7/12/16

Δεκεμβριανά-1944

Οι μάχες στη σχολή Χωροφυλακής και τους στρατώνες στο Γουδί

Στις 07.00 το πρωί της 07/12/1944 το 7ο σύνταγμα της 2ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτέθηκε στην Σχολή Χωροφυλακής την οποία υπερασπιζόταν ένα τάγμα χωροφυλάκων που είχε τεθεί υπό τις διαταγές της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας του Τσακαλώτου.
Δυό ώρες μετά στις 09.00, Η επίθεσή τους εκδηλώθησε γύρω Το 7ο σύνταγμα της 2ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ το 34ο σύνταγμα της 2ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτέθηκε στους στρατώνες στο Γουδί όπου κρατούνταν οι άντρες του Τάγματος Ασφαλείας της Αθήνας, που είχαν αφοπλιστεί, αλλά με την έναρξη των Δεκεμβριανών επανεξοπλίστηκαν, και τέθηκαν όπως και οι χωροφύλακες της Σχολής Χωροφυλακής υπό τις διαταγές της Ορεινής Ταξιαρχίας .
Η επίθεση των ελασιτών απέτυχε.
Αντεπιτέθηκε το 6ο Τάγματος της ταξιαρχίας που πλαγιοκόπησε τους κομμουνιστές, τους ανέτρεψε και τους κατεδίωξε.
Παράλληλα, η Ορεινή Ταξιαρχία του Ρίμινι δέχτηκε επίθεση και απ΄την πλευρά της Καισαριανής από τμήματα της 1ης ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ. (ΕΛΑΣ Αθήνας). Η επίθεση έγινε για την κατάληψη του υψώματος Αλεποβούνι και του άλσους Συγγρού. Οι ελασίτες απέτυχαν και στους δύο στόχους τους.
Οι απώλειες των ελασιτών στις επιθέσεις στη Σχολή Χωροφυλακής, στους στρατώνες στο Γουδί και στην Καισαριανή,ήταν πολύ μεγάλες.
Στο πολιορκημένο Σύνταγμα Μακρυγιάννη η ημέρα πέρασε με συνεχείς βομβαρδισμούς και πυρά παρενόχλησης. Τις νυκτερινές ώρες της 7ης προς την 8η Δεκεμβρίου, οι επιτιθέμενοι κομμουνιστές ανατίναξαν μέρος του νοτίου τμήματος του μαντρότοιχου.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1944, το ΕΑΜ κοινοποίησε προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, και τους Πρεσβευτάς της Αγγλίας, Σοβιετικής Ένωσης, Αμερικής και Γαλλίας καταγγελία για «την απροκάλυπτη επέμβαση του Στρατηγού κ. Σκόμπυ στα εσωτερικά της Ελλάδας», και κατάγγειλαν την «κατάφωρη αυτή παραβίαση των διασυμμαχικών αποφάσεων και συμφωνιών Τεχεράνης και Γκαζέρτας και τον στραγγαλισμό κάθε έννοιας δικαίου και ελευθερίας», και ζητούσαν την άμεση επέμβαση του διεθνούς παράγοντα , «για να πάψει το πυρ των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον του αγωνιζόμενου λαού».
Το ΚΚΕ έλεγε ακόμα οτι:
- Άγγλοι στρατιώτες με τανκς επενέβησαν το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου και «πήραν από τα χέρια του Λαού για να τους προστατέψουν», τους «απάνθρωπους βασανιστές του Ελληνικού Λαού, που είχανε συνεργασθεί στον καιρό της Γερμανικής Κατοχής ανοιχτά με τους επιδρομείς», και οι οποίοι «ήταν συγκεντρωμένοι στο κτίριο της Ειδικής Ασφάλειας. (οδός 3 Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ).
-Άγγλοι στρατιώτες μετέφεραν στο Μέγαρο Βάττη στον Πειραιά, όπου στρατωνίζονταν οι ίδιοι, εξοπλισμένους αξιωματικούς και χωροφύλακες με την πρόφαση να τους προστατέψουν.
-Στη σχολή των Ευελπίδων με την προστασία των Άγγλων στρατιωτών εξοπλίζονται άνδρες των ταγμάτων ασφαλείας του Ράλλη και της φασιστικής οργάνωσης Χ, που φυσικά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ελληνικού Λαού. Ακόμα αναφερόταν ότι:
-«Από χθες 6 Δεκέμβρη Αγγλικά αεροπλάνα πολυβολούν τον Ελληνικό Λαό που ύστερα από τα δολοφονικά πλήγματα που δέχτηκε απ’ τις οργανωμένες δυνάμεις των φασιστών και εγκληματιών πολέμου, αγωνίζεται τώρα για να προστατεύσει τη ζωή του, τις ελευθερίες και τη Λαϊκή Κυριαρχία, από τις ίδιες εκείνες ορδές που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί εναντίον του. Στην Καισαριανή είναι πάρα πολλά τα θύματα από τους εναέριους αυτούς πολυβολισμούς».
-«Αγγλικά τανκς υποστηρίζουν ενεργά στην Καισαριανή τις επιχειρήσεις που διεξάγει η Ορεινή Ταξιαρχία, οι χωροφύλακες, οι δολοφόνοι των ταγμάτων Ασφαλείας του Κουίσλιγκ Ράλλη, που αποφυλακίσθηκαν επίτηδες για το σκοπό αυτό από το στρατόπεδο Γουδί, όπου είχαν κλειστεί μετά από την απελευθέρωση της Αθήνας. Επίσης Αγγλικά τανκς γυρίζουν στους δρόμους της Αθήνας και πολυβολούν ανυπεράσπιστους πολίτες ενώ στον Πειραιά αποβιβάζονται αραπάδες για να επιβάλουν στον περήφανο Ελληνικό Λαό με τη φωτιά και το σίδερο τη ματοβαμμένη κυβέρνηση του Παπανδρέου».

Το "τελεσίγραφο" του ΚΚΕ κατέληγε:
«Να πάψουν οι Άγγλοι στρατιώτες να προστατεύουν τις συμμορίες των δοσίλογων και ν’ αποσυρθούν στους στρατώνες, γιατί ο Ελληνικός Λαός είναι αποφασισμένους να υπερασπισθεί με όλα τα μέσα τη ζωή και τις ελευθερίες του εναντίον οποιουδήποτε κινδύνου».

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αραπάδες; Ά, ήταν και ρατσιστές τα κομμούνια εκείνης της εποχής...

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΗΣ ΟΠΛΑ ΚΑΤΑ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΟΠΛΑΤΖΗΔΕΣ?. ΗΤΑΝ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ ? ΟΙ ΔΕΞΙΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΩΝ ΠΑΤΡΩΝΩΝ ΤΟΥΣ. ?

http://redlineagrinio.gr/greece/people/20248-eam-elas-opla-syntomi-anafora-aimatovammeni-poreia

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ . ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ

Ανώνυμος είπε...

To ΚΚΕ το όπλισαν και χρηματοδότησαν οι Άγγλοι γιατί όπως αποκαλύπτουν τα αγγλικά κείμενα ο σκοπός τους ήταν "η Ελλάδα να βγει από τον πόλεμο σε πολλή χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν πριν" και πλήρως εξαρτημένη από αυτούς.
Υπάρχει έστω και ένα μέρος που είχαν εμπλοκή Άγγλοι και δεν προκάλεσαν εμφύλιο κανένα.
Ιρλανδία, Ινδία, Αφρική όπου Άγγλος και εμφύλιος κατά βούληση.
Στη Σιγκαπούρη τους τώρα με τρεις διαφορετικές εθνότητες δεν κουνιέται φύλλο γιατί απλά τους εμφύλιους τους έχουμε για όσους δεν ελέγχουμε πλήρως...

Ανώνυμος είπε...

και γιατί τότε όλοι κατηγορούν τους γερμανούς σε ποσοστό 100%, και δεν κατηγορούν στο ποσοστόπου της αναλογεί την αγγλική και ιταλική κατοχή που αποδεικνύεται πλέον εμφανώς ότι είναι και η αιτία που εισέβαλλαν οι γερμανοί στρατιωτικά, (γιατί πολιτικά οι κυβερνώντες της εποχής μετά τον μεταξά ήσαν φανερά υπέρ άγγλων)????

ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Κατηγορείτε τους Άγγλους, αλλά πρέπει να τους φιλάτε το χέρι που έσωσαν τους χωροφύλακες στου Μακρυγιάννη και τους αιχμαλωτισθέντες Ταγματασφαλίτες...

Χωρίς τους Άγγλους η Ελλάδα θα είχε γίνει κομμουνιστική, γιατί οι τότε "εθνικόφρονες" ήταν ανίκανοι και διεφθαρμένοι... Φανταστείτε ότι ένας από αυτούς που έλαβαν μέρος στη μάχη για την υπεράσπιση του ...Κολωνακίου ήταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου...

Ανώνυμος είπε...

Ας πρόσεχαν τοτε φίλε μου οι Ελληνες και να μην γινοσαντε Κομμουνιστές. Οι άγγλοι έγιναν κομμουνιστές ?.

Και ποιός σου είπε το αντίθετο ? Ναί τους έσωσαν αυτό τους απαλλάσει των ευθυνών τους?

Και που διάβασες κάτι υπέρ των 'εθνικοφρόνων΄' αγγλόδουλων δεξιούληδων ?

Ανώνυμος είπε...

Δεξιούληδες οι σοσιαλιστές Παπανδρέου ο Γέρος της δημοκρατίας και ο εθνάρχης Καραμανλής;
Εάν ηταν δεξιοί δεν θα ηταν ουτε γεροι δημοκρατίας ουτε εθνάρχες!
ΘΑ τους ειχαν ως τους Μεταξα και Παπδόπουλο.
Τόσο απλά!
Ξυπνάτε πριν να είναι αργά!

Ανώνυμος είπε...

Οι αριστεροί τι κοινό έχουν με τον Ελληνικό λαό και με κάθε λαό;
Οι κατακτητές απαιτούν λιγότερα από το Ελληνικό Χριστιανικό έθνος μας και από κάθε έθνος από οτι οι αριστεροί!
Τι είσαστε ρε αριστεροί εσείς πονηροί να σκοτωνόμαστε και για πάρτι σας και να μας κάνετε και δούλους- πληβείους προλετσαρίους για να δουλεύουμε ως ραγιάδες για να μας μοιράζετε τον ιδρώτα μας; Και εμείς τι είμαστε; Μ@λ@κες που μας είπε ο "ακροδεξιός" κομμουνιστής ζουραρης και το χάψατε;

Σας πήραν χαμπάρι και οι τελευταίοι αριστεροί...που ποτέ δεν ήταν αριστεροί!!!
Αριστεροί στην πάντα περνάει ο Λοσάντα.
Από εδώ και πέρα τέρμα το μπογιαπουλαικιο χατζηπαπαρεικο δούλεμα.
Στα χωράφια και στα εργοστάσια στις σκαλωσιές, αλλοιώς νιξ νιξ νίξ φαΐ
Καπίτο;

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα δεν θα γινόταν ποτέ κομμουνιστική αυτό είχε καθοριστεί από το χαρτάκι στη Γιάλτα.
Αφού έχουν βγει πλέον όλα τα αρχεία του τότε μόνο μπαμπουινος πιστεύει αυτά που λες εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, πρέπει να είσαι μπαμπουίνος για να πιστεύεις ότι οι μαχητές του Δεκεμβρίου 1944, γνώριζαν για μια συμφωνία που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο 1945! Αλλά ακόμη κι αν ήταν διαισθητικά μέντιουμ, το χαρτάκι αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, όταν άνοιξαν τα αρχεία του Φόρειν Όφις...

Ανώνυμος είπε...

Μόνο μπαμπουινος δεν θα έβλεπε ότι ο Κόκκινος στρατός έμεινε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και δεν πήγε ούτε ένα βήμα παραπέρα...
Ο εμφύλιος δεν τελειώνει το 1945 αλλά χρόνια μετά αλλά οι μπαμπουινοι ξέρουν να μετράνε όχι φυσικά.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος, δεν είσαι μπαμπουίνος, γιατί και οι μπαμπουίνοι ακόμη παραδέχονται τα λάθη τους... Οι μαλακουίνοι ποτέ...