8/7/20

8 Ιουλίου 1921. Ο θρίαμβός του Έλληνα στρατιώτη στο πεδίο του Εσκί Σεχήρ

Η μάχη του Εσκή Σεχίρ, (κοντά στο Δορύλαιο) αποτέλεσε την επικότερη μάχη της νεοελληνικής ιστορίας που εξελίχθηκε σε ανοιχτό πεδίο και με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων των αντιπάλων. Σε ένα μέτωπο 80 χιλιομέτρων οι αντίπαλοι αποδύθηκαν σε ένα υπεράνθρωπο αγώνα. 
Οι Τούρκοι παρέταξαν 14 μεραρχίες πεζικού, 2 ιππικού και ισχυρότατο πυροβολικό, προκειμένου να διασπάσουν ταχέως τις ελληνικές γραμμές και πολέμησαν με τρομερό πάθος, αλλά προσέκρουσαν πάνω στην αποφασιστικότητα του Έλληνα στρατιώτη. 
 Στο πεδίο του Εσκή Σεχίρ αρχικά βρίσκονταν την αυγή της 8ης Ιουλίου 3 ελληνικές μεραρχίες, (1η, 7η, 10η) και η Ταξιαρχία Ιππικού απέναντι σε 4 τουρκικές μεραρχίες πεζικού και μια ιππικού. Νοτιότερα, απέναντι στην 2η και την 12η ελληνική βρίσκονταν 4 τουρκικές και στο δεξιό άκρο, απέναντι στην 5η και 13η, πέντε τουρκικές μεραρχίες πεζικού και δύο ιππικού . 
 Η μάχη άρχισε στις πέντε το πρωί, με το βαρύ τουρκικό πυροβολικό που σφυροκόπησε τις θέσεις της 10ης Μεραρχίας. Οι τουρκικές επιθέσεις αναχαιτίζονταν και αναλαμβάνονταν οι θέσεις με αντεπιθέσεις. Στις 17:50 η 7η Μεραρχία ανακατέλαβε το χωριό Μουταλίμπ και άρχισε να καταδιώκει τον εχθρό. 
Στο μέτωπο της 10ης Μεραρχίας στις 18:00 ένα τάγμα του 28ου Συντάγματος Πεζικού υπό τον συνταγματάρχη Κοσμόπουλο επιτέθηκε και κατεδίωξε τον εχθρό ως το Πουρσάκ Μπογάζ. Νοτιότερα, το Α' Σώμα δέχθηκε την κύρια προσπάθεια του εχθρού στο Τσιλ Χανάρ.
Οι εύζωνες του 1/38 ανέτρεψαν τους επιτιθεμένους και συνέλαβαν στην χαράδρα του Ακ Μπουνάρ 850 αιχμαλώτους. Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού κατεδίωξε τον εχθρό πέραν του Ντερμπέντ και το 4ο έφθασε μέχρι τους λόφους Καραμπαζάρ. . Η Ταξιαρχία Ιππικού επέλασε σε βάθος 4 χλμ. στην εχθρική παράταξη. Η 12η Μεραρχία προήλασε μέχρι το Αλπανός και η 5η στο Κιζίλ Τεπέ. Οι Τούρκοι κατεδιώχθησαν έως το Ντουζ Τεπέ Το σύνολο απωλειών της 8ης /21ης Ιουλίου της Στρατιάς ήταν 1.491 νεκροί, 6.472 τραυματίες και 110 αγνοουμένους. 
Οι Τουρκικές απώλειες ήταν μεγαλύτερες, αφού υπέστησαν επιπλέον και την απώλεια 5.000 αιχμαλώτων. Η τακτική νίκη του Ελληνικού στρατού όμως δεν μετουσιώθηκε σε στρατηγικό θρίαμβο,

Δεν υπάρχουν σχόλια: