12/1/20

Η Μητρόπολη του Μαυροβουνίου είναι έτοιμη για διάλογο και θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαυροβουνίου


Του Σπύρου Χατζάρα



Το Επισκοπικό Συμβούλιο  της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο κάλεσε χθες τους πιστούς να μην σταματήσουν τις  διαμαρτυρίες μέχρι να αποσυρθεί ο ΝΑΤΟπαρτιζάνικος νόμος για την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστής Περιουσίας.

Το Επισκοπικό Συμβούλιο  κάλεσε την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και τις δικαστικές Αρχές  να βρουν έναν τρόπο να καταστήσουν τον μεροληπτικό νόμο για την ελευθερία της πίστης ανενεργό  καθώς προκαλεί αναστάτωση  στην Ορθόδοξη Κοινότητα.

Το Επισκοπικό Συμβούλιο εξέφρασε την προθυμία του να μιλήσει με τους αντιπροσώπους και των τριών Εξουσιών για να βρεθούν  νομικές λύσεις, για την ενδεχόμενη υπογραφή σύμβασης μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους, για την επίλυση των ασαφών περιουσιακών στοιχείων και ζήτησε στον  πιθανό μελλοντικό διάλογο να μετάσχουν και τα  διεθνή θεσμικά όργανα.

Το Επισκοπικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας τόνισε ότι η πρωτοβουλία για διάλογο  πρέπει να προέλθη από  εκείνους που είναι  απροετοίμαστοι για συζήτηση μέχρι στιγμής.

Το Επισκοπικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στο μήνυμα του που θα διαβαστεί απόψε σε όλες τις ενορίες τονίζει «Είμαστε έτοιμοι να επιμείνουμε για όσο χρειαστεί» , και σημείωσε ότι η υπέβαλε στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής  της Βενετίας, προτάσεις για την διόρθωση του Νόμου του νόμου στις οποίες η κυβέρνηση δεν απάντησε .

«Η εκκλησία ζήτησε διάλογο--δεν το πήραμε. Δώσαμε τις τροπολογίες στη Συνέλευση και όλες απορρίφθηκαν. 
Ο νόμος υιοθετήθηκε μονομερώς και βίαια. Τώρα δεν είναι η ώρα να προτείνουμε δημοσίως λύσεις. Τώρα απαιτούμε να εξαφανιστεί αυτό ο νόμος και να αποκατασταθεί η  συνταγματική τάξη ώστε να αρχίσει διάλογος  με τη συμμετοχή όλων» , τόνισε το Επισκοπικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας που έδωσε την ευλογία του στους ιερείς εκτός από τις λατανίες κάθε Πέμπτη και Κυριακή να διοργανώνουν συγκεντρώσεις προσευχής και τις άλλες ημέρες στους ναούς, τα πολιτιστικά κέντρα και άλλα κατάλληλα μέρη, αλλά πάντα εν  ειρήνη και με αξιοπρέπεια.

Το Επισκοπικό Συμβούλιο ενέκρινε τα σχέδιο προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστηρίου του Μαυροβουνίου, που προετοιμάζει  ομάδα εμπειρογνωμόνων εγχώριων δικηγόρων, και ζήτησε να μην γίνονται μονομερείς νομικές

Ο Επίσκοπος Βούδας και Νίκσιτς Ιωανίκειος σε συνέντευξη του στην σερβική «Vecernje Novosti» δήλωσε ότι η ειρηνική χριστιανική και πολιτική αντίσταση στο νόμο για την ελευθερία της πίστης στο Μαυροβούνιο, θα συνεχιστεί και ότι όλοι είναι έτοιμοι  να προστατεύσουν με τη ζωή τους τους Αγίους από την διαρπγή και τη βεβήλωση.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις σε σχέση με τη θρησκεία δεν οδηγούν  πλέον πουθενά. Μοιάζουν με τους  νόμους που επέτρεψαν στους μπολσεβίκους να ληστέψουν και να ισοπεδώσουν  τους ναούς της Σοβιετικής Ένωσης». 
Ο Επίσκοπος είπε ότι πρόκειται για μια νομική επίθεση κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με σατανική πρόθεση και επανέλαβε ότι επιτρέπει στο κράτος να παρακάμψει το νόμο για τις περιουσιακές σχέσεις και, σε αντίθεση με τη νομική αρχή για το απαραβίαστο της νόμιμης περιουσίας όλων, αφαιρεί από την εκκλησία όλους τους ναούς και άλλα τα εκκλησιαστικά κτήρια, και την εκκλησιαστική περιουσία που αποκτήθηκε πριν από το 1918.

Ο νόμος, ακόμα,  στερεί  από την εκκλησία τη δυνατότητα να υπερασπιστεί, όπως όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων, την περιουσία της μπροστά στα τακτικά δικαστήρια στο Μαυροβούνιο, και καταργεί το νομικό πρόσωπο  που είχε τον καιρό της Τουρκοκρατίας , της Αυστρίας και αργότερα της ιταλο-ναζιστικής κατοχής, καθώς τους αναγκάζουν να υπογράψουν ως νεοσυσταθείσα θρησκευτική κοινότητα.

Ο Επίσκοπος Ιωανίκειος τόνισε   ότι  οι αρχές του Μαυροβουνίου είχαν προηγουμένως κάνει  διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, την Ισλαμική Κοινότητα και την εβραϊκή κοινότητα, αλλά  δεν συζήτησαν με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Για τη Μητρόπολη  Μαυροβούνιου και Παραθαλασσίας , ο ΝΑΤΟπαρτιζάνικός νόμος αποτελεί προοίμιο της διαρπαγής των ορθόδοξων ναών και Μοναστηριών. Ωστόσο οι ΝΑΤΟπαρτιζάνοι  Τζουκάνοβιτς και Μάρκοβιτς έχουν βάλει στο «μάτι» και τα αστικά ακίνητα και τα παραθαλάσσια χωράφια που ανήκουν στην Εκκλησία.  Εκτός από τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια, στη Μητρόπολη Μαυροβουνίου, στη Μονή Οστρογκ, και στην Επισκοπή Βούδας – Νικσιτς ,. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008 ανήκαν 523 κτίρια και πάνω από 11.000 στρέμματα γης. Το καθεστώς του Μαυροβουνίου δεν έκρυβε πριν από την υιοθέτηση αυτού του νόμου, ότι είχε σκοπό να εθνικοποιήσει τους ορθόδοξους ναούς που χτίστηκαν πριν από τις 1918.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 1941. Η 88η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου. Το απόσπασμα Κετσέα πήρε το ύψωμα 731. Η Ιταλική προπαγάνδα μετέδιδε πληροφορίες για την Παρουσία Βρετανικών Στρατυεμάτων στην Θεσαλονίκη

Στις 23 Ιανουαρίου, στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου,το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Πεζικού Θεμιστοκλή Κετσέα που αποτελείτο από τους άνδρες τ...