25/4/16

Σερβικές εκλογές. Νίκη Βούτσιτς και Θρίαμβος Σέσελι

Η συμμετοχή ήταν χαμηλή, όπως αναμενόταν. 56,34% .
Μετά την «επεξεργασία» των αποτελεσμάτων από το 95% των εκλογικών τμημάτων η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή (RIK) ανακοίνωσε ότι ο Συνασπισμός, «Σερβία Νίκη - Αλεξάνταρ Βούτσιτς» έλαβε το 48,22% των ψήφων, και εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία με 131 έδρες αν και εκλέγει 27 λιγότερους.

  Ο Συνασπισμός SPS-JS (Ντάτσιτς-Μάρκοβιτς-Πάλμα) έλαβε 11,02% και θα έχει 30 έδρες, το Ριζοσπαστικό Κόμμα έλαβε 8.05% και βγάζει 21 βουλευτές, το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Πάιτιτς 6.05%, η λίστα, «Φτάνει πια - Σάσα Ραντούλοβιτς» 5,99% , ο συνασπισμός SDS-LDP-LSV έλαβε το 5,03% και ο συνασπισμός Dveri-DSS έλαβε 5,0%. Από τα κόμματα των μειονοτήτων , οι Ούγγροι της Βοϊβοντίνα θα έχουν 4 έδρες, (1,62%), και οι μουσουλμάνοι του Σάντζακ θα έχουν 4 έδρες.

  Ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ,(SNS), Αλεξάνταρ Βούτσιτς έσπευσε να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ως «υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις, τις διεθνείς δεσμεύσεις και την ενσωμάτωση στην ΕΕ».
Το κατά πόσο το 48,22% εγκρίνει τις δεσμεύσεις του Βούτσιτς με τις ΗΠΑ και τον ευρω-μονόδρομο απομένει να αποδειχθεί στη ζωή.

Το αποτέλεσμα πάντως αποτελεί και νίκη των Πατριωτικών Πολιτικών Δυνάμεων που μπαίνουν στη Βουλή. Το Ριζοσπαστικό Κόμμα του κ. Σέσελι που έλαβε 8,05% , παρότι δεν είχε χρήματα και ήταν αποκλεισμένο από την Τηλεόραση και ο συνασπισμός Dveri-DS με 5%, παρόλο που 0,61% των ψήφων καταναλώθηκε από διάφορους «βαλτούς»…. ρωσόφιλους.

Στους νικητές και ο κ. Πάιτιτς τον οποίο στήριξε η εκλογική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος σε βάρος των Τάντιτς-Τσέντα-Τσάνακ , και ο (Φιλελεύθερος) κ. Σάσα Ραντούλοβιτς που κατάφερε να πάρει σχεδόν 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...