1/10/16

1η Οκτωβρίου/18η Σεπτεμβρίου Γεγονότα


Το 331 π.Χ. έγινε η μάχη στα Γαυγάμηλα, στο σημερινό  βορείο Ιράκ που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Τίγρη. Οι μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου νίκησαν τον στρατό των Περσών και ο Δαρείος Γ΄ άρχησε να περιφέρεται από χωρίου εις χωρίον.  

Το 1936 ο στρατηγός Φράνκο ανέλαβε επικεφαλής εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ισπανία. Το 1938 μετά τη Συμφωνία του Μονάχου με τη Βρετανία και τη Γαλλία o γερμανικός στρατός εισήλθε και κατέλαβε τη Σουδητία της Τσεχοσλοβακίας την οποία στην συνέχει η Γερμανία προσάρτησε . Το 1946 βγήκε η απόφαση για τους 22 στη Δίκη της Νυρεμβέργης . καταδικάστηκαν σε θάνατο οι, Γκέρινγκ, Κάιτελ,Ρίμπεντροπ, Καλτενμπρούγκερ , Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ , Φριτς Ζάουκελ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ. Σε ισόβια καταδικάστηκαν ο Ρούντολφ Ες, ο Φρικ και ο Ρέντερ .Σε ποινή 20ετούς κάθειρξης οι φον Σίραχ, Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο φον Νόιραθ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι: Γιαλμάρ Σαχτ (τραπεζίτης) και ο (πρέσβης στην Άγκυρα) Φραντς φον Πάπεν.

Το 1949,  Μάο τσε Τουνγκ ανακήρυξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.



 Σήμερα Εορτάζεται η Ανεξαρτησία της Κύπρου που όμως δεν είναι η πραγματική ημέρα που έγινε  η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η 16η Αυγούστου του 1960. Το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου 1960 έγινε στο μέγαρο του κυβερνείου η υποστολή της αγγλικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής, ενώ την επομένη άρχισαν να λειτουργούν οι μηχανισμοί του νέου κράτους.

Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο του Μούσκου, (Μακάριος), το οποίο αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους,  , αποφάσισε στις 11 Ιουλίου του 1963 να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.

 Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η λύση, την οποία επεξεργάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επανένωση, δεν θα επιτρέπει σε καμία περίπτωση επανάληψη όσων δραματικών ζήσαμε όλοι μετά το 1960» και  επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί με στόχο της εξεύρεσης λύσης εντός του 2016, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ύπαρξη καλής διάθεσης από την τουρκική πλευρά.



Το 1965, ο Εφιάλτης  Μητσοτός μίλησε στα Χανιά και επιτέθηκε στον Ανδρέα αποκαλώντας τον  «εξ Αμερικής αερόλιθον που  επιδιώκει να αλώσει την κεντρώαν παράταξιν δια λογαριασμόν της Αριστεράς».Το 1966, εκδόθηκε το  βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, και το 1968  έγινε η  χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην νεότερη Ελλάδα . Στο Δερβένι της Κορινθίας από σύγκρουση αμαξοστοιχιών σκοτώθηκαν  34  και τραυματίστηκαν 102.



Το 1973 έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης.



Σήμερα η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει την αγία Σκέπη της Θεοτόκου

Ακόμα σήμερα είναι η Σύναξις Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου», (Ι.Μ.Ιβήρων),

Του Ρωμανού του Μελωδού , του Αγίου Ανανίου, επισκόπου Δαμασκού

Του Οσιομάρτυρος Μιχαήλ, του Μάρτυρος Δομνίνου, του εκ Θεσσαλονίκης

Των Οσίων Ιωάννου πρωτοψάλτου του Κουκουζέλη, Γρηγορίου δομεστίκου, του μελωδού και Σάβα του Ρώσου.

Έχει γενέθλια η Τερέζα Μέι, Αγγλίδα πρωθυπουργός. (Γεννήθηκε το 1956).




Δεν υπάρχουν σχόλια: