8/9/19

Οι φασιστοΝατοπαρτιζάνοι των Σκοπίων και η 8η Σεπτεμβρίου

Ο σύντροφος Γκλιγκόροφ , διάλεξε την 8η Σεπτεμβρίου για να κάνει το 1991,το δημοψήφισμα για την «ανεξάρτητη Μακεδονία», επειδή την ίδια ημέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, τα φασιστοκομμούνια του Μακεδονισμού ανακήρυξαν την «Ανεξάρτητη Ενιαία Μακεδονία». Οπότε η 8η Σεπτεμβρίου 1991 νομιμοποίησε τη 8η Σεπτεμβρίου 1944, και αυτή είναι η Κρατική εορτή των Σκοπιανών φασιστοΝατοπαρτιζάνων. 

Μέσα, στο χάος των αλλαγών που προκάλεσε η πολιτική ανατροπή στη Σόφια και η αποχώρηση του βουλγαρικού Στρατού εμφανίστηκε στα Σκόπια ο Ιβάν Μιχαήλοφ, πρώην ηγέτης της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (IMRO) που είχε εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα, με πρόγραμμα για μια (ουδέτερη) «Ελεύθερη Μακεδονία» που θα ήταν η «Ελβετία των Βαλκανίων». 

Ο Ιβάν Μιχαήλοφ και η IMRO από το 1927 συνεργαζόταν με τους Κροάτες και τους Ιταλούς Φασίστες και μαζί οργάνωσαν την δολοφονία του βασιλιά Αλέξανδρου της Γιουγκοσλαβίας στη Μασσαλία το 1934. 
Ο Μιχαήλοφ πέρασε πολλά χρόνια στην ιταλία ως προστατευόμενος του Μουσολίνι και μετά το 1941 ήταν σύμβουλος του ναζιστή ηγέτη των κροατών Αντε Πάβελιτς και έμενε στο Ζάγκρεμπ. 

Τον Αύγουστο του 1943, ο Ιβάν Μιχαίλοφ μεταφέρθηκε στη Γερμανία, για συνομιλίες με τον Χίμλερ και άλλους κορυφαίους Γερμανούς. Ο Μιχαίλοφ έλαβε την άδεια να δημιουργήσει στην (ελληνική) Μακεδονία τρία τάγματα της «Οχράνα», με γερμανικά όπλα και πυρομαχικά, (που απετέλεσαν στην συνέχεια τον κορμό της ΣΝΟΦ), και τα οποία σώματα της Οχράνα θα υπάγονταν στα Αστυνομικά Συντάγματα γρεναδιέρων των SS, (Σουτσστάφφελ), που είχαν αποστολή την «αντιπαρτιζάικη» δράση στα μετόπισθεν, (όπως το Σώμα του Σούμπερτ). Στις 2 Σεπτεμβρίου, 1944 η Βουλγαρία διέταξε την απόσυρση των στρατευμάτων της από τη Μακεδονία. Οι Γερμανοί, στις 3 του Σεπτέμβρη 1944 μετέφεραν αεροπορικά τον Μιχαίλοφ από το Ζάγκρεμπ στη Σόφια. Ένα Γερμανικό τηλεγράφημα της 01:07 π.μ. της 5 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι ο Χίτλερ διέταξε τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου κράτους στη Μακεδονία. Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί μετέφεραν τον Μιχαίλοφ στα Σκόπια, «για να δει τι μπορούσε να σωθεί». Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944 τηλεγράφημα του Γερμανικού Προξενείου στα Σκόπια ανέφερε στο Βερολίνο ότι ο Μιχαίλοφ δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την τοπική υποστήριξη και ότι η προσπάθεια είχε αποτύχει. Στις 8 του Σεπτέμβριου 1944 η Γερμανία έκλεισε το Προξενείο στα Σκόπια, και την ίδια ημέρα οι «δεξιοί εθνικιστές της ΕΜΕΟ», διακήρυξαν την ανεξαρτησία, της Ενιαίας Μακεδονίας , με πρόεδρο έναν άλλο ηγέτη της IMRO, τον Χρίστο Τατάρτσεφ . 

Αυτό το πολιτικό γεγονός «νομιμοποίησε» ο Γκλιγκόροφ το 1991, με το 75.8% που πήγε στην κάλπη από το οποίο το 95,5% ψήφισε για την ανεξαρτησία, την οποία επικύρωσε το «Κιναιδοβούλιο» , (δηλαδή το Σοβιέτ), στις 25 Σεπτεμβρίου 1991. Και γα το λόγο αυτό, οι Βόρειοι, δεν εορτάζουν την 25η Σεπτεμβρίου που ανακηρύχτηκε πολιτικά η ανεξαρτησία αλλά την 8η Σεπτεμβρίου που έγινε το δημοψήφισμα. 
Με την Συμφωνία της Πρέσπας θα πρέπει να αλλάξουν την κρατική τους εορτή από την 8η Σεπτεμβρίου που συμπίπτει με την Ανεξάρτητη Μακεδονία των Μιχαίλοφ Τατάρτσεφ και να την πάνε στις 25 Σεπτεμβρίου που το «Κιναιδοβούλιο» επικύρωσε το αποτέλεσμα του «δημοψηφίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: