1/5/21

Η 1η Μάϊου στην Ιστορία

305. Παραιτήθηκαν οι ρωμαίοι συναυτοκράτορες Διοκλητιανός και Μαξιμιανός. 381. Στην Κωνσταντινούπολη, άρχισε η Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδος της χριστιανικής εκκλησίας που συγκάλεσε ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος. 

408. Ο Επταετής Θεοδόσιος Β 'διαδέχθηκε τον πατέρα του Αρκάδιο στο θρόνο Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με την διαθήκη του πατρός του, ως επίτροποί του ορίστηκαν, ο ύπατος Ανθέμιος, η αδελφή του και μετέπειτα αυτοκράτειρα Πουλχερία και ο βασιλιάς των Περσών Ισδιγέρδης. Ο Βασιλεύς των Περσών ήταν συνυπεύθυνος για την περιφρούρηση της ζωής του μικρού παιδιού και για την φροντίδα παραμονής του στον θρόνο.

880. Με τη λήξη της 8ης Οικουμενικής Συνόδου εγκαινιάστηκε από τον πατριάρχη Φώτιο και τον Αυτοκράτορα Βασίλειο η πεντάτρουλη Νέα Εκκλησία που ήταν χτισμένη πολύ κοντά στο Μεγάλο Παλάτι. Η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στο Χριστό, στον Αρχάγγελο Γαβριήλ, στον Προφήτη Ηλία, στη Θεοτόκο και στον Άγιο Νικόλαο ως έκφραση της ευγνωμοσύνης του Βασιλείου, «ὥσπερ τῆς περὶ αὐτὸν εὐμενείας». Εκτός από τον κύριο λειτουργικό χώρο που ήταν αφιερωμένος στον Σωτήρα Χριστό, υπήρχαν τέσσερα ακόμα παρεκκλήσια, καθένα με δικό του τρούλο. Η Νέα Εκκλησία ήταν το κατεξοχήν μνημείο αναφοράς της βασιλείας του Βασιλείου Α΄, και της Νέας Εποχής. Ο πεντάτρουλος ναός απέκτησε μεγάλη διάδοση , στα Βαλκάνια και στη Ρωσία.

1045.Στη Ρώμη το κονκλάβιο των επισκόπων εξέλεξε τον Πάπα Γρηγόριο ΣΤ.


1187. H μάχη στο πηγάδι της Κρεσόν κοντά στη Ναζαρέτ. Οι μουσουλμάνοι του Σαλαντίν εξόντωσαν 130 Σταυροφόρους Ιππότες του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ υπό τη διοίκηση του Ζεράρ ντε Ριντεφόρ , μεταξύ των οποίων και οι Μάγιστροι των ταγμάτων των Ναιτών και των Ιωαννιτών. Έπεσαν ακόμα 400 πεζοί και μεγάλος αριθμό, «τουρκόπουλων».

1282 . Η μάχη του Φορλί στην Ιταλία ανάμεσα στους Γουέλφους και τους Γάλλους μισθοφόρους του Πάπα Μαρτίνου Δ και των Γιβελλίνων. Νίκησαν οι Γουέλφοι χάρη στις στρατηγικές ικανότητες από Γκουίντο ντα Μοντεφέλτρο. Η μάχη αναφέρεται και από το Δάντη Αλιγκιέρι στη Θεία Κωμωδία.

1287. Στη Σικελία, οι δυνάμεις του Ρουτζέρο ντι Λαούρια κατέλαβαν την πόλη και το κάστρο του λιμανιού της Αουγκούστα στη Σικελία, που βρισκόταν στην κατοχή του βασιλείου της Νάπολης.

1308. Ο Αλβέρτος Α΄ των Αψβούργων ενώ ετοιμαζόταν για να καταστείλει μια εξέγερση στην Σουηβία, δολοφονήθηκε στην περιοχή Βίντις κοντά στον ποταμό Ρέυς από τον ανηψιό δούκα Ιωάννη, και τέσσερεις συντρόφους του επειδή του είχε στερήσει την κληρονομιά του. Ο ανηψιός στη συνέχεια ονομάστηκε «Ιωάννης ο πατροκτόνος».

1328. Τερματίστηκε ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας, με τη συνθήκη του Εδιμβούργου και Νορθάμπτον με την οποία το Βασίλειο της Αγγλίας αναγνώρισε το Βασίλειο της Σκωτίας ως ανεξάρτητο κράτος.

1574. Οι καθολικοί άρχισαν την πολιορκία των Ουγενότων της Νορμανδίας στο Κάστρο του Σεν-Λο.

1576. Ο Πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας Στεφαν Μπάτορι παντρεύτηκε την πολωνή πριγκίπισσα Άννα Γιαγκιελόνκα και μαζί στέφτηκαν ως βασιλιάδες της Πολωνίας και Μεγάλοι Δούκες της Λιθουανίας.
1648. Στην Κρήτη, οι Οθωμανοί άρχισαν την πολιορκία του Χάνδακα, την μεγαλύτερη της ιστορίας που διήρκεσε 21 χρόνια.

1707. Τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος της Ένωσης, με τον οποίο το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας σχημάτισαν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.

1756. Η πρώτη Συνθήκη των Βερσαλλιών μεταξύ της Γαλλίας και της Αυστρίας.

1757. Υπογραφή της δεύτερης Συνθήκης των Βερσαλλιών.

1776 . Ο Ιησουίτης Άνταμ Βάισχαουπτ ίδρυσε στο Ίνγκολστατ της Άνω Βαυαρίας τους «Πεφωτισμένους» «Ιλλουμινάτι».
Το ιστορικό αυτό γεγονός συνεχίζει να εορτάζεται με την «Πρωτομαγιά». Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων έγινε στη Βιέννη η πρεμιέρα της όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Οι Γάμοι του Φίγκαρο».

1778. Στο Σόμπορ άνοιξε το πρώτο διδασκαλείο της Σερβίας. 1789. Σύγκληση των Γενικών Τάξεων στη Γαλλία.

1789. Σύγκληση των Γενικών τάξεων στη Γαλλία.

1808. Ο Μαξιμιλιανός Α' ως Βασιλιάς της Βαυαρίας υπέγραψε το «Γαλλικό Σύνταγμα» του βασιλείου.

1820. Στα 44 χρόνια των Ιλλουμινάτι, εκτελέστηκαν «συμβολικά» στο Λονδίνο, οι ριζοσπάστες ακτιβιστές, που υπό την καθοδήγηση των «μυστικών υπηρεσιών» οργάνωσαν τη συνωμοσία της «Cato Street», και που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν όλων τους υπουργούς, και τον πρωθυπουργό λόρδο Λίβερπουλ, να προκαλέσουν χάος, και να συγκροτήσουν για τον έλεγχο της κατάστασης μια «Επιτροπή Κοινής Σωτηρίας», που θα οδηγούσε στην επανάσταση.

1821. 1/13 Μαΐου. Η Μάχη τού Γαλατσίου στη Μολδαυῒα. Ο Γιουσούφ Πασάς Περκόφτσαλης μέ 2.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και πυροβολικό επιτέθηκε για να καταλάβει το Γαλάτσι που το είχαν καταλάβει οι επαναστάτες του Υψηλάντη, με αρχηγό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη. Οι υπερασπιστές ήσαν κυρίως Κρητικοί.        Η πόλη καταλήφθηκε τη Νύχτα. Οι Τούρκοι, κατάσφαξαν όσους βρηκαν στην πόλη και την έκαψαν. Στις Μηλιές του Πηλίου ο Άνθιμος Γαζής ανακοίνωσε την προκήρυξη του Υψηλάντη. Οι σφαγές Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκαν.

1823. Οι Τούρκοι έκαψαν τα χωριά Λεχώνια, Άγιο Αβοκάσιο, Πινακάδες και Βυζίτσα στη Μαγνησία.

1827. 1/13 Μαΐου. Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ψήφησε το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδος.

1851. Στα 75 χρόνια των Ιλλουμινάτι η βασίλισσα Βικτωρία εγκαινίασε τη Μεγάλη Διεθνή Έκθεση στο Κρύσταλ Πάλας του Λονδίνου.

1858 . 1/13 Μαΐου. 4000 Μαυροβούνιοι με διοικητή τον Μεγα Δούκα Μίρκο Πέτροβιτς-Νιέγκος νίκησαν 13000 Τούρκους στη μάχη τoυ Γκράχοβατς. Με θρυλική κατά μέτωπο έφοδος κατέλαβαν τα πυροβόλα των Τούρκων. Η μάχη είχε ως αποτέλεσμα την Ντε φάκτο αναγνώριση της Ανεξαρτησίας των Μαυροβουνίων.

1869. Ο Βασίλι Λέφσκι άρχισε την δεύτερη περιοδεία του στη Βουλγαρία, ως εκπρόσωπος της προσωρινής βουλγαρικής κυβέρνησης.

1886. Στα 110 χρόνια των Ιλλουμινάτι η Ομοσπονδία Εργασίας των ΗΠΑ κάλεσε τους εργαζόμενους σε απεργία για το οκτάωρο. 350 000 ακολούθησαν το κάλεσμα. Στο Σικάγο, 80.000, εργάτες κατέβηκαν στην απεργία. Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», χαρακτήρισαν το κίνημα «αντιαμερικανικό», προσθέτοντας ότι «οι εργατικές αναταραχές προκαλούνται από ξένους», «σύμφωνα με το μοντέλο της Παρισινής Κομμούνας». Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Χέιμάρκετ, υπήρχαν σε στρατηγικά σημεία, στις στέγες, ιδιωτικοί αστυνομικοί, Πίνκερτον και αξιωματικοί της εθνοφρουράς. Πυροβόλησαν στο ψαχνό. Σκοτώθηκαν 6 και τραυματίστηκαν περίπου 50.

1893.Στη Διεθνή Έκθεση του Σικάγο, ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ Γκρόβερ Κλήβελαντ, , φωταγώγησε τη πόλη του Σικάγου με λάμπες που λειτουργούσαν με εναλλασσόμενο ρεύμα.

1894. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.

1898.Ισπανοαμερικανικός πόλεμος. Στην ναυμαχία στον κόλπο της Μανίλα, οι Αμερικανοί κατέστρεψαν τον ισπανικό στόλο. 

 1917. 1/14 Μαΐου. Το 1ο Σύνταγμα Σερρών, επιτέθηκε και κατέλαβε το λόφο του Ραβινέ, ανατολικά του Σκρά. Η κατάληψη του Ραβινέ, υπήρξε λαμπρή ελληνική επιτυχία και η πρώτη σπουδαία νίκη του Ελληνικού Στρατού. 

 1919. Έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ στην Ινδονησία. 5.000 νεκροί.

1924.Αιματηρά επεισόδια με 1 νεκρό και 17 τραυματίες σε συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές στην πλατεία Θεάτρου κατά την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΚΚΕ . 

 1925. Η Κύπρος έγινε αποικία του βρετανικού στέμματος. 

1931.Στη Νέα Υόρκη εγκαινιάστηκε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. 

 1941. Στο κτίριο όπου παλαιότερα στεγάζονταν το γιουγκοσλαβικό εμπορικό επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Κομνηνών 6, συναντήθηκαν οι Νεντέλκο Α. Τσαούσεφ, Κρούμ Πόπεφ, Κωνσταντίνος Μπογντάνοφ, Νέστορ Αγγέλοφ, Στόγιαν Ρούκοφ, Νικόλα Φιλίπποφ και Δημήτρι Ιβάνοφ και αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σωματείο με την επωνυμία Βουλγαρική Λέσχη Θεσσαλονίκης και «με σκοπόν μορφωτικόν και εκπολιτιστικόν των μελών αυτής...». Ο εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας της Βουλγαρικής Λέσχης, είχε γεννηθεί στη Θεσ/νίκη, είχε ελληνική υπηκοότητα και πριν την Κατοχή ονομαζόταν Κυριάκος Τσαούσης ή Τσαούσογλου, και είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στη Σχολή της Αστυνομίας Πόλεων αλλά κόπηκε κοπεί λόγω προβλημάτων υγείας. Στη Νέα Υόρκη έγινε η πρεμιέρα της ταινίας του Όρσον Ουέλες , «Πολίτης Κέιν». Ο Ρόμελ, εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Τομπρούκ. 

 1944. Σε αντίποινα για τη δολοφονία στους Μολάους, στις 27 Απριλίου, του υποστράτηγου Φράντς Κρεχ από τη SoE και τους Ελασίτες, εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, 200 από τους κρατούμενους στο στρατόπεδο Χαιδαρίου. 

 1945. Ο ναύαρχος Καρλ Νταίνιτς ως διάδοχος του Χίτλερ διόρισε αντί του Γιόζεφ Γκαίμπελς που αυτοκτόνησε τον Λουτς Γκραφ Σβερίν φον Κρόσιγκ ως Καγκελάριο, και τον Χίμλερ ως Υπουργό Εσωτερικών . Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς και η σύζυγός του, Μάγδα, αυτοκτόνησαν στον κήπο του Ράιχ έξω από το Καταφύγιο του Χίτλερ, αφού προηγουμένως σκότωσαν τα παιδιά τους με χάπια κυανίου. Οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι κατέλαβαν την Τεργέστη. 

 1946. Η Διάσκεψη των Παρισίων αποφάσισε την επιστροφή των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. 

 1947. Στη Σικελία, μετά από την υπόσχεση για αμνηστία που του έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ο αυτονομιστής και ληστής Σαλβατόρε Τζουλιάνο, επιτέθηκε με αυτόματα όπλα κατά των Κομμουνιστών στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πορτέλα ντελά Τζινέστρα , στην Πεδιάδα των Ελλήνων , (Piana dei Greci που μετά το 50 λέγεται Piana degli Albanesi), μερικά χιλιόμετρα νότια του Παλέρμο. 11 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν. Ο Σαλβατόρε στο κείμενο ανάληψης της ευθύνης που έστειλε αργότερα έγραψε ότι οι δικοί του έριχναν στον αέρα. Οι Βρετανοί παρέδωσαν στην Ελλάδα το αρματαγωγό Αλιάκμων ΙΙ. 50μελής συμμορία επετέθη κατά Φυλακίου Χωροφυλακής Άμουδάρας Άργους Όρεστικού αποκρουσθεϊσα μετά συμπλοκήν 2,1 ]2 ωρών. 

 1948. Μεγάλο Σάββατο. Δολοφονήθηκε από την ΟΠΛΑ ο υπουργός τής Δικαιοσύνης Χρίστος Λαδάς κατά τήν έξοδό του από την εκκλησία, τού Αγίου Γεωργίου Καρύτση, όπου είχε παρακολουθήσει την λειτουργία της πρώτης Ανάστασης. 80μελής Κ/συμμορία έπετέθη κατά του Σταθμού Χωροφυλακής καί Διμοιρίας ΜΑΥ Μεσοχωρίου Φλωρίνης. Τη νύκτα της 1-5-1948 άνδρες του Σ.Χ. Έλευθεροχωρίου Κατερίνης συνεπλάκησαν μετά 30μελούς συμμορίας έντός του χωρίου Καταχάς. Οι συμμορίτες τράπηκαν εις φυγήν. Περί ώραν 17,00' τμήμα Χωροφυλακής συνέπλάκη. μετά συμμοριτών εις το όρος Τελέθριον Εύβοιας. Έτραυματίσθη ό Αρχηγός τής συμμορίας Παναγιώτης Λυκούδης ή Καπετάν Ανδρέας, όστις εν συνεχεία ηύτοκτόνησε ριφθείς εντός χαράδρας προς άποφυγήν συλλήψεώς του. Έν συνεχεία συνελήφθησαν• 4 συμμορίτες καί 3 συμμορίτισσες. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας , ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ανέλαβε Πρόεδρος. 

 1950. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας απαγόρευσε την πολυγαμία, την παιδοκτονία και τους γάμους των παιδιών. 
 
1951. Άρχισε να εκπέμπει από το Μόναχο προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το ρουφιανοραδιόφωνο της Σια «ράδιο Ελευθερία» με χρηματοδότηση από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

 1952. Η Εβίτα Περόν εκανε την τελευταία ομιλία της στην Πιάτσα ντε Μάγιο του Μπουενος Άιρες. Χάθηκε από καρκίνο στις 26 Ιουλίου. 

 1953. Μπήκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). 

 1958. Ο μαχητής της ΕΟΚΑ Πολύκαρπος Γιωρκάτζης , πολιτικός κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας κατάφερε να αποδράσει για 3η φορά. 

 1960. Καταρρίφθηκε από τους Σοβιετικούς το αναγνωριστικό αεροπλάνο U2, ενώ πετούσε πάνω από την περιφέρεια του Σβερντλόφσκ σε κατασκοπευτική αποστολή και συνελήφθη ο πιλότος Φράνσις Γκάρι Πάουερς. 

 1961. Ο Φιντέλ Κάστρο στην πρωτομαγιάτικη ομιλία του στην Αβάνα ανακοίνωσε ότι η Κούβα θα γίνει σοσιαλιστική και ανακοίνωσε την εθνικοποίηση των ιδιωτικών καθολικών σχολείων. 

 1964 . Αποφυλακίστηκαν με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Πολυχρόνη Πολυχρονίδη οι τελευταίοι 445 κομμουνιστές πολιτικοί Κρατούμενοι. Μαζί τους και ο δολοφόνος του Χρήστου Λαδά. 

1967. Καταστροφικός σεισμός 6,4 ρίχτερ με επίκεντρο τη Δροσοπηγή Ιωαννίνων Κοντά στην Κόνιτσα ισοπέδωσε το χωριό Παχτούρι του Νομού Τρικάλων και έγινε αισθητός στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. 9 νεκροί, 56 τραυματίες και 16.000 άστεγοι.

1972. Πόλεμος του Βιετνάμ . Η επίθεση του Πάσχα. Ο στρατός του βόρειου Βιετνάμ κατέλαβε την Κουανγκ Τρι. 

 1975. Ο Στρατός του Βορείου Bietn;am απελευθέρωσε τη Σαϊγκόν. 

1976. O Αλέξανδρος Παναγούλης επιστρέφοντας στο σπίτι του σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

1977 .Κατά τη διάρκεια της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι. 

 1979. Η Γροιλανδία απέκτησε πλήρη αυτονομία με τη δικό της Κοινοβούλιο και δική της κυβέρνηση, αλλά παρέμεινε στο Στέμμα της Δανίας. 

 1982. Η ΡΑΦ άρχισε τις επιχειρήσεις κατά των Αργεντινών στα Φώλκλαντς. Στην Πολωνία, 50.000 υποστηρικτές της «Αλληλεγγύης» διαδήλωσαν στη Βαρσοβία, το Γκντανσκ, την Κρακοβία και άλλες πόλεις. Σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφάλειας τραυματίστηκαν πάνω από 1500 διαδηλωτές, και 600 συνελήφθησαν.

1985 .Δολοφονικές επιθέσεις των Αλβανών στη Γκνίλανε στο Κοσσυφοπέδιο κατά αξιωματικών του JNA.
1987. Στα 211 χρόνια των Ιλουμινάτι η ΑΝΤΙΦΑ έκαψε το Βερολίνο. 

1988. Η Λάρισα, με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ, κέρδισε με γκολ του Γιώργου Μητσιμπόνα τον Ηρακλή με 1-0 στο Αλκαζάρ και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια μία αγωνιστική πριν από το τέλος του πρωταθλήματος. 

 1989. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με τη Δήμητρα συναντήθηκε στην Κω με τον Πρόεδρο της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. 

 1990. Κατά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία αποδοκιμάστηκε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που αποχώρησε από την εξέδρα των επισήμων. 

 1991. Από επιθέσεις Κροατών μελών της HDZ. δολοφονήθηκε ένας Σέρβος στην Polače, κοντά στο Κνιν, και άλλος ένας στην Bršadin, κοντά στο Βούκοβαρ. 1993.Δολοφονηθηκε στο Κολόμπο από Ταμίλ , ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα. 

 1994.Ο Άιρτον Σένα σκοτώθηκε σε στο Γκραν Πρι της Ίμολα.
1995. Οι Κροάτες εξαπέλυσαν την επιχείρηση «Αστραπή» για την κατάληψη του σερβικού θύλακα του Πάκρατς στη Δυτική Σλαβονία, ενώ το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τους σερβοβόσνιους και κατεστρεψε τα συστήματα επικοινωνιών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. 30.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν την περιοχή. 283 άμαχοι νεκροί. Οι ΟΗΕδες κυανόκρανοι την εκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. 

 1997. Το Εργατικό Κόμμα και ο 43χρονος Τόνυ Μπλέρ κέρδισαν τις εκλογές στη Μ. Βρετανία, και έβγαλαν 419 βουλευτες.
1999. Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίστηκαν. Κοντά στο χωριό Λουζάν χτύπησαν το υπεραστικό λεωφορείο που εκανε τη γραμμή Νις –Πρίστινα. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άτομα. Σε βομβαρδισμούς στην περιοχή του Πριζνεν σκοτώθηκαν 9 άτομα και τραυματίστηκαν 31, ενώ πολλά σπίτια καταστραφήκαν. Στο Βελιγράδι στις 02:30 χτυπήθηκαν το κτίριο του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, και το κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Ένας πυραύλων του ΝΑΤΟ έπεσε στην γειτονιά του Βράτσαρ. Βομβαρδίστηκε το δάσος στη Λίποβιτσα και τα χωριά Σούρτσιν και Γιάκοβο. Βομβαρδίστηκε επίσης η γέφυρα στη Τρέστενικ όπου σκοτώθηκε ένα άτομο.           Ο Μιλόσεβιτς παρέδωσε στον Τζέσε Τζάκσον τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους. Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς σε συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο UPI είπε ότι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, στην οποία δεν θα συμμετέχει το ΝΑΤΟ, ήταν ευπρόσδεκτη και ότι οι κυανόκρανοι μπορούσαν να έχουν όπλα για αυτοάμυνα, αλλά όχι επιθετικά όπλα. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να άρει την απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τις κυρώσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, με εμπορικό εμπάργκο και το πάγωμα των γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων. Το ΝΑΤΟ απέρριψε την πρόταση του Βελιγραδίου για την αντιμετώπιση της «κρίσης του Κοσσυφοπεδίου» που διατυπώθηκε στις συνομιλίες με τον Τσερνομίρντιν. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν επισκέφθηκε την Αλβανία και τα Σκόπια και υποσχέθηκε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια. Έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Άμστερνταμ. 

 2001. Στα Μπίτολα της πΓΔΜ κάηκαν περίπου 40 σπίτια και καταστήματα που ανήκαν σε Αλβανούς, σε αντίποινα για το θάνατο οκτώ μελών των δυνάμεων ασφαλείας μετά από επίθεση Ουτσεκάδων τρομοκρατών κοντά στο Τέτοβο. 

 2002. Σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας οι αριστεροί έκαναν διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ότι η άκρα δεξιά, πέρασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, 

 2003. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, από το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν , ανακοίνωσε το τέλος των «μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ» και είπε ότι η ήττα του Σαντάμ Χουσεΐν «είναι μια νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». 

 2004. Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 2006.Η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες στη Βολιβία εθνικοποίησε τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. 

 2011. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν , σκοτώθηκε σε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού κοντά στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν. 

 2014. Στην ανατολική Ουκρανία οι Ρωσόφωνοι κατέλαβαν την Εισαγγελία του Ντόνετσκ . Το Κίεβο επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Στο Σκόπια η Σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση αρνήθηκε να αποδεχθεί τις έδρες της στο Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας νοθεία. 

 2017. Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς άλλαξε το πολιτικό της πρόγραμμα, αποδεχόμενη ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...