7/7/20

Η Κομισιόν και ο δόλιος ρόλος του γελοίου Στουρνάρα

Η Κομισιόν στις διορθωμένες προβλέψεις της διαπίστωσε ότι η ελληνική οικονομία είχε εισέρθει σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020 . 
Η πτώση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σε σχέση τέταρτο τρίμηνο του 2019 ήταν 1,6% και προήλθε από την πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών. 
Ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων που προκάλεσε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης θα φανεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο.
 Η εκτίμηση της Κομισιόν για το σύνολο του έτους είναι ύφεση 9% και η πρόβλεψη για την «ανάκαμψη» το 2021 είναι 6%, οπότε θα μεταφερθεί στο 2022 μια μαύρη τρύπα 3%. Άρα η επιστροφή στο 2019 αναβάλλεται για το 2023. Εάν ζω, τότε, θα είμαι 68 ετών . 
Θυμίζω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της θεωρούσαν το σενάριο της ύφεσης στο 8% ως «πολύ δυσμενές» και θεωρούσα πιο πιθανό «σενάριο» η ύφεση να περιοριστεί στο 4% . 
 Ο γελοίος Στουρνάρας χαρακτήρισε μάλιστα ως υπερβολική την πρόβλεψη για ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 10%, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στην χειρότερη περίπτωση κατά 8%. 
 Το ερώτημα είναι αν πρόκειται απλά για έναν καραγκιόζη που άφησε μούσι, ή ένα η Τράπεζα με τις «αισιόδοξες» προβλέψεις της εξυπηρετούσε σενάρα και πολιτικές της Φραγκφούρτης και των Βρυξελλών

Δεν υπάρχουν σχόλια: