24/6/18

Σαν σήμερα το Κίνημα του Θεόδωρου Παγκάλου

1925. Τη νύχτα της 24ης Ιουνίου εκδηλώθηκε το «κυοφορούμενο», αλλά και έντονα «διαφημιζόμενο» από τις 15 Ιουνίου κίνημα του Στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξεκίνησε από το Σύνταγμα Μηχανικού του Ρουφ, με αρχηγό του επιτελείου του τον Αντισυνταγματάρχη Ντερτιλή, ο οποίος δραπέτευσε από τις φυλακές όπου κρατούνταν μετά το «κίνημα» που αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει με τον Αντιστράτηγο Χ. Λούφα. 
Το κίνημα Παγκάλου υποστήριξαν ο στρατηγός Τσερούλης του Γ' Σώματος και ο ναύαρχος ε.α Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος, ο οποίος με τη βοήθεια μυημένων αξιωματικών κατέλαβε αρχικά το «Γ. Αβέρωφ» και στη συνέχεια τον υπόλοιπο στόλο. Ο Ντερτιλής με τα «Δημοκρατικά Τάγματα» κατέλαβε την Αθήνα. 
Ο Χατζηκυριάκος με μήνυμά του γνωστοποίησε στους«αρμόδιους» ότι: «ο Στόλος ταύτην την νύκταν εκήρυξεν έκπτωτον την κυβέρνησιν και καθιστά υπευθύνους τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργόν διά πάσαν τυχόν χύσιν αδελφικού αίματος». 
Παρόμοια τηλεφωνική προειδοποίηση έλαβε ο Υπουργός Στρατιωτικών από το Στρατηγό Τσερούλη. 
Ο Πρωθυπουργός Α. Μιχαλακόπουλος απαγόρευσε στον Υπουργό Στρατιωτικών να λάβει μέτρα κατά των κινηματικών και παραιτήθηκε ενώ ο Παπαναστασίου αποδέχτηκε το κίνημα και απέρριψε την πρόταση του Κονδύλη να αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία και να κτυπήσει τους κινηματίες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο νεώτερος είναι μασόνος με τον βαθμό του ελεονόμου, είναι πολύ πιθανόν και ο παππούς του να ήταν μασόνος και να μην συμπεριλαμβάνεται στη γνωστή λίστα για τους ίδιους λόγους που δεν συμπεριλαμβάνονται Καραμανλής, Μητσοτάκης κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Από στοά σε στοά και ο γουρούνας των Ιμίων.
Αλλά ξέρει πολλά για αυτό πρώτος μίλησε για τσαχπινοκολαράκια...

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Η κυβέρνηση των Προδοτών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 163 κομματόσκυλα συνεργάτες του Κεμάλ. Εξω από την Βουλή οι κλακαδόροι βασιλόφρονες ζητωκραυγαζαν "Ζητω ο Γούναρης"

Η κυβέρνηση Γούναρη επιβίωσε στις 19 Μαρτίου 1922, μιας ακόμη προσπάθειας Κοινοβουλευτικής ανατροπής της.  Τον Γενικό Συντονισμό της «Εθνική...