23/4/16

Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Κυριακή των Βαΐων ψηφίζουν στη Σερβία. Ο «τζόγος» είναι μεγάλος καθώς όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή και τα άκυρα. Οι δημοσκοπήσεις δεν βρήκαν άκρη.

 Η συμμετοχή παίζει από το 56% μέχρι το 63%. Ανάλογα παίζουν και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Πρώτος θα είναι χωρίς αμφιβολία ο Βούτσιτς και ο Συνασπισμός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Το ποσοστό που θα πάρει παίζει από το 44,5% μέχρι το 49%.

Δεύτεροι θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα οι Σοσιαλιστές του Ντάτσιτς, με ποσοστά μεταξύ του 11,5% και του 13,5%. Αν πέσουν κοντά στο 11,5% μπορεί να βρεθούν τρίτοι καθώς ο Σέσελι και το ιστορικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ,είναι το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών, με ποσοστά μεταξύ 8,3% και 12,5% .

Πολύ καλά πήγε στις δημοσκοπήσεις και ο συνασπισμός Dveri και DSS, που κινείται μεταξύ του 8% που είναι το ταβάνι τους και του 6,3%, ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις τους έδωσαν 5,5%. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι και τα δυο πατριωτικά και φιλορωσικά κόμματα θα είναι στη Βουλή.

Η (αμερικανική) Συμμαχία Τάντιτς-Τσέντα, (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Σύνδεσμος Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνα και Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), θα είναι στη Βουλή, με ποσοστά γύρω στο 5,5%, ενώ μάχη για να περάσουν το 5% θα δώσουν ο κ.Πάιτιτς που έχει τη σφραγίδα του Δημοκρατικού Κόμματος και ο κ. Ραντούλοβιτς με το κίνημα , «Φτάνει πιά».

    Εάν μπουν όλοι ,το εκλογικό σύστημα θα γίνει απλή αναλογική, και ο κ. Βούτσιτς δεν θα διαθέτει τους 126, που χρειάζεται για τη δεδηλωμένη, αλλά θα σχηματίσει κυβέρνηση πιθανότατα σε συνεργασία με τους Ούγγρους της Βοϊβοντίνα που θα έχουν 5-6 βουλευτές. Άλλο σύμμαχο δεν θα βρει εύκολα γιατί τσακώθηκαν με τον κ. Ντάτσιτς , ο οποίος στοχεύει πλέον την προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ