2/10/16

2 Οκτωβρίου/19 Σεπτεμβρίου 2016 (Γεγονότα)

H 2α Οκτωβρίου είναι η 275η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο . Υπολείπονται 90 ημέρες για το τέλος του έτους. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στρατιώτη Άγιου Θεόδωρου του Γαβρά του Μεγαλομάρτυραπου ηταν στρατιωτικός διοικητής της Τραπεζούντος και προστάτης των πτωχών και των αδυνάτων και συνελήφθη αιχμάλωτος σε μάχη με τους Σελτζούκους Τούρκους και μαρτύρησε μετά από φρικτά βασανιστήρια, στις 2 Οκτωβρίου 1098 μ.Χ. στη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ), και ακόμα τον Ἅγιο Μιχαὴλ τον Ὁσιομάρτυρα και τους συν αυτώ 36 οσιομάρτυρες που τους αποκεφάλισαν στην Σεβαστούπολοι το 780 οι αγαρηνοί, την Αγία Δάμαρη την Αθηναία την πρώτη γυναίκα στην Αθήνα, που πίστεψε, διά του Αποστόλου Παύλου, στον Χριστό,τη μνήμη του επισκόπου Καρθαγένης Κυπριανού, του Οσίου Θεοφίλου,της παρθένου Ιουστίνης και του Νεομάρτυρος Γεωργίου, του Χατζή που τον αποκεφάλισαν οι Τούρκοι στην Καρατζασού της Ηλιούπολης το 1794 μ.Χ . Η ρωσική εκκλησία τιμά (19 Σεπτεμβρίου) τη μνήμη του Μεγάλου Πρίγκιπα Ιγκόρ , τον άγιο μάρτυρα Ζωσιμά τον Ερημίτη, τον άγιο Θεόδωρο τον θαυματουργό, πρίγκιπα του Σμολένσκ Γιαροσλάβ, (με άφθαρτο λείψανο), και τους υιούς του και Δαβίδ και Κωνσταντίνο, τον Γέροντα Αλέξη του Σεργκιέφ Ποσάντ , του ιερομάρτυρα πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Γκολούμπεφ που μαρτύρησε στα χέρια των κομμουνιστών το 1918, και του πρεσβυτέρου Νείλου Σμυρνοφ που εκτελέστηκε σε στρατόπεδο της NKVD το 1938 και θάφτηκε σε ανώνυμο τάφο.

829. Ο Θεόφιλος της Φρυγικής Δυναστείας του Αμορίου διαδέχθηκε τον πατέρα του Μιχαήλ Β΄ τον Τραυλό στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης
1187. Ο Σουλτάνος Αιγύπτου και Συρίας, Σαλαντίν μετά από σύντομη πολιορκία κατέλαβε την Ιερουσαλήμ μετά από 88 χρόνια κυριαρχίας των σταυροφόρων. Η πτώση της Ιερουσαλήμ οδήγησε στην Γ 'Σταυροφορία.
1263. Διεξήχθη στη Σκωτία η μάχη του Λαργκς μεταξύ Σκωτσέζων και Νορβηγών. Οι Βίκινγκς υποχώρησαν.Τρία χρόνια μετά τη μάχη, με τη σύναψη της Συνθήκης του Περθ, ο Magnus Haakonarson, ο βασιλιάς της Νορβηγίας παραχώρησε τη δυτική ακτή της Σκωτίας στον Αλέξανδρο ΙΙΙ.
1413. Υπογράφηκε από τον Μεγάλο Δούκα της Λιθουανίας και τον Βασιλιά της Πολωνίας το έγγραφο για τα προνόμια και τις υποχρεώσεις των καθολικών ιπποτών και φεουδαρχών στο έδαφος του πολωνικού Βασιλείου και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Με το έγγραφο επιβάλλονταν η πολωνική νομοθεσία σχετικά με ους ευγενείς των δύο περιοχών που ενοποιήθηκαν.
1540. Οι Ενετοί παραχώρησαν την Αστυπάλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 1552. Ο στρατός του Ιβάν του Τρομερού κατέλαβε το Καζάν.
1814. Οι Ισπανοί νίκησαν τις επαναστατικές χιλιανές δυνάμεις του (Ρότσιλντ) Μπερνάρδο Ο' Χίγκινς στη μάχη της Ρανκάγουα.
1835. Άρχισε η Επανάσταση των Αμερικανων αποίκων κατά του Μεξικού στο Τέξας
1836. Ο Κάρολος Δαρβίνος επέστρεψε στην Αγγλία μετά από τον πενταετή περίπλου του Κόσμου με το πλοίο του «Beagle»
1870. Το Παπικό Κράτος αποφάσισε να ενωθεί με την Ιταλία και η πρωτεύουσα της ενωμένης Ιταλίας μετακόμισε από τη Φλωρεντία στη Ρώμη.
1895. Εξέγερση των Αρμενίων στην Τραπεζούντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: