9/3/09

Ξενόφερτος ιός κατατρώει τα Μέσα (του Κώστα Μπετινάκη)


Ομιλείτε ακόμα ελληνικά;
Έχουμε περάσει για τα καλά στην ελληνική περίοδο «Φαρ Ουέστ». Με μπόλικο τουρκομπαρόκ, λόγω εκείνου που λέγεται πως «τετρακόσια χρόνια τουρκοκρατίας, φτάνουν και περισσεύουν για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του νεοέλληνα». Έτσι, εκτός από το «Οκέι» που έχει ξεπεράσει στη συνείδηση το «μπανάλ εντάξει», διαμορφώθηκε μια υπόδουλη μόδα σε ό,τι ξενικό, στην αρχή για χάρη του τουρισμού…

Ανεχτική όσο δεν λέγεται η κοινωνία μας αποδέχτηκε του ξενικούς τίτλους στα καταστήματα –μόδας στην αρχή και σχεδόν παντού αργότερα. Άσε πώς πρόφερε τα ξενικά ονόματα ο απλός πολίτης… Σε δεύτερη μοίρα, ήρθε το πέρασμα των ξένων ονομάτων στα περιοδικά. Έπρεπε να ξεπεράσουμε την εθνική κουλτούρα και να υποταχθούμε σε ένα σταδιακό αφελληνισμό. Το πείραμα έπιασε, τα ξενότιτλα περιοδικά σημείωσαν «εκδοτική επιτυχία». Ο χώρος των Μέσων είχε αλωθεί.

Έτσι με την εμφάνιση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης οι τίτλοι απευθύνονται στους κατοίκους μιας ξενόγλωσσης χώρας. Εκτός από το μενταμοντέρνο ΣΚΑΙ , που άντε να καταλάβει ο Ελληναράς τι θέλει να μας πει ο ποιητής με τέτοιο τίτλο. Η ενημέρωση πάντως από το κανάλι αυτό, απευθύνεται σε αγγλοσάξονες, αφού μεταδίδει σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδήσεις του BBC. Μετά την διαπίστωση ότι στους «Μεγάλους Έλληνες» της ομώνυμης εκπομπής του καναλιού, περιλαμβάνονται και ξενόπεμπτοι δικτάτορες, καλό θα ήταν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην επόμενη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, να ζητήσει και επίδομα ξένων γλωσσών.

Μια ματιά στα περίπτερα μας πείθει ότι πλέον ο έντυπος Τύπος προσφέρεται κι αυτός για τους παραμορφωμένους ιθαγενείς. Να κάποιο τίτλοι: «Finacial Box», «Real News», «Espresso» - διαλλιέχτεεεε!

Αλλά ας περάσουμε από την ενημέρωση στην ιδεολογία. Σε μια χώρα όπου η λέξη «Επανάσταση» ακροβατεί ανάμεσα στο ηρωικό «21», τα στρατιωτικά κινήματα, τα γκαζάκια και τις νέο-αναρχικές εκφάνσεις, γίνεται πολύς λόγος αν η εποχή των επαναστάσεων είναι εκτός εποχής, όπως και ο Μαρξ. Μόνο που τα παγκόσμια επαναστατικά ρεύματα που δείχνουν να προσπαθούν να μιμηθούν κάποια ελληνικά κακέκτυπα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα αν στηρίζονται στον θείο Κάρολο ή τον πολύ φτωχότερο «εξάδελφο» Μπακούνιν και πάει λέγοντας.

Παντού από την Ανατολική Ευρώπη ως την Αργεντινή, από το Σηάτλ ως τη Βομβάη αναρχικές ιδέες και αρχές δημιουργούν νέα ριζοσπαστικά όνειρα και οράματα. Οι φορείς τους δεν θέλουν να τους χαρακτηρίζεις «αναρχικούς». Προτιμούν να αυτοαποκαλούνται αυτονομιστές , αντιεξουσιαστές, εκδικητές κλπ. Όσο το κοινωνικό σύστημα γίνεται περισσότερο αυταρχικό, και τα τεχνάσματα των εχόντων και κατεχόντων προκαλούν «οικονομικές κρίσεις» για να εδραιώσουν την εξουσία τους, τόσο θα δίνονται τροφή σε παρόμοιες τάσεις εξεγερμένων συνειδήσεων.

Όταν μάλιστα ο «έγκυρος Τύπος» δίνει το δικαίωμα να δημοσιεύουν τα ιδεολογήματά τους Κουφοντίνες και ΣΙΑ, περισσεύουν πένες αυστηρής κριτικής του συστήματος από καθαρά μυαλά και χέρια. Και περιθωριοποιούνται. Στη χώρα, κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση των πάντων. Ακόμα και των ιδεών.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την περίοδο όπου τα φονικά πλήγματα της «17ης Νοέμβρη», συνοδεύονταν από την διακήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία αποστελλόταν και δημοσιευόταν πάντα (πλην μιας φοράς - αν θυμάμαι καλά) στην Ελευθεροτυπία. Εκείνη τη μοναδική φορά, είχε αποσταλεί στα ΝΕΑ. Και είχε δημοσιευθεί επίσης. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε η σύγχρονη «Σέχτα». Και έστειλε την ανακοίνωσή της στα ΝΕΑ.

Βλέποντας να χάνει το αποκλειστικό «προνόμιο» η εφημερίδα που κάποτε είχε εμφανιστεί πως ήταν των «80 συντακτών», ενώ πίσω από αυτό πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Τεγόπουλος (αυτό άλλωστε ήταν το εκδοτικό κόλπο παραπλάνησης της κοινής γνώμης) έσπευσε να δημοσιεύσει στη στήλη "ιός" την περασμένη Κυριακή τρεις σελίδες διθύραμβο στην κουκούλα. Είναι το άλλο κόλπο που, δήθεν στο βωμό της ελευθερίας της έκφρασης, θυσιάζεται η ελευθεροτυπία ως έννοια.

Ταυτόχρονα όμως ανακοινώθηκε πως η εφημερίδα θα διαθέτει στους αναγνώστες της ένθετο με τους Νιου Γιόρκ Τάιμς. Προφανώς για να είναι πληρέστερη ενημερωτική εκπαίδευση των νεοελλήνων σ΄ όλα στα υπαγορευόμενα πρότυπα.

2 σχόλια:

Μάρκος είπε...

Αν στους ξενόπεμπτους δικτάτορες, συμπεριλαμβάνετε και τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Ανδρέα Παπανδρέου, τότε μαζί σας...!

Ανώνυμος είπε...

E όχι και ο Βενιζέλος δικτάτορας... αιδώς Αργείοι...

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...