19/3/24

ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΝΙΕΤΣΚ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΡΑΗΛ

H Ντονέτσκο-Κριβοροζσκαγια Σοβιετική Δημοκρατία

 

ήταν μια πολιτική οντότητα , στο έδαφος των λεκανών Ντονέτσ  και Krivoy Rog  . 
Ανακηρυχθηκε το Φεβρουαρίο 1918 ως αυτόνομη περιοχή μέσα στη ρωσική Σοσιαλιστική Δημοκρατία την  RSFSR.
 Ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 1918, ανακοινώθηκε ότι το έδαφος της δημοκρατίας θα ενσωματωθεί στην Ουκρανική Σοβιετική Δημοκρατία.
Τον Απρίλιο, καταλήφθηκε από γερμανο-αυστροουγγρικά στρατεύματα. 
Σε διάφορα έγγραφα, της εποχής το "DCSD" αναφέρεται επίσης ως: Δημοκρατία του Ντονέτσκ, Σοβιετική  Δημοκρατία του Ντονέτσκ Δημοκρατία του Ντόνετσκ και Kryvyi Rih , (σε μερικά έγγραφα - Krivorog) ,Ομοσπονδιακή Δημοκρατία του Ντονμπάς, Ομοσπονδία του Ντόνετσκ.
 Στην προφορική και ανεπίσημη επικοινωνία, χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα ονόματα, Ντονκρίβμπας Κρυβντονόμπας Δημοκρατία του Ντονμπάς
Στις 28 Ιανουαρίου /11 Φεβρουαρίου, 1918 στο IV περιφερειακό συνέδριο του Σοβιέτ των εργαζομένων των λεκανών του Ντονέτσκ και Kryvyi Rih στο Ξενοδοχείο Μετροπόλ, στο Χάρκοβο , ανακηρυχθηκε η  Σοβιετική Δημοκρατία Ντονέτσκ-Κριβόι Ρογκ (DKSR) .
 Στο συνέδριο, το ζήτημα της οργάνωσης της εξουσίας στο Ντονμπάς και το Κρίβι Ρόγκ τέθηκε από τον Μπολσεβίκο Σ. Βασιλτσένκο, ο οποίος ήταν της άποψης ότι η αρχή της εδαφικής και παραγωγικής κοινότητας των περιφερειών πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του σοβιετικού κράτους. 
Εξέφρασε την άποψή του για την οργάνωση της εξουσίας σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ρωσία ως εξής: 
«Καθώς η σοβιετική εξουσία ενισχύεται επί τόπου, οι ομοσπονδίες των Ρωσικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών δεν θα βασίζονται σε εθνικά χαρακτηριστικά, αλλά στις ιδιαιτερότητες της οικονομικής και οικονομικής ζωής. Μια τέτοια οικονομικά αυτάρκης μονάδα είναι οι λεκάνες Ντονέτσκ και Κρίωι Ρόγκ. Η Δημοκρατία του Ντονέτσκ μπορεί να γίνει πρότυπο σοσιαλιστικής οικονομίας για άλλες δημοκρατίες». 

Ο Βασιλτσένκο,  (Vasylchenko) επέμεινε στη δημιουργία μιας αυτόνομης Δημοκρατίας Ντονέτσκ-Κριβόι Ρογκ, στο χωρισμό της από την Ουκρανία (Λαϊκή Δημοκρατία των Σοβιετικών της Ουκρανίας) και στην ενσωμάτωσή της στη Σοβιετική Ρωσία.
 Οι προτάσεις του υποστηρίχθηκαν ενεργά από τον Artem (F. Sergeev) και την πλειοψηφία των αντιπροσώπων του συνεδρίου, οι οποίοι υιοθέτησαν ψήφισμα «Σχετικά με το ζήτημα της κατανομής της λεκάνης του Ντονέτσκ» .
11 άτομα εκλέχθηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατίας (7 Μπολσεβίκοι, 3 Σοσιαλεπαναστάτες και 1 Μενσεβίκος .
Τρεις μερες μετα στις στις 31 Ιανοαρίου/14 Φεβρουαρίου, εξελέγη το Συμβούλιο των Λαϊκών Κομισαρίων της Δημοκρατίας υπό την προεδρία Αρτέμ Σεργκέγιεφ. 
Ότι έλεγε το 1918 ο σύντροφος Βασιλτσένκο τα έλεγαν προηγουμέως και οι βιομήχανοι την Τσαρική περίοδο, που δεν ήταν ικανοποιημένοι με τη διοικητική διαίρεση της ολοκληρωμένης βιομηχανικής περιοχής Ντονέτσκ-Κρίβι-Ρόγκ σε τρεις διοικητικές μονάδες .(Αικατερινοσλαβ, Χαρκόβο και Ντον). 

Ήδη από το τέλος του XIX αιώνα οι επιχειρηματίες άρχισαν να επισημαίνουν το «οικονομικό αδιαίρετο» του ως μέρος της Ρωσίας. 

Από την επανάσταση Φεβρουαρίου του 1917 στην περιοχή Donetsk-Krivoy Rog, μια συναίνεση των οικονομικών και πολιτικών ελίτ είχε αναπτυχθεί σχετικά με την ανάγκη να ενωθούν οι περιοχές άνθρακα και μεταλλουργίας της περιοχής σε μια ενιαία περιοχή με την πρωτεύουσα το Χάρκοβο ή το Αικατερίνοσλαβ. 
Η εφαρμογή αυτής της ιδέας ήταν η δημιουργία, τον Μάρτιο του 1917, μιας ειδικής επιτροπής του Ντονέτσκ (με επικεφαλής τον μηχανικό Τσερνισόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...