8/4/13

Σε κλίμα Εμπιστοσύνης

Καλά Νέα από το χρηματιστήριο
με το αυγό της Eurobank

Η εποχή που ο επενδυτής βρισκόταν στο δίλημμα να αγοράσει μια μετοχή Εθνικής ή να φάει ένα σουβλάκι πέρασε ανεπιστρεπτι. Σήμερα το πρωί στη Λαϊκή Αγορά, με ένα «ακριβό» ευρώ αγόραζες, είτε 4 αγκινάρες είτε 5 μεγάλα αυγά. Τιμή μονάδος 0,25 η αγκινάρα και 0,20 τα αυγά.

Στο Χρηματιστήριο, η Εθνική και η Eurobank αφού ξεκόλλησαν» από το limit down διαπραγματεύονταν στα 0,46 ευρώ η Εθνική , και στα 0,19 ευρώ η Eurobank. Με μια μετοχή της Εθνικής αν είχε επενδυτικά κέφια ο μανάβης αγόραζες μια αγκινάρα και ένα αυγό, ενώ με μια ανατιμημένη μετοχή Eurobank αγόραζες ένα αυγό.
Πρόκειται κυριολεκτικά για θρίαμβο της πραγματικής οικονομίας.

Μέσα στο γενικό κλίμα «εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας ο Σίμος, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε τους καταθέτες που «ανησυχούσαν» προσωρινά ότι, «οι καταθέσεις , (μέχρι 100.000 ευρώ), στην Εθνική και στη Eurobank είναι απολύτως διασφαλισμένες».
Οι καταθέτες στην Eurobank και την Εθνική εμφανίστηκαν από την αρχή της ημέρας πολύ πιο «ώριμοι» από τους χρηματιστηριακούς παίκτες, που ξεφορτώθηκαν μαζικά τις μετοχές των δύο τραπεζών, διότι στα γκισέ και στα ΑΤΜ δεν παρατηρήθηκε ανησυχητική κίνηση και όλα ήσαν σαν μια συνηθισμένη ημέρα.
Ο Σίμος είπε στο σουλειμάνκαναλ ότι «οι δύο τράπεζες δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες» και «δεν μπορούσε να δοθεί παράταση» διότι ..«ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας», που το ξέχασε ο Τουρκολιάς και το θύμισε στον Αντωνάκη Ζήμενς η τρόικα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank είναι 5,8 δις. ευρώ. Δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος της Eurobank, η Εθνική, αδυνατεί να καταβάλει το 10% της συμμετοχής που της αναλογεί η Eurobank θα αναζητήσει στρατηγικούς επενδυτές που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή. Το ποσό που «ψάχνει» η Eurobank ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, και σκέπτονται να «φορολογήσουν» τους εργαζόμενους με ένα ή και δύο μισθούς. Η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει να εκδώσει και μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 1 δις. ευρώ.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες για την ελληνική οικονομία είναι οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Οι παλιοί συνεργάτες του Στουρνάρα, ο Μωυσής και ο Κυριακόπουλος είπαν ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 4,6% φέτος, και η ανεργία θα είναι στο 27,6% κατά μέσο όρο.
Ο Εβραίος και τα Λατομεία ήσαν δυσαρεστημένοι με την καθυστέρηση του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης και, είπαν ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κυπριακό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία , που μπορεί να είναι μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...