8/12/16

Αργυρόκαστρο: Ο εστεμμένος τενεκές και ο Παπάγος του εδοξάστησαν κοιμώμενοιΕνώ στο υπόγεια της Μεγ. Βρετανίας οι ανίκανοι είχαν μπλέξει τα μπούτια τους και εξέδιδαν διαταγές προς το μέτωπο άνευ αντικειμένου οι Ιταλοί είχαν συμπτυχθεί.
Το Α΄ Σώμα Στρατού από τις 5 Δεκεμβρίου είχε οργανώσει στην περιοχή της Κακαβιάς το απόσπασμα Παπαθανασίου , με δύναμη το ΙΙ/42 Τάγμα Πεζικού, δύο πεδινές πυροβολαρχίες και μία αντιαρματική πυροβολαρχία, με αποστολή κάλυψη των μεραρχιών που θα ενεργούσαν προς το Αργυρόκαστρο.

Στις 7 Δεκεμβρίου το απόσπασμα προωθήθηκε στη Δερβίτσανη, όπου πληροφορήθηκε ότι οι Ιταλοί είχαν ήδη εκκενώσει το Αργυρόκαστρο από τη νύκτα της 5ης προς την 6η Δεκεμβρίου και η γραμμή αμύνης τους ήταν 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Αργυρόκαστρο στη γέφυρα του Βελίτσα.

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1940 άρχισε η προέλαση των συγκροτημάτων της IV Μεραρχίας που γινόταν με μοναδική δυσκολία τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ορεινό και δύσβατο έδαφος.
Τελικά το 11ο Σύνταγμα το μεσημέρι μπήκε στο Αργυρόκαστρο αμαχητί.
Ο Παπάγος εξέδωσε το πολεμικό ανακοινωθέν 43 που μίλαγε αορίστως για μάχες ενώ ο Νικολούδης κέρδισε τη μάχη των πρωτοσέλιδων.
«Καθημερινή» (9 Δεκεμβρίου 1940): «Τα ελληνικά στρατεύματα, μετά νικηφόρους αγώνας, εισήλθον χθες εις το Αργυρόκαστρον. Νίκη!..».«Ακρόπολις» (9 Δεκεμβρίου 1940): «Τα ελληνικά στρατεύματα απελευθέρωσαν χθες και το Αργυρόκαστρον. Το χαρμόσυνον άγγελμα μετεδόθη εις ολόκληρον την Ελλάδα διά κωδωνοκρουσιών. Πρωτοφανείς εκδηλώσεις ενθουσιασμού».«Αθηναϊκά Νέα» (9 Δεκεμβρίου 1940): «Η κατάληψις του Αργυροκάστρου. Σήμερον θα τελεσθεί εκεί δοξολογία. Θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Οι Ιταλοί υποχωρούν εις ολόκληρον το μέτωπον».«Νέα Ελλάς» (9 Δεκεμβρίου 1940): «Το Αργυρόκαστρον κατελήφθη. Ο στρατός μας εισήλθεν την μεσημβρίαν. Με παραλήρημα ενθουσιασμού υψώθη η κυανόλευκος. Ολόκληρος η πόλις παρουσιάζει πανηγυρικήν όψιν. Τεραστία η σημασία της Νέας Μεγάλης Νίκης.«Ασύρματος» (9 Δεκεμβρίου 1940): «Το Αργυρόκαστρον πλέει εις το γαλανόλευκον. Η ορμή του στρατού μας συνέτριψε τους επιλέκτους της ιταλικής μονάδας. Διά μέσου υψηλών ορέων τα ελληνικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασίν των».

Ο Αρχιστράτηγος με διαταγή του και ο Βασιλιάς με διάγγελμά του συγχάρηκαν τα τμήματα.
Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: 8 Δεκεμβρίου. Κατελάβομεν το Αργυρόκαστρον. Ενθουσιασμός.-

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ "ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΛΕΩΝ"

Η γερμανικη υπηρεσια πληροφοριων υπερεκτιμουσε την κατα ξηραν βρετανικη δυναμη καθ'ολον τον Ιουλιο,Αυγουστο και Σεπτεμβριο κατα 8 μεραρχιες. Στις αρχες Ιουλιου το γερμανικο Γενικο Επιτελειο εκτιμουσε την βρετανικη δυναμη απο 15 εως 20 μεραρχιες "με μαχητικη αξία". Στην πραγματικοτητα ηταν 29 μεραρχιες στην Αγγλια την εποχη εκεινη, αλλα ουτε 6 απ'αυτες δεν ειχαν πολλη " μαχητικη αξια",καθ'οσον δεν ειχαν ουτε τεθωρακισμενα ουτε πυροβολικο.Αλλα αντιθετως προς την ευρεως διαδεδομενη πιστη κατα την εποχη εκεινη,ο βρετανικος στρατος απο τα μεσα Σεπτεμβριου θα μπορουσε να αντιπαραταχθη στις γερμανικες μεραρχιες,οι οποιες ειχαν διατεθη τοτε στο πρωτο κυμα της εισβολης.Στην νοτια ακτη,τον Σεπτεμβριο διεθετε 16 μεραρχιες-εκ των οποιων 3 τεθωρακισμενες-,με επι πλεον 4 μεραρχιες και 1 τεθωρακισμενη ταξιαρχια,που καλυπταν την ανατολικη ακτη απο τον Ταμεση μεχρι το Ουάς.Αυτο αντιπροσωπευε μια σημαντικη αναρρωση μετα την καταστροφη της Δουγκέρκης,η οποια ειχε αφησει την Βρετανια κατ'ουσιαν ανυπερασπιστη στην ξηρα τον Ιουνιο.

Οι βρετανικες πληροφοριες σχετικα με τα σχεδια των Γερμανων ησαν εξαιρετικα εσφαλμενες,και κατα τους πρωτους 3 μηνες της απειλης της αποβασεως σχεδον τελειως ανακριβεις.Καθ'ολη την διαρκια του θέρους,ο Τσωρτσιλ και οι στρατιωτικοι του συμβουλοι παρεμεναν πεπεισμενοι,οτι οι γερμανοι θα εκδηλωναν την κυρια τους αποπειρα αποβασεως στην ανατολικη ακτη και εκει ειχε συγκεντρωθη ο ογκος των βρετανικων χερσεων δυναμεων μεχρι την πρωτη εβδομαδα του Σεπτεμβριου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΙΚΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Η αεροπορικη επιθεση της Luftwaffe αρχισε στις 15 Αυγουστου,
-Επιχειρηση Αετος (Adler-angrifle).Διατεθηκαν 3 αεροπορικοι στολοι (Louftflotten):ο Νο 2 με εδρα τις Κατω Χωρες και τη Βορειο Γαλλια,ο Νο 3 με εδρα την Βορειο Γαλλια και ο Νο 5 με εδρα την Νορβηγια και τη Δανια.Οι 2 πρωτοι διεθεταν 929 μαχητικα Me 109D,875 μεσαια βομβαρδιστικα και 316 Stukas.Ο Νο 5 διεθετε 123 μεσαια βομβαρδιστικα και 34 δικινητηρια μαχητικα
Me 110.Η RAF διεθετε (στις 1 Αυγουστου) 802 μαχητικα Spitfire και Hurricane.
Το γερμανικο Μe 109 ηταν ανωτερο απο το Spitfire και πολυ ανωτερο απο το Hurricane (ιδιως στις επιδοσεις).Η μεγαλη αριθμητικη διαφορα ειναι φανερη,αλλα ειναι και πλασματικη.Τα μαχητικα αερομαχουν μεταξυ τους,επομενως η αριθμητικη διαφορα (929 με 802) δεν ειναι μεγαλη.Τα βομβαρδιστικα δεχονται την επιθεση των μαχητικων και αν ειναι ασυνοδευτα καταρριπτονται(οσο και βαρυ αμυντικο οπλισμο και αν διαθετουν)απο εναν αποφασισμενο αντιπαλο.Υπαρχει και κατι αλλο.Τα μαχητικα εκεινης της εποχης ειχαν την ιδια αυτονομια (διαρκεια πτησης 30 λεπτων).Οποτε τα βρετανικα μαχητικα απογειωνονταν,μαχονταν και προσγειωνονταν σε φιλιο εδαφος,σε οποια βαση ηταν ευκαιρη,ανεξαρτητα μοιρας,σμηναρχιας κτλ( τετοια ωρα,τετοια λογια).Τα γερμανικα απογειωνοντουσαν απο τη Βορειο Γαλλια.Χρειαζοταν 10 λεπτα να διασχισουν εδαφος και τη Θαλασσα της Μαγχης,και αλλα 10 για το αντιστροφο,δηλ.την επιστροφη στη βαση τους.Εμεναν μονο 10 λεπτα για να ανιχνευσουν και να αερομαχησουν και αυτο αν εντοπιζαν τον εχθρο.Επισεις αν καταρριπτονταν,ο πιλοτος αν επιβιωνε συλλαμβανοταν αιχμαλωτος,(αν δεν τον λυντσαραν ή σκοτωναν οι χωρικοι).Ο βρετανος πιλοτος αν επιβιωνε,την επομενη μερα εμπαινε σε ενα καινουριο αεροσκαφος και γινοταν παλι μαχιμος.Οι Αγγλοι "επαιζαν εντος εδρας"(ακριβως την ιδια κατασταση θα αντιμετωπισουν οι συμμαχοι το 1943-45 οταν θα αρχισουν για τα καλα οι βομβαρδισμοι των γερμανικων πολεων).Επομενως ηταν φανερες οι δυσκολιες που αντιμετωπιζαν τοτε οι Γερμανοι σε σχεση με μια αποβαση στην Αγγλια.(Οι Συμμαχοι χρειαστηκαν 3 ετη εντατικων προετοιμασιων,σχεδιασμων,ασκησεων κτλ,για την αποβαση στη Νορμανδια,και παλι ο Αϊζενχαουερ εδινε 50% μονο να εχει επιτυχια.).Αν υπηρχε μια λωριδα ξηρας που να ενωνε την Γαλλια με την Βρετανια ο γερμανικος στρατος του Ιουνιου 1940 θα ειχε συντριψει τους Βρετανους ακριβως με τον ιδιο τροπο που διελυσε τους Πολωνους,τους Ολλανδους,τους Βελγους,τους Γαλλους.Η Μ.Βρετανια σωθηκε απο τον Ναπολεων και τον Χιτλερ λογω της γεωγραφικης της θεσεως...

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα έχει γίνει κουραστικός αυτός ο χιτλερικός "ιστορικός" με τα ατέλειωτα σεντόνια του... Μήπως είναι κάνα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής;