26/10/13

Επιτέλους PEARSON και BURLINGTON στο σκαμνί

Στις 24/10/2013 ξεκίνησε επιτέλους στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των νομίμων εκπροσώπων των εταιρειών BURLINGTON B.V. και PEARSON EDUCATION LIMITED που επί σειρά ετών κατείχαν σημαντικό μερίδιο στα βιβλία εκμάθησης αγγλικών που χρησιμοποιούν τα ελληνικά φροντιστήρια και μαθητές, και παραβίαζαν το δίκαιο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα. (Ν703/77).

Η PEARSON EDUCATION LIMITED είναι 100% θυγατρική του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου του κόσμου, της PEARSON PLC, ιδιοκτήτριας και των FINANCIAL TIMES, και η BURLINGTON B.V. είναι η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία του Ισραήλ. Για τις παράνομες πράξεις τους οι δυο εταιρείες τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφαση 455/2009 με πρόστιμα σχεδόν 10.000.000 ευρώ, τα οποία το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, οριστικοποίησε απορρίπτοντας επί της ουσίας τις προσφυγές τους δεχόμενο μόνο μείωση προστίμου κατά 50%.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, παρά τις ενστάσεις της υπεράσπισης, δέχθηκε την παράσταση ως Πολιτικής Αγωγής της ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑ ΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ, με δεδομένη την άμεση ζημιά που υπέστη από τις παράνομες πρακτικές των δυο εκδοτών επί σειρά ετών.
Η συνέχεια της δίκης ανεβλήθη για τις 18/3/2014 για να συνεκδικαστεί με συναφή δίκη των εταιρειών PEARSON και ΑΠΟΛΛΩΝ (Βασίλης Κέρτσικωφ, Αρίστος Δοξιάδης, Νίκος Αντωνιάδης κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: