18/5/21

Η 18η Μαΐου στην Ιστορία

Η 18η Μαΐου είναι η 138η ημέρα του έτους . Απομένουν 227 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου .

872. Ο Λουδοβίκος Β' ο Νεότερος στέφτηκε Αυτοκράτορας της Δύσης για 2η φορά.

1190. Οι Γερμανοί Σταυροφόροι του Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα νίκησαν στη μάχη του Ικονίου για δεύτερη φορά μέσα σε 11 ημέρες τους Σελτζούκους Τούρκους.

1198.Στέψη του Φρειδερίκου Β Β΄ Χοενστάουφεν ως βασιλιά της Σικελίας στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο.

1268. Οι Μαμελούκοι μετά από πολιορκία κατέλαβαν την Αντιόχεια και κατέλυσαν το πριγκιπάτο της Αντιόχειας. 

1274.H δεύτερη σύνοδος της Λυών απέρριψε την πρόταση του Πάπα Γρηγόριου Ι΄ για τακτική σταυροφορία. 

1291.Η πτώση της Άκρας. Oι Μαμελούκοι της Αιγύπτου κατέλαβαν το τελευταίο φρούριο των σταυροφόρων στους Αγίους Τόπους. 

1302.Μέλη της φλαμανδικής πολιτοφυλακής της Μπρυζ εσφαξαν τη γαλλική φρουρά της πόλης. Ο μισητός διοικητής Ζακ ντε Σατιγιόν ξέφυγε με μερικούς οπαδούς του.

1450 .Οι αντάρτες του Τζακ Κέιντ εκδιώχτηκαν από το Λονδίνο από νομιμόφρονες στρατιώτες, που κατέπνιξαν την εξέγερση εναντίον του Ερρίκου ΣΤ΄.
 

 1565. Οι Οθωμανοί αποβίβασαν 40.000 άνδρες στη Μάλτα, που την υπεράσπιζαν 700 Ιππότες και 8.500 στρατιώτες υπό τον μάγιστρο, τον Zαν-Παρισό ντε λα Bαλέτ. Του Τούρκους διοικούσαν οι εξωμότης ναύαρχος Πιαλέ ή Πιαλί Πασά και ο στρατηγός Mουσταφά Πασά, με συμβούλους τους πειρατές Nτραγκούτ Pέις και Oυλούζ Aλί . 

1595. Υπογράφηκε η Ρωσο-Σουηδική Συνθήκη Ειρήνης με την οποία έληξε ο ρωσο-σουηδικός πόλεμος (1590-95) . Η Συνθήκη αναθεώρησε τις διατάξεις από την ανακωχή του 1583, αποκαθιστώντας την Ρωσική κυριαρχία σε όλα τα χαμένα εδάφη εκτός από τη Νάρβα Τη συνθήκη υπέγραψε από τους Ρώσους ο βογιάρος Aθανάσιος Πούσκιν πρόγονος του ποιητή. 

1643. Τέσσερεις ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της Λουδοβίκου του 13ου, η Άννα η Αυστριακή έγινε αντιβασιλέας της Γαλλίας, ενώ ο γιός της και διαδόχος Λουδοβίκος 14ος ήταν μόλις 5 ετών. Μαζί με την Άννα ανέβηκε στην εξουσία ο Μαζαρίνος που εγινε Καρδινάλιος της Γαλλίας. 

1724.Έγινε η στέψη της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Α. 

1753. Με Ουκάζιο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ ιδρύθηκε την πρώτη τράπεζα δανεισμού των Ρώσων ευγενών .

1756.Το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία.

1790. Ο Λάμπρος Κατσώνης διέφυγε από την ‘Άνδρο προς την Μήλο με δύο μόνο πλοία. 

1792. Επικαλούμενη την προστασία των Ρώσων πολιτών, η Αικατερίνη Β ' με την προτροπή του Λονδίνου εγκατέλειψε την εκστρατεία για την Κωνσταντινούπολη και επιτέθηκε στην Πολωνο-Λιθουανικη Κοινοπολιτεία. Τη νύχτα της 18ης Μαίου 1792 ο ρωσικός στρατός διέβη τα σύνορα στην Ουκρανία.
1794. Την Κυριακή 18 Μαΐου στο πλαίσιο του πρώτου αντι-γαλλικού συνασπισμού 77000 Γάλλοι υπό τον Ζαν Μορώ αντιμετώπισαν 82000 Αυστριακούς και Βρετανούς κοντά στην πόλη Τουρκόιν , στα σημερινά βελγικά σύνορα. Νίκησαν οι Γάλλοι που πήραν και 60 πυροβόλα ως λάφυρα. Οι Σύμμαχοι είχαν 4000 νεκρούς.

1800. Πέθανε στις 6/18 Μαΐου στη Αγία Πετρούπολη σε ηλικία 70 ετών ο ενδοξότερος των Ρώσων στρατηγών, Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβαρόφ, 

1803 . H Μεγάλη Βρετανία κατήγγειλε την ειρήνη της Αμιένης και κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία λόγω της ανάμειξης του Ναπολέοντα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ιταλίας και της Ελβετίας. 

1804.Η γαλλική Γερουσία υιοθέτησε το Σύνταγμα της Αυτοκρατορίας ανακήρυξε τον Ναπολέοντα Αυτοκράτορα 

1812. 
Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Βρετανού πρωθυπουργού Περσιβαλ Σπένσερ κρεμάστηκε δημόσια ο δολοφόνος του, Τζων Μπέλινχαμ.
1821. Έγινε η Μάχη των Δολιανών, Μετά την αποτυχία στα Βέρβενα οι Τούρκοι της Τρίπολης νε επικεφαλής τον Μουσταφά μπεη επιτέθηκαν στα Δολιάνα που τα υπεράσπιζε δύναμη επαναστατών με επικεφαλής το Νικηταρά . Η πολιορκία των Τούρκων που ειχαν και δυοκανόνια, κράτησε ολόκληρη τη μέρα. Όταν φανήκαν να έρχονται ενισχύσεις από τα Βέρβενα ο Νικηταράς διέταξε έφοδο και έτρεψε σε φυγή τους Τούρκους που έτρεξαν να σωθούν προς την Τρίπολη. Οι απώλειες των Τούρκων ήταν τεράστιες ενώ των Ελλήνων μικρές. Από την μάχη αυτή ο Νικηταράς έμεινε στην Ιστορία ως «Τουρκοφάγος».
1828. Ο τούρκος διοικητής Κρήτης Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, επιτέθηκε στο Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπεράσπιζαν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοι Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης. Στην μάχη έπεσαν οι περισσότεροι από τους 600 Έλληνες μαχητές μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι τούρκοι αποκεφάλισαν τον νεκρό Νταλιάνη και πήγαν το κεφάλι του στον Μουσταφά πασά. Κάθε χρόνο, τα χαράματα αυτής της 18ης Μαΐου, εμφανίζονται, στις πολεμίστρες του κάστρου, οι «δροσουλίτες» που χάνονται στον ορίζοντα. 

1848.Συνεδρίασε στη Φρανκφούρτη στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Γερμανίας.

1861. Περίπου 50 μέλη της αναρχικής οργανώσεως «Χρυσή Νεολαία» συγκεντρώθηκαν οπλισμένα στο καφενείο του Χαφτά στην Πλατεία Όθωνος, με σκοπό να σκοτώσουν τον Τύραννο Όθωνα, αλλά απέτυχαν.
 

1906.  Στη Βουλγαρία εγκαινιάστηκε το νέο λιμάνι της Βάρνας. 23 πολεμικά και εμπορικά βαπόρια συμμετείχαν στα εγκαίνια. Ήταν πλοία της Ρουμανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Αυστροουγγαρίας, της Ελλάδας, και ένα καταδρομικό του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στόλου.

1941. Ο αρχηγός του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας Άντε Πάβελιτς συναντήθηκε στη Ρώμη με το Μπενίτο Μουσολίνι και υπέγραψε μια συμφωνία που έδωσε στην Ιταλία το Γκόρσκι Κόταρ και τις δαλματικές ακτές στην Αδριατική και δέχθηκε έναν Ιταλόπρίγκιπα σαν βασιλιά. 

1944. Στην Ιταλία, τα γερμανικά στρατεύματα εκκένωσαν το Μόντε Κασίνο.Η σοβιετική κυβέρνηση αρχίζει την απέλαση από την Κριμαία των Τατάρων που είχαν συμμαχήσει με τους Ναζί .

1951.Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας κατέπλευσαν τα αντιτορπιλικά «Λέων» και «Πάνθηρ» που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το Ισραήλ για την επίθεση στη Συρία και διέταξε το εβραϊκό κράτος να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων που εκδιώχτηκαν από τις εστίες τους. 

1955. Τέλος της επιχείρησης Περασμα στην Ελευθερία  κατά την οποία Γάλλοι και Αμερικανοί απεμάκρυναν 510000 Βιετναμέζους από το Βόρειο Βιετνάμ.

 1958.Ένα αμερικανικό F-104 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, πετώντας με 1.404,19 μίλια ανά ώρα , 2.259,82 χλμ/ώρα. 

1960.Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε « ότι η διάταξις του νόμου 2963/1954 περί εργατικής κατοικίας, καθ' ην οι εμφορούμενοι υπό αντεθνικών φρονημάτων δεν δικαιούνται εργατικής κατοικίας, δεν είναι αντισυνταγματική». 

1963. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων.

1965.Στις 18 Μαΐου 1965 στην προσκείμενη στην ΕΡΕ εφημερίδα της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυξ» δημοσιεύτηκε αποκαλυπτικό άρθρο της ΚΥΠ με τίτλο «Αριστερή και Κεντρώα οργάνωσις εις τον στρατόν», αναφέρε ότι οι μεταθέσεις ανώτερων αξιωματικών του Γ.Ε.Σ. δεν είναι άσχετες με το σύνδεσμο αξιωματικών, με την κωδική ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ», ενώ υποστήριζε ότι υπήρχε και δεύτερη οργάνωση αξιωματικών, στη φρουρά των Αθηνών, η «ΦΕΗ». 

1972. Κοιμήθηκε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κερκύρας Κυρός Μεθόδιος, κατά κόσμον Γεώργιος Κοντοστάνος. Στενός συνεργάτης του ΕΔΕΣ και του Ναπολέοντα Ζέρβα. Η νεκρώσιμη ακολουθία του τελέστηκε στον Μητροπολοτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα και τάφηκε στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας στην Κέρκυρα κοντά στους Καποδίστριες. 

1974.Η Ινδία έγινε πυρηνική δύναμη.

1976.Άρχισε στου το πρώτο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ μετα τη μεταπολίτευση με τη συμμετοχή των παρατάξεων ΠΣΚ (120 έδρες), ΠΑΣΠ (113 έδρες), ΔΑΕ (75 έδρες) και ανεξάρτητους.
 

1980. Η Έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ. Η έκρηξη ήταν ισχύος ανάλογης με 27.000 πυρηνικές βόμβες.

1989.Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις,

1990.Κυπριακό διάβημα προς το ΝΑΤΟ , επειδή συμπεριελήφθη το παράνομο αεροδρόμιο του τουρκοκρατούμενου Λευκονοίκου σε άσκηση επί χάρτου της Συμμαχίας.

1991.Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή ισχύος 60 κιλοτόνων στην Ατόλη Μουρουρόα του Ειρηνικού.

1992.Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι, ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ανάγκασε 1,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1993.Η Δανία με δημοψήφισμα επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
Στο Σεράγεβο, μουσουλμάνοι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν πάνω στη γέφυρα Βρμπάνια, το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του Σεράγεβο, τον Μπόσκο Μπρκιτς και την Αντμίρα Ίσμιτς ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το μουσουλμανικό τμήμα της πόλης. Στη Σικελία συνελήφθη τα ξημερώματα στην ύπαιθρο του Μαζζαρρόνε στην Κατάνια το αφεντικό της μαφίας Νίτο Σανταπάολα που διέφευγε τη σύλληψη για έντεκα. Χρόνια. 

1995. Ο Αλέν Ζιπέ έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στην Αθήνα
συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή των Βορειοηπειρωτών 1996.Ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ρομάνο Πρόντι και σχημάτισε την 55η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας. Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας Ράντοβαν Κάρατζιτς που κατηγορήθηκε ως εγκληματίας Πολέμου το Νοέμβριο του 1995 στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη παραιτήθηκε από πρόεδρος της Σερβικης Δημοκρατίας και Πρόεδρος ανέλαβε η αντιπρόεδρος Μπίλιανα Πλάβσιτς. Η Ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε κρουαζιέρα στην περιοχή των Ίμια Ευρωπαίων και Αμερικανών δημοσιογράφων. 

1998.Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 20 πολιτείες των ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή εναντίον της «Microsoft», για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας 1999.Κατά την 56η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και δήλωσε ότι συζήτησαν για την λεγόμενη μεταπολεμική κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο, και είπε ;ότι θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων. «Θα συνεργαστούμε με όλους» δήλωσε ο Ρουγκόβα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι όλα τα κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συνεργαστούν και ότι «ο ΟΥΤΣΕΚΑ θα πρέπει να σέβεται το δημοκρατικό σύστημα».Ο Ρουγκόβα είπε επίσης ότι δεν επιμένει στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου, αλλά ότι έχει δεσμευτεί για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς, δήλωσε η Γιουγκοσλαβία χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τονίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη πολιτικής προόδου η διακοπή των βομβαρδισμών. Μιλώντας για τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, είπε ότι «οι αρχές της G-8, είναι ένα από τα στοιχεία της ειρηνευτικής διαδικασίας» .Ο Βούγιοβιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς μεταξύ των αμάχων θα προσδιοριστεί όταν οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων ολοκληρώσουν την έρευνά τους. «Μέχρι στιγμής πάντως έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 άμαχοι που σκοτώθηκαν», είπε ο Βούγιοβιτς, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός των θυμάτων δεν είχε ακόμη ταυτοποιηθεί, όπως ορισμένοι επιβάτες από το τρένο που χτυπήθηκε στο φαράγγι της Γκριντέλιτσα. Στο Κοσσυφοπέδιο το ΝΑΤΟ βομβάρδισε «κατά λάθος» ένα καταφύγιο. Σκοτώθηκαν 149 άνθρωποι, εκ των οποίων 36 ήταν παιδιά. Στόχος των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βράνιε και το Πρέσεβο.
Βομβαρδίστηκε για δέκατη φορά το εργοστάσιο «Κρουσικ» στο Βάλιεβο, όπου χτυπήθηκε και η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας .Πύραυλοι έπεσαν και στις αυλές των γύρω σπιτιών.Χτυπήθηκαν ακόμα η κορυφή «Γκομπέλια» τυ Κοπαόνικ με τέσσερεις πυραύλους, η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μπρβένιτσα στο δρόμο Ράσκας - Κράλιεβο, που καταστράφηκε από τέσσερεις πυραύλους, ενώ τρεις πύραυλοι έπεσαν στο χωριουδάκι Σάσεβο Μπιλιάνοβατς  στην κοιλάδα του Ιμπάρ. Η Γερμανία ανέστειλε τις πτήσεις των μη επανδρωμένου αεροσκαφών τη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μετά την τέταρτη κατάρριψη .
Στην Ιταλία ο Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι άρχισε τη θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

2000. Στα Αντίκυρα Βοιωτίας έπεσε ένα «Φάντομ» και σκότωσε 4 άτομα.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα εμπάργκο όπλων κατά της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.

2003.Βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο .Οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι το Γκι Φέρχφόστατ έλαβαν το 15,4% των ψήφων και 25 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο. Οι φλαμανδοί Σοσιαλιστές 23 έδρες, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες 21, ι Βαλόνοι  Σοσιαλιστές 25, το Μπλοκ των Φλαμανδών 18, οι Βαλόνοι Φιλελεύθεροι 24. Την απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ από την προεδρία των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών ζήτησε ο Αριέλ Σαρόν. 

2005.Σκάνδαλο της ΝΔ. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, Θ.Χούπης, αναλάμβανε επ' αμοιβή, μέσω εταιρίας που είχε συστήσει, να κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο. Μετά την αποκάλυψη παραιτήθηκε. Στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αρχιμανδρίτες προσκείμενοι στον κ. Ειρηναίο επιχείρησαν να αλλάξουν κλειδαριές. Ο καθαιρεθείς Ειρηναίος δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης Μόσχας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο

2006. Το Νεπάλ με ψήφισμα του κοινοβουλίου έγινε κοσμικό κράτος

2007. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς.

2011.Η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τις πολυήμερες διακοπές και τα συστήματα συνταξιοδότησης των τεμπέληδων της Νοτίου Ευρώπης. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και 6 μελών της κυβέρνησης του, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

   2012 Στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ συνεδρίασε Ομάδα των Οκτώ με κυριότερα θέματα την ελληνική κρίση χρέους και τα προβλήματα των Τραπεζών των χωρών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Ψήφισμα 2048 ‎‎του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών‎‎ ‎‎ σχετικά με την κατάσταση στη ‎‎Γουινέα-Μπισάου.

  2014. Στην Ελλάδα έγιναν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές . Σε 108 δήμους εκλέχτηκε Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Στο Δήμο Αθηναίων πρώτος ήταν ο Γιώργος Καμίνης και στην Περιφέρεια Αττικής η Ρένα Δούρου. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης, ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείτο ο Απόστολος Τζιτζικώστας.Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης και στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης. 

2015. Στα Σκόπια, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ΕΜΕΟ-ΔΚΜΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. 

2018. Στην Αβάνα ένα Μπόινγκ 737 έπεσε μετά την απογείωση τους. Από τους 104 επιβάτες και εννεαμελές πλήρωμα, επέζησαν ως εκ θαύματος τρεις. 

2019. Παραιτήθηκε λόγω των καταγγελιών για ανάμιξή του σε σκάνδαλο διαφθοράς ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης του Αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε τη διάλυση του Συνασπισμού με το Κόμμα της Ελευθερία. ‎Στην Αυστραλία,‎‎ ‎‎έγιναν ομοσπονδιακές εκλογές‎‎ γιατη Βουλή των ‎‎Αντιπροσώπων‎‎και και 40 από τις 76 έδρες ‎‎στη Γερουσία. Ο ‎‎κεντροδεξιός‎‎ ‎‎συνασπισμός‎‎ του πρωθυπουργού ‎‎Σκοτ Μόρισον‎‎ κερδισε μια απροσδόκητη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: