5/10/16

Τα γεγονότα πέραν της Αμερικής

5η Οκτωβρίου/22 Σεπτεμβρίου


816 Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Ευσεβής της Γαλλίας στέφθηκε από τον Πάπα Στέφανο Δ' στη Ρεμς.
869. Άρχισε στην Κωνσταντινούπολη η Ογδόη Οικουμενική Σύνοδος σύμφωνα με τους Ρωμαιοκαθολικούς, η οποία αποκαλείται «Σύνοδος του Ιγνατίου» από τους ορθοδόξους, επειδή επανέφερε τον Ιγνάτιο στον Πατριαρχικό θρόνο και καταδίκασε την καταδίκη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Φωτίο, που συνεκλήθη από τον Αυτοκράτορα Βασίλειο Α΄ Μακεδόνα.
1465. O Λουδοβίκους 11 της Γαλλίας της Γαλλίας υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με τη Λίγκα για το καλό του λαού , (γαλλικά: La Ligue du Bien public) , τη συμμαχία των φεουδαρχικών που αντιδρούσε στην Κεντρική Εξουσία του βασιλιά την οποία ήλεγχαν ο γιος του Δούκα της Βουργουνδίας Κάρολος ο φαλακρός , και ο αδελφός Κάρολος , Δούκας του Μπέρι.
1502. Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στη σημερινή την Κόστα Ρίκα. 1511. Ο Πάπας Ιούλιος ο 2ος ίδρυσε την Ιερά Συμμαχία της Αραγώνας , της Βενετίας και του παπικού κράτους, για να διώξει τους Γάλλους από την Ιταλία. 1722. Γάμος του Καρόλου του Βίτελσμπαχ με τη Μαρία Αμαλία των Αψβούργων. 1789 . Στο Παρίσι, επτά χιλιάδες γυναίκες, έκαναν πορεία ως το Ανάκτορο των Βερσαλλιών όπου έφτασαν το απόγευμα για να ζητήσουν από το Λουδοβίκο ΙΣΤ' «να εκδώσει τα διατάγματα κατάργησης της φεουδαρχίας», «να δώσει στο λαό ψωμί και άλλα τρόφιμα» και υποχρεώνουν το Λουδοβίκο και την αυλή του να μεταφερθούν στο Παρίσι.
1878. Ξεκίνησε η σκηνοθετημένη από το Κομιτάτο της «Ενότητας», εξέγερση των Βουλγάρων εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας, στην περιοχή της Κρέσνας. Οι Βούλγαροι εξέφρασαν την αντίθεση τους στις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου, που δεν παραχώρησε «τις βουλγαρικές περιοχές της Μακεδονίας στη Βουλγαρία σύμφωνα με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου». 1879. Ο βουλγαροεβραίος Γενικός Κυβερνήτης της Ανατολικής Ρωμυλίας Πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπογκορίδι αρχίζει την αποκατάσταση της Στάρα Ζαγορά. 1892 . H συμμορία Ντάλτον επιχείρησε na ληστέψει τhn Ο.Μ. Condon Bank και τη First National Bank στις αντίθετες πλευρές του δρόμου σε στο Coffeyville, του Κάνσας. Ένας υπάλληλος μιας από τις τράπεζες του καθυστέρησε λέγοντας ότι υπάρχει χρονοδιακόπτης και όταν βγήκαν τους περίμεναν οι κάτοικοι. Σκοτώθηκαν οι Grat και Bob Ντάλτον Dalton, και οι Dick Broadwell και Bill Power. Ο Emmett Dalton δέχθηκε 23 σφαίρες. Του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης.
1908. Ο Φερδινάνδος της Βουλγαρίας από το Βέλικο Τύρνοβο, κήρυξε την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και πήρε τον τίτλο του Τσάρου των Βουλγάρων.
1915. Με σφοδρό μπαράζ πυροβολικού κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Δούναβη, το Σάβα και το Ντρίνα, άρχισε η επίθεση των Κεντρικών Δυνάμεων εναντίον της Σερβίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
1930. Αρχισε στην Αθήνα η Α 'Βαλκανική Διάσκεψη.
To βρετανικό αερόπλοιο R101 που έκανε την παρθενική του πτήση προς την Ινδία έπεσε στη Γαλλία. Σκοτώθηκαν 48 από τους 54 επιβαίνοντες.

1938. Παραιτήθηκε και εγκατέλειψε Τσεχοσλοβακία ο Πρόεδρο Έντουαρντ Μπένες μετά από τις πιέσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας για να αποδεχθεί τη Συμφωνία του Μονάχου με την οποία παραχωρήθηκε η Σουδητία στη Γερμανίας.

1939. Οι Πολωνοί στην τελευταία τριήμερη μάχη τους στο Kock, απέκρουσαν τελικά τις επιθέσεις δυο γερμανικών μηχανοκίνητων μεραρχιών. Αλλά την επομένη ο στρατηγός Franciszek Kleeberg παραδόθηκε.
1944. Στην Κραϊόβα υπογράφηκε συμφωνία του Τίτο με τους βουλγάρους για τη συμμετοχή βουλγαρικών στρατευμάτων στην δράση κατά των Γερμανών στο Γιουγκοσλαβικό έδαφος.
1949: Το Ψήφισμα 76 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ στην Ινδονησία.
1952: Άνοιξε στη Μόσχα XIX Συνέδριο του ΚΚΣΕ.
1954.Η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία του Τίτο υπέγραψαν το μνημόνιο του Λονδίνου, με το οποίο η Τεργέστη θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ιταλία στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

1963. Καθιερώθηκε  στην περιφέρεια της Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης η ελεύθερη επιλογή, με την απλή χρήση βιβλιαρίου και συνταγολογίου, γιατρού, οδοντιάτρου, εργαστηρίου, νοσηλευτηρίου και φαρμακείου από τους ασφαλισμένους δημόσιους υπαλλήλους, τα μέλη της οικογένειάς τους, τους συνταξιούχους πολιτικούς και στρατιωτικούς.


1964. Η μεγαλύτερη απόδραση από το ανατολικό Βερολίνο. 57 άτομα κατέφυγαν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από ένα μυστικό τούνελ που περνούσε κάτω από το Τείχος του Βερολίνου . Με συνέντευξή του στη γαλλική Μοντ, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέκρινε το ΝΑΤΟ και εξήρε τη στάση της Ε.Σ.Σ.Δ. στο Κυπριακό. Έντονη αντιδράση της Ε.Ρ.Ε., που κατήγγειλε σχέδιο βαθμιαίας απαγκίστρωσης από τη συμμαχία.

1965. Καυγάς των αποστατών με την Ε.Ρ.Ε. Ο Μητσοτάκης κατήγγειλε «τα τρωκτικά του Καραμανλή».
1966.Μερική τήξη του πυρήνα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Enrico Fermi κοντά στο Ντιτρόιτ.
1968. Ιδρύθηκε ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, (IRA), με σκοπό την ανεξαρτησία της Βόρειας Ιρλανδίας .
1972. Στη Γαλλία ιδρύθηκε το Εθνικό Μέτωπο.
1974. Πέντε νεκροί και 35 τραυματίες από επετειακή  βομβιστική επίθεση του ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού σε δύο μπαρ στο Guildford της Αγγλίας.
1991. Η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε την πρώτη συμφωνία συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
1993. Ο Μπόρις Γιέλτσιν στη Ρωσία απαγόρευσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εφημερίδες.
2003. Ο Αχμάντ Καντίροφ εξελέγη πρόεδρος της Τσετσενίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...