6/10/16

24 Σεπτεμβρίου/6 Οκτωβρίου 1908 η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Το συλλαλητήριο για την Ένωση, στα Χανιά έγινε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου/6 Οκτωβρίου 1908, στο Πεδίο του Άρεως. Η προκήρυξη που διανεμήθηκε σε κάθε γωνιά των Χανίων, ανέφερε: «Αγαπητοί συμπατριώται, της Βουλγαρίας ανακηρυχθείσης εις Βασίλειον, ανάγκη αμέσως αύριον να κηρύξωμεν την ένωσιν». Στο Πεδίο του Άρεως μαζεύτηκαν 15.000 Κρητικοί και τους μίλησε ο δικηγόρος και πολιτευτής Νικόλαος Ζουρίδης. Το ψήφισμα που εκδόθηκε επιγραφόταν ως ψήφισμα του λαού της πρωτευούσης και των δυτικών επαρχιών. Στο ψήφισμα αναφέρονταν:
«Ο λαός της Πρωτευούσης και των Δυτικών Επαρχιών Συνελθών σήμερον εις πάνδημον συλλαλητήριον εν τω πεδίω του Άρεως Χανίων Συνεχίζων το προαιώνιον εθνικόν και αναλλοίωτον πρόγραμμα του Κρητικού λαού Κηρύττει εν ονόματι της ομοουσίου και αδιαιρέτου Αγίας Τριάδος την ένωσιν της Κρήτης μετά του Ελευθέρου Βασιλείου της Ελλάδος όπως μετʼ αυτού αποτελέση εσαεί εν αναπόσπαστον και αδιαίρετον συνταγματικόν κράτος. Παρακαλεί την Α.Μ. τον Βασιλέα των Ελλήνων να καταλάβη την Νήσον και αναλάβη την διοίκησιν αυτής, την δε Κυβέρνησιν της Κρήτης να συγκαλέση την Βουλήν και να διατάξη τας αρχάς του τόπου να διοικώσιν αυτόν εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων. Συνιστά επιτροπήν εκ του Στεφάνου Ψαρουδάκη, Αντ. Κατζουράκη, Εμμ. Ξηρά, Αριστ. Κριάρη, Χαραλ. Πλουμιδάκη, Εμμ. Παπαγιαννάκη, Σπυρ. Μαλατάκη, Εμμ. Παπαδερού, Γ. Φούμη, Πέτρου Μαρή, Εμμ. Φραντζεσκάκη, Γ. Παπαδοπέτρου, Γ. Πανηγυράκη, Εμμ. Θεοδωρίδου, Ν. Ζουρίδη, Ν. Μπιστολάκη και Ιωσήφ Λεκανίδου, όπως δια της Κυβερνήσεως του τόπου διαβιβάση το παρόν ψήφισμα εις την Α.Μ. τον Βασιλέα των Ελλήνων και την Κυβέρνησίν του, η αυτή δʼ Επιτροπή επιδώση αυτό προς τους κ.κ. Αντιπροσώπους των Μ. Δυνάμεων.
Εν Χανίοις τη 24 Σεπτεμβρίου 1908

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως βλέπεις κι εσύ Χατζάρα, χεσμένη την έχουν την ιστορία και τα ιστορικά γεγονότα οι περισσότεροι αναγνώστες σου...

Τώρα πως γίνεται οι "εθνικιστές" να μην ενδιαφέρονται για την ιστορία του έθνους τους, αυτό θέλει ανάλυση...

Ανώνυμος είπε...

Οι Αγγλοι ειχαν αποφασισει να διαμελισουν την Οθωμανικη αυτοκρατορια. Γι αυτο και ο Βενιζελος "κερδιζε"......

Ανώνυμος είπε...

Έ πως αλλιώς θα περνούσε η Παλαιστίνη στα χέρια των Άγγλων και κατόπιν στα χέρια των Εβραίων; Εκεί ήταν το ζουμί...

Ανώνυμος είπε...

Εγω τα διαβαζω! καθολου δεν εχω 'χεσμενη' την ιστορια οπως έχει σχολιάσει ενας παραπανω!

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...