26/3/09

26 Μαρτίου στην Ιστορία.

Στις 26 Μαρτίου 1940, πεθαίνει ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.
1636... ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
1707... με την Πράξη Ένωσης της Σκοτίας, η Αγγλία και η Σκοτία γίνονται μία χώρα
1780... εκδίδεται η πρώτη κυριακάτικη εφημερίδα, η "Sunday Monitor".
1812... ισχυρός σεισμός καταστρέφει την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας. 1821... τα Καλάβρυτα περνούν στον έλεγχο των Ελλήνων επαναστατών.Ο πρόκριτος της Γαστούνης Γεώργιος Σισίνης κηρύσσει την Επανάσταση και πολιορκεί το φρούριο του Χλεμουτσίου.Οι εκπρόσωποι του Αχαϊκού Διευθυντηρίου (επίσκοπος Γερμανός, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Λόντος, Μπενιζέλος Ρούφος) επιδίδουν ανακοίνωση στους προξένους των ξένων δυνάμεων στην Πάτρα, με την οποία γνωστοποιούν την κήρυξη της Επαναστάσεως. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως στον Πύργο Ηλείας.

1827... πεθαίνει ο συνθέτης Λούντβιχ φον Μπετόβεν.
1833… παράδοση της Εύβοιας από τους Τούρκους στους Έλληνες.

1871…το Παρίσι εκλέγει νέο δημοτικό συμβούλιο. Έναρξη της Παρισινής Κομμούνας.

1910... απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ των εγκληματιών, των απόρων, των ασθενών και των αναρχικών.
1913…οι Βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Ανδριανούπολη.
1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γίνεται η πρώτη μάχη της Γάζας. Η πορεία των βρετανικών στρατευμάτων ανακόπτεται από 17.000 Τούρκους στρατιώτες
1934... πεθαίνει ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος.
1940…πεθαίνει ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.
1942... οι Ναζί αρχίζουν να στέλνουν Εβραίους στο Αουσβιτς, στην Πολωνία.
1946… η Αμερικανική Γερουσία με ψήφισμά της αναγνωρίζει για δεύτερη φορά (η πρώτη στις 17-5-1920) τα Ελληνικά δικαιώματα στην Β. Ήπειρο.
1953... ο Γκάλο Πλάζα, διπλωμάτης από τον Ισημερινό, που διαδέχθηκε τον πρώτο μεσολαβητή επί του Κυπριακού , Σάκαρι Τουομιόγια, υποβάλλει έκθεσή , βάσει της οποίας, προτείνεται προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η δημιουργία ενιαίου και ανεξάρτητου κράτους, με ορισμένες ουσιαστικές εγγυήσεις προς την τουρκική μειονότητα.
1971... το Μπανγκλαντές. (ανατολικό Πακιστάν) κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
1972… Φρανκφούρτη: Η χειροτονία του Αυγουστίνου σε επίσκοπο αποτελεί την πρώτη χειροτονία Έλληνα ορθόδοξου Επισκόπου στη Γερμανία.
1975... τίθεται σε ισχύ η σύμβαση για τα βιολογικά όπλα.
1979... υπογράφεται συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.
.
1994... στα Ιωάννινα φτάνουν οι 12 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για να λάβουν μέρος στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέματα συζήτησης το Γιουγκοσλαβικό και τις εξελίξεις σε Ρωσία και Μέση Ανατολή.
1995... επτά από τις δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήργησαν τους ελέγχους στα σύνορα, εφαρμόζοντας τη συνθήκη Σένγκεν.Συνεχίζεται η κινητοποίηση των αγροτών, οι οποίοι απέκλεισαν την εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησής τους.
1996... το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εγκρίνει δάνειο ύψους 10,2 δις δολαρίων, για τη Ρωσία ,προκειμένου να… «προχωρήσει στην οικονομική της εξυγίανση».
2000... εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
2007…ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ζητάει συγνώμη για τη χρήση γυναικών ως σεξουαλικών αντικειμένων σε οίκους ανοχής στα μέτωπα, τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Σερζ Σαρκισιάν αναλαμβάνει προσωρινά την πρωθυπουργία της Αρμενίας μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αντρανίκ Μαρκαριάν. Ο διορισμός του εγκρίνεται από τη Βουλή στις 4 Απριλίου.

2 σχόλια:

Δ.Α. είπε...

Ωραίες πληροφορίες.

Ανώνυμος είπε...

1942: Poious evraious kai poio "Au-svints", kyrie Xatzara? Den nomizw na eiste "xazos", kata to koinws legomeno, ka8olou den deixnete gia tetoios, mhpws omws kanete ton "xazo"? Vevaia entaksei, 8a mou peite, exete gynaika kai paidia kai me tis apokalypseis sas exete mpei se para pollwn - "gnwstwn-agnwstwn" ana tis epoxes kai ton kosmo - ta rou8ounia. Den xreiazetai omws kai tetoia osfyokampsia - kata to koinws legomeno - nomizw...

Filika

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...