15/3/09

Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η ΝΔ το παλεύει στο 33-35%, πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ , ανεβαίνουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.(Και κλάμα το εκδοτικό-εργολαβικό τράστ)

Διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές κατέγραψε το μηνιαίο βαρόμετρο της Public Issue, (τηλεφωνικές συνεντεύξεις, 3-6/3/2009, δείγμα 1.018 άτομα), για την Καθημερινή της Κυριακής.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 40% έναντι 35% της ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,5% , ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5% , ο ΛΑΟΣ με 5% και οι Οικολόγοι με 3%.

Τα ίδια περίπου αποτελέσματα είχε καταγράψει το «βαρόμετρο» και τον Φεβρουάριο αλλά τότε όπως και τους προηγούμενους μήνες, είχαν «ντοπάρει» το αποτέλεσμα με «αλφουζόλ».

Η έρευνα του Μαρτίου, απλά συγκαλύπτει, τις δυσμενείς μεταβολές που έγιναν από τον Φεβρουάριο για την κυβέρνηση και τον Σύριζα, και ομολογεί με καθυστέρηση, τα πραγματικά ευρήματα του περασμένου μηνός.
(βλ.δελτιο11.
http://deltio11.blogspot.com/2009/02/blog-post_9175.html)

Και αυτή τη φορά, μοιράζουν το «στατιστικό λάθος» υπέρ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, και των Οικολόγων, σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, και των άλλων κομμάτων.
Το 35% για τη Ν.Δ. είναι το ανώτατο όριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οροφή το 7%, και οι Αλαφούζοι-Οικολόγοι, έχουν μέσο όρο 2,8% στο λεκανοπέδιο, και στο σύνολο της χώρας είναι κάτω από 2%. Το ΚΚΕ, κινείται προς το 9%, και ο ΛΑΟΣ είναι κοντά στο 6%.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δημοσκοπικά να κερδίζει την αυτοδυναμία, συμπιέζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ , η Ν.Δ. συσπειρώνει δυνάμεις αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται, ενώ ΚΚΕ και ΛΑΟΣ εμφανίζουν μια εντυπωσιακή σταθερότητα.

Η πλειονότητα της κοινής γνώμης δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε « βαρόμετρο» ,ότι «μάλλον δεν χρειάζεται» η διενέργεια εκλογών και το 37% ότι «χρειάζεται».Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί πάντα το προβάδισμα στο ερώτημα της «παράστασης νίκης». Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα κέρδιζε αν είχαμε αύριο εκλογές», το 59% των ερωτηθέντων απαντά το ΠΑΣΟΚ και μόλις το 20% Ν.Δ. Η εξέλιξη της παράσταση νίκης, είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί . Ξεκίνησε από 64% για τη Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2008, για να φτάσει τον Μάρτιο του 2009 στο 20%. Αντιστοίχως, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από 8% τον περυσινό Ιούλιο για να φτάσει σήμερα στο 59%.

Για την επιθυμητή «μορφή διακυβέρνησης», καταγράφεται σημαντική υποχώρηση του ποσοστού όσων προκρίνουν κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, τη συγκεκριμένη επιλογή κάνει το 16% των ερωτηθέντων έναντι 23% τον προηγούμενο μήνα. Πλέον, ως «καλύτερες λύσεις» για τη χώρα θεωρούνται είτε η αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (18%) είτε της Ν.Δ. (17%). Τέλος, ως προς το ποια θεωρείται καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα έναντι της Ν.Δ. με 25% έναντι 21%, με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (48%) να απαντά, πάντως, καμία από τις δύο, ενώ, πλέον, το ΠΑΣΟΚ θεωρείται και το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έστω με σχετικά μικρή διαφορά από τα υπόλοιπα.

Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο κ. Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου με 40% έναντι 32%.

Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε ότι αφορά τις ευρωεκλογές, καθώς οι επιλογές των πολιτών, δεν συνδέονται με « πελατειακές προσμονές», και ένα μεγάλο ποσοστό δεν προτίθεται να ψηφίσει. Παράλληλα ένα ποσοστό 15% φαίνεται έτοιμο να αναζητήσει… άλλες επιλογές.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για το «Παρόν» (τηλεφωνική, 9-12/3/2009, δείγμα 2.003 άτομα) η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου για τις ευρωεκλογές, εμφανίζει διαφορά 2,5% μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μειωμένη κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας (1/3/2009).
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προτίθενται να ψηφίσουν το 32,1% (32,4%), ΝΔ το 29,6% (29,7%), ΣΥΡΙΖΑ το 7,9% (7,2%), ΚΚΕ το 7,1% (7,8%), ΛΑΟΣ το 5,1% (4,3%) και Οικολόγους-Πράσινους το 3,2% (3,1%).Τον Φεβρουάριο η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις, ήταν η ακόλουθη : ΠΑΣΟΚ 29,8%, ΝΔ 27,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ΚΚΕ 8,2%, ΛΑΟΣ 4,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,9% .Η αδιευκρίνιστη ψήφος ήταν στο 16,1%.


Στη δημοσκόπηση της Focus για τη «Real News» (τηλεφωνική, 10-12/3/2009, δείγμα 1.000 άτομα), το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και σε αυτή τη μέτρηση τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τη μέτρηση του προηγούμενου μήνα.
Συγκεκριμένα, εάν την άλλη Κυριακή είχαμε εκλογές το 30,2% (29,4% το 2/2009) θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, 27,2% (26,3%) ΝΔ, 7% ΚΚΕ, 6,8% ΣΥΡΙΖΑ, 3,6% ΛΑΟΣ και 2,8% Οικολόγους-Πράσινους.
«Οι μετρήσεις και των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την πλήρη απογοήτευση των πολιτών από τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Αποτυπώνουν την αγωνία τους για το μέλλον και την ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα. Αυτή την αλλαγή πορείας εγγυάται το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά την ορθότητα των επιλογών μας, την σταθερότητα των απόψεών μας και την σαθρότητα των επιχειρημάτων των υπολοίπων κομμάτων», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: