11/4/16

Η αγράμματη Αμερική και η δωρεάν παιδεία

Ο αναλφαβητισμός είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ΗΠΑ.
44 εκατομμύρια ενήλικες δεν είναι σε θέση να διαβάσουν ένα παραμύθι στα παιδιά τους. 45 εκατομμύρια είναι λειτουργικά αναλφάβητοι. Το 50% των ενηλίκων δεν μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο γραμμένο για μαθητές πρώτης Γυμνασίου επίπεδο όγδοη τάξη.
Και ακόμα , 3 από τα 4 άτομα που βρίσκονται σε προγράμματα σε πρόνοιας δεν μπορούν να διαβάσουν. 3 από τα 5 άτομα που βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές δεν μπορούν να διαβάσουν, ενώ περίπου το 50% των Αμερικανών δεν είναι σε θέση να διαβάσει τις ετικέτες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Το 50% των ανέργων νέων μεταξύ των ηλικιών 16 και 21, δεν μπορεί να διαβάσει και θεωρούνται λειτουργικά αγράμματοι και το 85% των ανηλίκων που συλλαμβάνονται , έχουν προβλήματα στην ανάγνωση. Το 25% των μαθητών στην Καλιφόρνια δεν είναι σε θέση να διαβάσουν.

Και όμως ο "αγώνας" κατά του αναλφαβητισμού ξεκίνησε το 1979 με τη δημιουργία του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ που σήμερα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σύνολο των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση , σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο ανέρχεται σε περίπου 700 δις ετησίως.

Μετά από 37 χρόνια και τρισεκατομμύρια δολάρια «επενδύσεις» το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα παρήγαγε αγράμματους και άνεργους.
Και αυτή είναι η ουσία.

Λεφτά υπάρχουν για τους προοδευτικούς που
 θα καταστέψουν την εκπαίδευση και θα την μετατρέψουν σε ένα δωρεάν τίποτα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ έξυπνο και προοδευτικό, δωρεάν τίποτα για όλους. ένα παξιμάδι δωρεάν για όλους, οπότε έχουμε πρόοδο και ισότητα.

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτο ακριβως θελει η ελιτ. Αγραμματους μαλακες υπηκοους. Γραμματιμενους θα εισαγουν απο τον υπολοιπο κοσμο. Ξερετε οτι το μεγαλυτερο μερος της ερευνας το κανουν Ινδοι και Κινεζοι σε Αμερικανικα πανεπιστημια?