούρκων, ενώ ο Τόπια υποσχέθηκε προστασία για τους έμπορους της Βενετίας στη χώρα του.


1424. Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, στην Νορμανδία, 8000 Άγγλοι υπό τον Ιωάννη του Λάνκαστερ νίκησαν στη Μάχη του Βερνέιγ χάρη στους τοξότες, έναν πολύ μεγαλύτερο γαλλικό στρατό, από 14000. Οι Γάλλοι είχαν 6000 νεκρούς.

1498. Ο Καίσαρας Βοργίας, γιος του Πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ ́ , έγινε ο πρώτος καρδινάλιος στην ιστορία της καθολικής Εκκλησίας  που παραιτήθηκε.Την ίδια ημέρα ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΒ  διόρισε τον Καίσαρα, Δούκα του Βαλεντίνο. 

1552. Στο Βελιγράδι, τυπώθηκε από τον Τραϊανό Γκούντουλιτς το πρώτο Ευαγγέλιο στην Κυριλλική.

1585. Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο άρχισε η Πολιορκία της Αμβέρσας από τους Ισπανούς.


1668 . Σεισμός εντάσεως 8,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  στην Ανατολία προκάλεσε χιλιάδες 8.000 θανάτους .

1717 . Οι Τούρκοι παρέδωσαν το φρούριο του Βελιγραδίου στον Ευγένιο της Σαβοΐας.

1743. Η Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ με τη Συνθήκη του Άμπο ή του Τούρκου, επέλυσε τα χρονίζοντα συνοριακά προβλήματα με τη Σουηδία, αποσπώντας,  τη νότια Φινλανδία δια διαπραγματεύσεων.

1769‎‎ . Η Συνέλευση της Τσετίνιε, που συγκλήθηκε για να ακούσει τον Ρώσο πρίγκιπα Ντολγκορούκοφ, ο οποίος αφίχθη στο Μαυροβούνιο για να ξεκινήσει τον Αγώνα κατά των Τούρκβν , απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του Σκεπάν Μάλι από τη φυλακή, ο οποίος φυλακίστηκε κατ' εντολή του Ντολγκορούκοφ. Μόνο με την παρουσία του Σκεπάν Μάλι η Συνέλευση αποδέχθηκε ο Ρώσος απεσταλμένος να απευθυνθεί στους παρευρισκόμενους.‎

1786 . Πέθανε στο Πότσδαμ ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας.

1787. Ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Α’ (1774-89) κήρυξε τον Πόλεμο στη Ρωσία. Οι  επιχειρήσεις  των Τούρκων άρχισαν  στον Δνείστερο, στο «θέατρο» της Ουκρανίας, και στόχευαν  στην  ανακατάληψη της Κριμαίας. Κατά τον 6ο  Ρωσοτουρκικό πόλεμο   οι Ρώσοι, που συμμάχησαν με τους Αυστριακούς, επιβεβαίωσαν τη στρατιωτική υπεροχή τους και υποχρέωσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία στην υπογραφή της συνθήκης του Ιασίου. 

1807. Το «Κλέρμον», το πρώτο πλοίο που κινήθηκε με ατμό και κατασκευάστηκε από τον Ρόμπερτ Φούλτον, έκανε το παρθενικό του ταξίδι στον ποταμό Χάτσον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

1812. Έληξε νικηφόρα για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη η μάχη του Σμολένσκ.

Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α' διόρισε τον Μιχαήλ Κουτούζοφως αρχιστράτηγο όλων των ρωσικών στρατευμάτων και πολιτοφυλακών. Άρχισε η  πρώτη μάχη του Πολότσκ μεταξύ του 1ου Σώματος Πεζικού του Ρωσικού Στρατού και του Σώματος του Στρατάρχη Ουντινό .

1827. Κατόπιν υποδείξεως του Ναυάρχου  Κόδριγκτον  στους Μαυροκορδάτο και Ζαΐμη η Ελληνική Κυβέρνηση εγκαταστάθηκε  στην Αίγινα.

1828.  Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκρότησε το πρώτο Τάγμα Πυροβολικού, αποτελούμενο από έξι πυροβολαρχίες υπό τη διοίκηση του Σ/ρχη (ΠΒ) Ν. Πιέρρου.

1833.Απαγορεύθηκαν οι συναλλαγές με τουρκικά  νομίσματα στην Ελλάδα
1892. Υπογράφηκε η γαλλο-ρωσική συμμαχία.

1901.  Ο Χρήστος Τσούντας βρήκε το   νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου πάνω στο λόφο «Καστράκι».

1909. Η κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη χορήγησε αμνηστία στους αξιωματικούς που έκαναν την επανάσταση στο Γουδί. 

1914. Στο Σταλουπόνεν, του Καλίνινγκραντ έγινε η εναρκτήρια μάχη στο Ανατολικό Μέτωπο. Ο (γαλλικής καταγωγής) στρατηγός Χερμαν φον Φρανσουά πραγματοποίησε μια επιτυχημένη αντεπίθεση έναντι υπέρτερων ρωσικών δυνάμεων και ανέτρεψε την 27η ρωσική Μεραρχία που διοικούσε ο (Εσθονός) στρατηγός Πάβελ φον Ρένενκαμπφ. 

1916. Το Βενιζελικό κίνημα της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη .
Οι Βούλγαροι κατέλαβαν τη Φλώρινα και τη Βεύη.
Η Ρουμανία υπέγραψε  τη συνθήκη συμμαχίας με την Αντάντ

1918. Ο αιμοσταγής ιουδαίος αρχηγός της Τσέ-Κα της Αγίας Πετρούπολης Μωυσής  Ουρίτσκι , δολοφονήθηκε μπροστά στην έδρα της Τσέ-Κα από τον επίσης Εβραίο Εύελπι Λεονίντ Κανέγκισερ, σε εκδίκηση για την εκτέλεση του φίλου του και άλλων  αξιωματικών.

1922. Στις 17/30 έληξε  η καταστρεπτική για τον ελληνικό Στρατό, μάχη του Ντουπλουμπινάρ ,στο στενό του Αλή Βεράν, ανάμεσα στα υψώματα "Κιουτσούκ" και "Μπουγιούκ Αντά, όπου περικυκλώθηκε η Ομάδα Τρικούπη, και σφαγιάστηκε η 9η Μεραρχία.

1935. Ο Υπουργός Εσωτερικών του Ράιχ Βίλχελμ Φρικ, εξέδωσε το διάταγμα για την απαγόρευση του Τεκτονισμού. Μετά το τέλος του Πολέμου συνελήφθη, δικάστηκε στην Δίκη της Νυρεμβέργης και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.

1936. Στο πλαίσιο του ισπανικού  πολέμου, άρχισε η μάχη του ποταμού Γουαδελούπε ανάμεσα σε 4000  εθνικόφρονες στρατιώτες και 9000 «δημοκρατικούς» που είχαν την υποστήριξη και επτά αεροσκαφών.

1941 Στο Βελιγράδι, η Γκεστάπο κρέμασε  πέντε Σέρβους στην Τεράζιε  σε αντίποινα για το σαμποτάζ στην αυλή του κτηρίου της Γκεστάπο. Και τους άφησε να αιωρούνται για αρκετές ημέρες.

1943. Έληξε η μάχη της Σικελίας. Η 7η στρατιά των ΗΠΑ υπό τον στρατηγό Πάττον έφτασε στη Μεσσήνη. Λίγες ώρες αργότερα έφθασε και η βρετανική 8η Στρατιά υπό τον Μοντγκόμερυ. 40.000 Γερμανοί και 62.000 Ιταλοί στρατιώτες πρόλαβαν να περάσουν στην Καλαβρία με μικρές απώλειες.

1944. Δυνάμεις του Ε.Δ.Ε.Σ. συγκρούστηκαν με τους Γερμανούς στην περιοχή Παραμυθιάς-Πάργας. Στη μάχη της Μενίνας υποχώρησαν οι Γερμανοί. Μεγάλο μπλόκο στην Κοκκινιά (Νίκαια). Εκτελέστηκαν 138 που αναγνωρίστηκαν ως Κομμουνιστές.

1945. Οι ηγέτες του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ινδονησίας Αχμέντ Σουκάρνο και Μοχάμαντ Χάτα κήρυξαν την ανεξαρτησία της Ινδονησίας από την Ολλανδία και τη δημιουργία μιας ενωμένης Δημοκρατίας της Ινδονησίας. 
 Κυκλοφόρησε  το μυθιστόρημά του  Τζωρτζ Όργουελ , «Η  φάρμα των ζώων».

1946. Στη Σόφια άρχισε η δίκη στελεχών του VMRO. 22 άτομα κρίθηκαν ένοχοι για «σχηματισμό τρομοκρατικής ομάδας για την ανατροπή της εξουσίας», και δύο από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο. 

1950. Ο Σοφοκλής Ελευθ. Βενιζέλος, κι ενώ ο Νικόλαος Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.

1952. 
Η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικά γυμνάσια  στο Αιγαίο Πέλαγος.


1956 .Το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα λόγω αντισυνταγματικότητας.

1957. Άρχισε  να λειτουργεί η ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα–Κηφισιά.


1964
. Με απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου, αποδεσμεύτηκαν από το ΝΑΤΟ και τέθηκαν υπό ελληνική διοίκηση οι στρατιωτικές, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που δεσμεύονταν από τη Συμμαχία.


1974.
 Το πρωί της 17ης Αυγούστου 1974 έβρισκε την Κύπρο εδαφικά και πολιτικά ακρωτηριασμένη. Παρά την εκεχειρία οι Τούρκοι επιτέθηκαν και κατέλαβαν έπειτα από επτάωρη αντίσταση το χωριό Πυρόι , που υπερασπίστηκαν 30 άνδρες της 31 ΜΚ υπό τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ανδρέα Γεωργιάδη.
Τα Τουρκικά στρατεύματα έκαναν εκκαθαριστικές εναντίον ανταρτών στην Καρπασία.


1977.
Tο ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό «Άρκτικα»  έφτασε στον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο της Γης.

1987.Ο Ρούντολφ Ες, ο αναπληρωτής του Αδόλφου Χίτλερ, αυτοκτόνησε σε ηλικία 93 ετών στη φυλακή Σπαντάου του Βερολίνου, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1946.

1988 . Από βόμβα που τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο σκοτώθηκε ο πακιστανός δικτάτορας, στρατηγός Μοχάμεντ Ζία ουλ Χακ. Μαζί με τον πρόεδρο του Πακιστάν σκοτώθηκε και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ.

1990 .Έκλεισε η τηλεπικοινωνιακή αμερικανική βάση στη Νέα Μάκρη που λειτουργούσε από το 1953. Μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου των Σέρβων, για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αυτονομία των Σέρβων στην Κροατία, οι ειδικές δυνάμεις της Κροατικής αστυνομίας επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα στους σερβικούς δήμους Όμπροβατς και Μπένκοβατς. Οι Σέρβοι απάντησαν με οδοφράγματα στους δρόμους.

1998. Η κυβέρνησα Γιέλσιν κήρυξε Πτώχευση . Οι πληρωμές τόκων υπερέβαιναν τις πληρωμές του ρωσικού προϋπολογισμού. Το κράτος αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη του. Οι καταθέσεις του πληθυσμού  υποτιμήθηκαν.

1999. Σεισμός με επίκεντρο στην πόλη Ιζμίτ της Τουρκίας , με μέγεθος 7,6 Ρίχτερ και καταστρεπτικότερα 9 στην Κλίμακα Μερκάλι, προκάλεσε τον θάνατο 17.127 ατόμων και τον τραυματισμό 43,959.

2001. Δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση Τζίντζιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας, αποφάσισε να αποσύρει τους εκπροσώπους του από την κυβέρνηση. Ήταν η αρχή μιας σοβαρής κρίσης στην κυβέρνηση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS), που ανέτρεψε το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

2004 Στο Βελιγράδι, το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποκατάσταση του  σερβικού εθνόσημου,  της σημαίας, και του Εθνικού  Ύμνου.

2006‎‎. Μετά από 34 ημέρες πολέμου, άρχισε η σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Λίβανο.‎

2007. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στις 16 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος ως εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, και την οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008.

2009.
 Μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Ναζράν της Ινγκουσετίας στην Ρωσική Ομοσπονδία. 20 Νεκροί και 138 τραυματίες.

 2012. Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση τα τρία μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot που είχε ιμπρεσάριο τη Cia σύμφωνα με το άρθρο 213 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Περί του «Χουλιγκανισμού», λόγω της βεβήλωσης στις 21 Φεβρουαρίου 2012 του Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος, Η Γαλλίδα ερευνήτρια Emmanuelle Charpentier και η Αμερικανίδα συνάδελφός της Jennifer Doudna ανακοίνωσαν την δυνατότητα τροποποίηση του γονιδιώματος, με «μοριακό ψαλίδι» που μπορεί να κόψει το DNA σε ένα συγκεκριμένο μέρος, προκειμένου να γίνουν γενετικές τροποποιήσεις. 

 2018. Στο Πακιστάν, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής κρίκετ Ιμράν Χαν εγινε πρωθυπουργός, μετά τη νίκη του κόμματός του στις γενικές εκλογές. 

 2019. Στο Αφγανιστάν, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας,κ ατά τη διάρκεια γάμου στην Καμπούλ. 80 νεκροί .

1 σχόλιο:

ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ είπε...

1424. "Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, στην Νορμανδία, 8000 Άγγλοι υπό τον Ιωάννη του Λάνκαστερ νίκησαν στη Μάχη του Βερνέιγ χάρη στους τοξότες, έναν πολύ μεγαλύτερο γαλλικό στρατό, από 14000. Οι Γάλλοι είχαν 6000 νεκρούς".
Συμπληρωματικά, ενδιαφέρει πως πήραν την νίκη χάρη στα τόξα μεγέθους μεγαλύτερου κι από ανάστημα του πολεμιστή που τα τέντωναν με το βάρος όλου του σώματος και χρησιμοποιώντας το πόδι τους. Διαπερνούσαν έτσι πανοπλία και θώρακα ιππότη.
Για πραγματική ιστορία, μελέτη της "Ιστορίας της Αγγλίας" και "Ιστορίας της Γαλλίας" του Νίκου Τσιφόρου (και γενικά όλων των ιστορικών βιβλίων του), ΝΑΙ! του σκηνοθέτη και χαρισματικού και πολυπράγμονα και ανεξάντλητου Νίκου Τσιφόρου. Για ιστορία όχι βγαλμένη από το καλούπι του εργοστασίου των παραχαρακτών αλλά η ιστορία που βασίζεται μόνο και μόνο στην αλήθεια και στην αντικειμενική παράθεση και ερμηνεία.
Και το καλλίτερο με τον απίστευτα ευχάριστο τρόπο του Τσιφόρου (που τον δίωξε κι αυτόν το ξεφτιλισμένο καθεστώς του γραικυλιστάν της εποχής).

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...