1/10/16

Ιστορία της δημοσιογραφίας

Το 1924 , την 1η Οκτωβρίου άρχισε να εκπέμπει το Κρατικό Ραδιόφωνο του Βελιγραδίου , από τον πομπό που έστησαν στη Ρακοβίτσα οι μηχανικοί Μιχαήλο Σίμιτς και Ντομπριβόγιε Πέτροβιτς .

Στην Ελλάδα ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν ιδιωτικός και δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη και εξέπεμψε την 25 Μαρτίου του 1928.
Ο Χρήστος Τσιγγιρίδης, που έγινε επιχειρηματίας-εισαγωγέας ραδιοφωνικών συσκευών μετέδιδε από το 1929 σε συνεργασία με την εφημερίδα Μακεδονία ειδήσεις, και αναγγελίες και έτσι έφτιαξε τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό στα Βαλκάνια . Τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ και μόνο κατά τη διάρκειά της. Από το 1936 και ως το 1947 οπότε και απαλλοτριώθηκε υπέρ του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας μετέδιδε μόνιμο πρόγραμμα.
Στην περιοχή της πρωτεύουσας εξέπεμπε από το 1932 στην περιοχή του Πειραιά σταθμός από το υπουργείο τριών Ταυ.(Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων).
Το 1936 ιδρύθηκε η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών και στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ο Κρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών που εξέπεμπε από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου.
Η Αθήνα απέκτησε ραδιόφωνο 14 χρόνια μετά το Βελιγράδι.

Στην Τουρκία η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Μαΐου 1927.
Στη Βουλγαρία επειδή άκουγαν το ραδιόφωνο του Βελιγραδίου, μια ομάδα μηχανικών και διανοούμενων ίδρυσε το 1930 «Rodno radio», (Ράδιο Πατρίδα) που άρχισε να εκπέμπει στις 30 Μαρτίου 1930 στην περιοχή της Σόφιας και που εθνικοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου, το 1935, με διάταγμα του Τσάρου Μπόρις.

Στις ΗΠΑ ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, (K.D.K.A), λειτούργησε στις 20 Νοεμβρίου 1920.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...