6/6/23

6 Ιουνίου 1906. Η σφαγή των φυλακισμένων μακεδονομάχων στις φυλακές του Μοναστηρίο

 Οι Μακεδονομάχοι Νικόλαος Τζόβελος, (από τη Λαμία), Ἐμμανουήλ Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ιωάννης Σταθόπουλος Οδυσσέας Παναγιωτάκος, και Παπαμαρκάκης, εδωσαν την ζωή τους για την Πατρίδα 

Στις φυλακές του Μοναστηρίου υπήρχε μεγάλος αριθμός κρατουμένων. Ανάμεσα τους Βούλγαροι κομιτατζήδες, Τουρκαλβανοί, και Έλληνες Μακεδονομάχοι. Οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι προκαλούσαν ταραχές για να επιτεθούν εναντίων των Ελλήνων. 

Στις 6 Ιουνίου του 1906 άρχισαν νέες ταραχές, που ξεκίνησαν , σύμφωνα με την Τουρκικη διοίκηση από μία λογομαχία. 

Τούρκοι Τουρκαλβανοὶ και κομιτατζήδες κρατούμενοι ρίχτηκαν εναντίον των Ελλήνων, οπλισμένοι με κάμες , και ρόπαλα. 

Οι δικοί μας ήταν ολότελα άοπλοι. Επτά δικοί μας σκοτώθηκαν επί τόπου και δύο πέθαναν έπειτα από 3 ημέρες .

65 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Τα κάρα της δημαρχίας κουβάλησαν τους επτά νεκρούς. Μεταξύ των νεκρών και 6 κρατούμενοι μακεδονομάχοι. 

Οι Παπαμαρκάκης, Νικόλαος Τζόβελος, (από τη Λαμία), Ἐμμανουήλ Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ιωάννης Σταθόπουλος και Οδυσσέας Παναγιωτάκος. 

 Οι Τούρκοι χαρακτήρισαν τα γεγονότα «Στάση» των κρατουμένων.  

Οι Μακεδονομάχοι Παπαμαρκάκης, Νικόλαος Τζόβελος, (από τη Λαμία), Ἐμμανουήλ Επισκοπάκης, Κώστας Κορυτσαίος, Ιωάννης Σταθόπουλος και Οδυσσέας Παναγιωτάκος, αγαπούσαν την Πατριδα. Αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον Εφιαλτένσκι την Κατίνα Σαλαμάκι ,το Γκιάνα και τους Νεομπατριώτες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εγώ τρέφω μεγαλύτερο μίσος για τους ντόπιους Γραικούς που είναι λάγνοι προς κάθε εχθρό όπως γύφτο, λαθρέποικο, αλβανό, σκοπιανό, βούλγαρο και τούρκο και κοροϊδεύει κάθε ελληνικό εθνικό δίκαιο ενώ στο τέλος θα είσαι εσύ ο μόνος που θα πολεμήσει και στην δεινή κατάσταση άμυνας θα σε έχουν φέρει αυτοί οι Γραικοί που είναι και οι στυλοβάτες του συστήματος μιας και το σύστημα είναι κοινοβουλευτικό εκλογικό με οριζόντιο δικαίωμα ψήφου, αν τελικά νικήσουμε την επόεμνη φορά ή όπου νικήσουμε θα πρέπει να πέσει σκληρή στρατιωτική δικτατορία χωρίς δικαιώματα για τις γυναίκες και μόνο οι καλύτεροι θα γίνονται φύλακες και άρχοντες, σκληρός πλατωνικός "σκοταδισμός" δηλαδή

https://twitter.com/iamvosgr/status/1664519961119793152?cxt=HHwWgIC9wb2FyJkuAAAA