6/10/16

Χρονολόγιο- Γεγονότα

6η Οκτωβρίου/23 Σεπτεμβρίου

1908. Άρχισε η βοσνιακή κρίση του 1908-1909, που οδήγησε στον πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΑυστρΟυγγαρία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, στις 6 Οκτωβρίου του 1908, η οποία ήταν γνωστό  ότι θα συμβεί από τις 20 Σεπτμβρίου/2 Οκτωβρίου 1908.
1913. Στη Σόφια ιδρύθηκε η Εθνική Ένωση, που υποστήριζε την Καθολική Εκκλησία και τον προσανατολισμό της Βουλγαρίας προς την ΑυστρΟυγγαρία. 1916. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Άρχισε η Μάχη της Τσέρνας.

1918 . Η Βουλή της Αντιβασιλείας (Rada Regencyjna) ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Πολωνίας.
1919 . Σχηματίστηκε η 40η κυβέρνηση της Βουλγαρίας με επικεφαλής τον Αλαξάντερ Σταμπολίσκι.
1922. Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος  έλαβε απόφαση σχετικά με τη μορφή της ένωσης των σοβιετικών δημοκρατιών.
1924.Στην Ιταλία άρχισαν οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές.
1928. Ο Τσιάνγκ Κάι-σεκ έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας
1938 .Το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο στην Ιταλία εξέδωσε την «φυλετική Διακήρυξη»
1939. Κατεστάλη πλήρως η πολωνική αντίσταση . Στις 5 Οκτωβρίου, όταν οι γερμανοί ηττήθηκαν στην μάχη του Κόρκ, ο Χίτλερ μπήκε στη Βαρσοβία και παρακολούθησε την παρέλαση των στρατιωτών του , Την επομένη παραδόθηκαν οι 8000 άνδρες της ανεξάρτητης Μεραρχίας του στρατηγού Κλήμπεργκ. Στην ημερήσια διαταγή του ανέφερες ότι αποφάσισε να παραδοθεί διότι η Μεραρχία ήταν περικυκλωμένη και είχαν εξαντληθεί και τα πυρομαχικά και τα τρόφιμα. Ωστόσο, η Πολωνία δεν παραδόθηκε και δεν υπογράφηκε συνθήκη κατάπαυσης του πυρός. Η πολωνική κυβέρνηση είχε ήδη καταφύγει στην Ρουμανία.

1943. Στο χωριό Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο Γερμανοί υπό τον επιλοχία Φριτς Σούμπερτ καινε τα σπίτια και εκτελούν 12 γυναίκες. Οι «Μπαλίστες» στη Βαρντάσκα Μπανοβίνα ξεκίνησαν επιχείρηση γύρω από το Κίτσβο κυνηγώντας τους «παρτιζάνους».
1944. Στη Βουλγαρία άρχισαν να λειτουργούν τα λαϊκά στρατοδικεία. Στο Ναύπλιο από όπου οι Γερμανοί αποχώρησαν στις 14 Σεπτεμβρίου μπήκε ο ΕΛΑΣ και «απελευθέρωσε» ξανά την πόλη.
1945. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συνέδριου του ΚΚΕ που έγινε στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου ΤΙΤΑΝΙΑ στην οδό Πανεπιστημίου. (1-6 Νοεμβρίου).


1950 Η Μάχη του Markham Gartok. Εισβολή των κινέζων  στο Θιβέτ.



1973. Η Αίγυπτος και η Συρία επιτεθήκαν κατά των ισραηλινών θέσεων στην ανατολική όχθη του Σουέζ και στα Υψώματα του Γκολάν στις 6 Οκτωβρίου που οι εβραίοι γιορταζάν το Γιομ Κιπούρ του Γιομ Κιπούρ. Αυτός ηταν ο 4ος Ισραηλινό-αραβικός πόλεμος, που έληξε στις 22 Οκτωβρίου με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

1976. Έληξε η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Γκουοφένγκ, διέταξε τη σύλληψη της «Συμμορίας των τεσσάρων» και των συνεργατών τους, θέτοντας τέλος στην Πολιτιστική Επανάσταση, που είχε οργανώσει ο Μάο για να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη

1977. Η πρώτη πτήση του MiG-29.

1981: Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ οι τζιχαντιστές αδελφοί μουσουλμάνοι δολοφόνησαν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ανουάρ αλ Σαντάτ .

1988. Στο πλαίσιο της «Αντι-γραφειοκρατικής επανάστασης», που άρχισε με την 8η Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Συνδέσμου Κομμουνιστών της Σερβίας το 1987 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1989, στο Νόβι Σάντ της Βοϊβοντίνας, έγινε η «επανάσταση-γιαούρτι» Υπό την πίεση των αντιγραφειοκρατικών διαδηλωτών που τους πετάγανε γιαούρτια, παραιτήθηκε εγκάθετη ηγεσία της Βοϊβοντίνα της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών. Έτσι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέκτησε τον έλεγχο των 4 από τις 8 ψήφους στο Ομοσπονδιακό Προεδρείο.

1989. Ο Τύπος μαθαίνει ότι ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989 ο Ανδρέα Παπανδρέου θα συγκροτήσει τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», στην οποία μετείχαν οι τέως ΠΑΣΟΚ Αρσένης και Νικολινακος , ο Γιάννης Μπούτος, ο Αντώνης Μπριλάκης και ο μανώλης Γλέζος.

1994. Το Εφετείο των Τιράνων μείωσε τις ποινές των 5 της «Ομόνοιας» κατά 1-2 χρόνια. Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

1995. Ο στρατηγός Ρομανόφ επίθεση στο Γκρόζνι

1998. Υπό την πίεση της «διεθνούς κοινότητας» και τις απειλές των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ, άρχισε την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο.

2000. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας  αναθεώρησε την προηγούμενη απόφαση του για ακύρωση των προεδρικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου και επιβεβαίωσε τη νίκη του Βόισλαβ Κοστούνιτσα . Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με διάγγελμα προς το έθνος από την τηλεόραση, παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας που δεν ήταν μέλος της Ένωσης Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας. ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....