16/4/16

Η Ελληνική Πομπηία

16 Απριλίου 1941

Ο Άγγλος στρατηγός Ουίλσον ενημερώνει τον Παπάγο για την απόφασή του να αποσυρθεί από τις Θερμοπύλες.
Το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου αναφέρει στο Γενικό Στρατηγείο ότι είναι αδήριτη η ανάγκη πολιτικής επέμβασης για να σωθεί ο υποχωρών στρατός από την διάλυση.
Γερμανικά άρματα μάχης και πεζικό προσβάλουν τους Νεοζηλανδούς στο στενό του Πλαταμώνα . Η γερμανική 6η Ορεινή Μεραρχία επιτίθεται δια του Όλυμπου.Τα στούκας της Λουφτβάφε βομβάρδισαν τη Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, και το Αλιβέρι.
Η Ηγεσία του Ναυτικού αποφασίσε να βυθιστεί «τιμητικά» το «Γ. Αβέρωφ»… στην Ψυττάλεια, και τοποθετεί ως κυβερνήτη τον πλοίαρχο Βλαχόπουλο.

Τα βρετανικά αντιτορπιλικά HMS Jervis, HMS Janus, HMS Nubian και HMS Mohawk βυθίζουν κοντά στην ανατολική ακτή της Τυνησίας 4 γερμανικά μεταγωγικά και ένα ιταλικό πλοίο που μετέφεραν την 15η Μεραρχία Πάντσερ στην Τρίπολη, καθώς και τρία ιταλικά αντιτορπιλικά που τα συνόδευαν. Σκοτώθηκαν 1800 γερμανοί στρατιώτες. 1200 επιζώντες διασώθηκαν από την ιταλικό πλωτό νοσοκομείο. Οι Ιταλοί βύθισαν το HMS Mohawk (43 νεκροί).
Ο Ρόμελ επιθεώρησε προσωπικά τις ιταλικές μονάδες στο Τομπρούκ.
Οι Γιουγκοσλάβοι προσπάθησαν Στις 16 Απριλίου, ο στρατηγός Ντανίλο Καλαφάτοβιτς έφθασε στο κατεχόμενο Βελιγράδι, για να υπογράψει την άνευ όρων παράδοση αλλά οι γερμανοί έκριναν ότι δεν είχε την εξουσία να υπογράψει το έγγραφο, και του δόθηκε ένα σχέδιο της συμφωνίας και τέθηκε στη διάθεσή του ένα αεροσκάφος για να μεταφέρει τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Στο Ζάγκρεμπ, της Κροατίας ο φασίστας Άντε Πάβελιτς ανέλαβε την εξουσία στο Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1941. 13 Απριλίου. Κυριακή των Βαϊων. Οι Άγγλοι ίδρυσαν το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Την 168η ημέρα του Πολέμου , για την Ελλάδα και την 8η ημέρα της Γερμανικής επίθεσης εκδηλώθηκε η εγκατάλειψη των Ελληνικών δυνάμεων στην Ήπειρο από τους Συμμάχους Άγγλους. Ο τενεκές Γουίλσον, που βρισκόταν στη Λάρισα, και ενώ η υποχώρηση στη γραμμή του Ολύμπου δεν είχε ολοκληρωθεί, αποφάσισε και διέταξε τη σύμπτυξη των βρετανικών δυνάμεων στις Θερμοπύλες, αφήνοντας τους Έλληνες (συμμάχους) στην (κακή) τύχη τους. Άρχισαν οι λιποταξίες. Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Πτολεμαΐδα. Οι Μονές του Αγίου Όρους ζήτησαν από τον Χίτλερ να σεβαστεί το καθεστώς τους. Ο μελλοθάνατος Αλέξανδρος Κοριζής προσπαθούσε αγωνιωδώς να φύγει ο Γεώργιος από την Αθήνα και να πάει στην Κύπρο. Στη Μόσχα..η ΕΣΣΔ και η Ιαπωνία υπέγραψαν πενταετές Σύμφωνο ουδετερότητας.

Μετά το διάβημα του Γεωργίου Γκλιξμπουργκ, (Ντε Γκρες) στις 12 Απριλίου για την παραχώρηση στην Ελλάδα μικρού τμήματος της Κύπρου, και το δι...