24/5/21

Η 24η Μαΐου στην Ιστορία

919. Οι ευγενείς της Φραγκονίας και της Σαξονίας εξέλεξαν τον Ερρίκο Α' τον Ορνιθοθήρα ως αυτοκράτορα της Ανατολικής Φραγκίας.

979. Ήττα του στρατηγού Βάρδα Σκληρού από το Βάρδα Φωκά, (στρατηγό του Βασιλείου Β΄), στην πεδιάδα της Παγκάλειας.

1086. Εκλογή του Πάπα Βίκτωρα Γ.

1153. Ο Μάλκολμ Δ΄ εγινε βασιλιάς της Σκωτίας.

1218. Οι Σταυροφόροι της Ε' Σταυροφορίας αναχώρησαν από την Άκρα για την Αίγυπτο.

1276 . Ο Μάγκνους Λαδούλας στέφτηκε βασιλιάς της Σουηδίας στον καθεδρικό Ναό της Ουψάλα.

1328. Οι στρατιώτες του Ανδρόνικου Γ' μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη και
ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β' αποσύρθηκε και εκάρη μοναχός με το όνομα Αντώνιος.

1337. Ο Φίλιππος ΣΤ΄ της Γαλλίας συνεδρίασε στο Παρίσι με το Μεγάλο Συμβούλιό και αποφασίστηκε ότι το Δουκάτο της Ακουιτανίας, και η Γασκώνη, θα περνούσαν πίσω στην Κατοχή του Φιλίππου ΣΤ΄, λόγω του ότι ο Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας είχε παραβεί τις υποχρεώσεις του ως υποτελής του και είχε δώσει καταφύγιο στο «θανάσιμο αντίπαλο» του Γάλλου βασιλιά, Ροβέρτο του Αρτουά.
Ο Εδουάρδος Γ΄ απάντησε στην κατάσχεση της Ακουιτανίας προκαλώντας το δικαίωμα του Φιλίππου ΣΤ΄ στο γαλλικό θρόνο. Έτσι άρχισε ο εκατονταετής Πόλεμος.

1370.
Υπογράφηκε η συνθήκη του Στράλσουν ανάμεσα στον βασιλιά της Δανίας Βάλντεμαρ Δ΄ και τις 77 πόλεις της «Χάνσα» με την οποία ο Βάλντεμαρ Δ΄ αναγνώρισε τη Χάνσα, της εγγυήθηκε ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς.



1487. Ο απατεώνας Λάμπερτ Σιμνέλ στεφτηκε στο Δουβλίνο ως βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ΣΤ.

1565. Οι Οθωμανοί υπό τον Καρά Λαλά Μουσταφά Πασά άρχισαν την πολιορκία της Μάλτας με τον βομβαρδισμό του φρούριο Σανξ Ελμο.

1571. Οι Τάταροι της Κριμαίας υπό τον Ντεβλέτ Γκεράι, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα προάστια της Μόσχας.

1667. Ο γαλλικός στρατός του Λουδοβίκου ΙΔ υπό τις διαταγές του Henri de La Tour D'AUVERGNE διάσχισε τα σύνορα με τις ισπανικές Κάτω Χώρες, αρχίζοντας τον Πόλεμο της Επανάκτησης.


1671 . Στο Παρίσι στο Παλαί Ρουαγιάλ έκανε πρεμιέρα το έργο του Μολιέρου «Οι κατεργαριές του Σκαπίνου»,

1689 . Tο αγγλικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πράξη της Ανοχής, η οποία προστάτευε τους Προτεστάντες αλλά απέκλειε τους Ρωμαιοκαθολικούς.

1798. Εξέγερση των Ιρλανδών εθνικιστών υπό τον Θεοβάλδο Γουόλφ και απόπειρα κατάληψης του Δουβλίνου.


1806. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης διόρισε τον αδελφό του Λουδοβίκο Βοναπάρτη. βασιλιά της Ολλανδίας.



1814. Θριαμβευτική είσοδος στη Ρώμη του Πάπα Πίου Ζ ο οποίος ήταν φυλακισμένος Φονταινεμπλώ από τον Ναπολέοντα και απελευθερώθηκε στις 19 Μαρτίου.


1819. Απέπλευσε από την Νέα Υόρκη το ατμόπλοιο «Σαβάννα», το πρώτο ατμόπλοιο που διέσχισε τον Ατλαντικό.


1822. Μετά τη μάχη της Πιτσίντσα ο στρατηγός Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε εξασφάλισε την ανεξαρτησία Εκουαδόρ από την Ισπανία.


1827. Μετά από τις προσπάθειες του Τζώρτζ, του Κόχραν και του Φαβιέρου για παράδοση της Ακρόπολης στους Τούρκους υπογράφηκε η Συνθήκη παράδοσης στον Κιουταχή, με την μεσολάβηση των Άγγλων και των Γάλλων. Η εξοδος της φρουράς έγινε την επομένη.

1854. Η Αγγλογαλλική κατάληψη των Αθηνών.

1873. Ο Στρατάρχης Πατρίς Μορίς Μακ Μαόν, μετά την πτώση του Αδόλφου Τιέρς ,εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από τις δυνάμεις της Δεξιάς που επεδίωκαν να προετοιμάσουν την παλινόρθωση της μοναρχίας.


1881. Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Άρτα και η Θεσσαλία -εκτός από την επαρχία της Ελασσόνας- παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

1886 . Έληξε ο αποκλεισμός των ελληνικών λιμένων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου, λόγω της άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.

1915. Το Βασίλειο της Ιταλίας κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία και μπήκε στη σύγκρουση στο πλευρό της Γαλλίας, της Βρετανίας των συμμάχων. Το Ιταλικό πυροβολικό έβαλε κατά των Αυστριακών στην πεδιάδα της Βετσένα ενώ το πεζικό του βασιλικού στρατού που διέσχισε τα σύνορα.

1917 .Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο Γάλλος τέως υπουργός Εξωτερικών, Σελεστέν Ζονάρ, έφτασε στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ. Οι Σύμμαχοι αποβίβασαν αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα. Εξόρισαν στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαίτησαν την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχθηκε να μεταβεί στην Ελβετία.


1923.Λήξη του ιρλανδικού Εμφυλίου Πολέμου με τη νίκη του Εθνικού Στρατού.
1926. Στο Βελιγράδι, εγκαινιάστηκε η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1921. Ήταν το πρώτο κτίριο στη Σερβία που σχεδιάστηκε για βιβλιοθήκη.
1931.Εγιναν τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της «Δουκίσσης Πλακεντίας».

1934. Ο (πράκτωρ) Τόμας Μάζαρικ εξελέγη για τέταρτη φορά Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας.

1937. Στις 24 Μαΐου 1937 οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των ελληνικών αστικών κομμάτων υπέγραψαν κοινή διακήρυξη συνεργασίας και πρότειναν στον Βασιλιά να απομακρύνει τον Μεταξά.

1941. Στην Κρήτη οι γερμανοί κατέλαβαν το Καστέλλι Κισσάμου. Το Γερμανικά θωρηκτό «Βίσμαρκ» βύθισε το βρετανικό θωρηκτό καταδρομικό «Χούντ». Από τα 1.422 μέλη του πληρώματος μόνο τρείς διασώθηκαν. Κοντά στην ακτή των Συρακουσών βρετανικό υποβρύχιο με δύο τορπίλες βύθισε το ιταλικό πλοίο "Conte Rosso". 2300 νεκροί.

1942. Οι Σοβιετικοί μετά από αντίσταση 15 ημερών εκκένωσαν τη χερσόνησο Κερτς.

1943. Ο ναύαρχος Καρλ Ντένιτζ διέταξε την διακοπή των επιχειρήσεων γερμανικών των υποβρυχίων στο βόρειο Ατλαντικό λόγω των απωλειών 56 υποβρυχίων στο διάστημα Μαρτίου Απριλίου. Στη Γερμανία, η ΡΑΦ βομβάρδισε το Μουλχάιμ στο Ρουρ.



1945. Οι Βρετανοί συνέλαβαν στο Φλένσμποργκ στο βόρειο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν το Ναύαρχο Ντένιτζ και τα μέλη της κυβέρνησής του.Οι βρετανικές δυνάμεις έφτασαν στο Βερολίνο. Ο τελευταίος διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν-Γκούσεν, Φραντς Τσίραϊς πέθανε από τις σφαίρες που ειχε δεχθεί στο στομάχι κατά τη σύλληψη του από αμερικανούς στρατιώτες.
Η βιομηχανική περιοχή του Τόκιο βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς με εκατοντάδες B-29.
1956. Στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι εξαπέλυσαν επιθέσεις εις βάρος των Ελλήνων στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και τη Πάφο, Βιαιοπραγίες, βανδαλισμοί και καταστροφές. Με διαταγή του άγγλου στρατιωτικού διοικητή Λευκωσίας έκλεισαν για τρεις ημέρες σχολεία, θρησκευτικά ιδρύματα, και γραφεία.
1964 .Σε έναν αγώνα ποδοσφαιρικό αγώνα στην πρωτεύουσα του Περού, ανάμεσα στις Εθνικές Περού και Αργεντινής για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακύρωσε γκολ της ομάδας του Περού, άρχισαν επεισόδια που επεκτάθηκαν και εκτός γηπέδου. Σκοτώθηκαν 320 άνθρωποι και άλλοι 1.000 τραυματίστηκαν.

1967. Η Αίγυπτος έκλεισε τα Στενά του Τιράν και απέκλεισε για την ισραηλινή ναυτιλία το λιμάνι του Εϊλάτ στο βόρειο άκρο του κόλπου της Άκαμπα.
1968 . Κατά τη διάρκεια τoυ πραξικοπήματος της Cia στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Ντε Γκωλ πρότεινε δημοψήφισμα. Οι «φοιτητές» έκαψαν το χρηματιστήριο του Παρισιού.
1969. Τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη μονάδα του υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου της ΔΕΗ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ισχύος 80.000 κιλοβάτ


1970. Δραματική εξέλιξη στην Κύπρο. 100 μασκοφόροι αντιμακαριακοί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς στη Λεμεσό και λεηλάτησαν αποθήκες οπλισμού. Αιχμαλώτισαν περί τα εξήντα άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αστυνομικοί..
1980. Η Κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

1981. Πρόεδρος του Εκουαδόρ Τζέιμι Ρόλντος και άλλοι επτά σκοτώθηκαν όταν στο αεροπλάνο που επέβαιναν εξερράγη βόμβα. Στην Ελεύθερη Κύπρο έγιναν βουλευτικές εκλογές. Έλαβαν: ΑΚΕΛ 32,86%, ΔΗΣΥ 31,85%, ΔΗΚΟ 19,69%.

1982. Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, ο στρατός του Ιράν ανακατέλαβε το λιμάνι του Χοραμσάρ, στο νότιο Ιράν, το οποίο είχαν καταλάβει οι Ιρακινοί πριν από 20 μήνες. στρατεύματα επέστρεψε έλεγχο των Khorramshahr, που έγιναν πριν 20 μήνες.


1992. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσαν γενικές εκλογές. Οι αρχές της Σερβίας κήρυξαν τις εκλογές παράνομες, αλλά δεν τις παρεμπόδισαν.
Στο Σεράγεβο, στο Δήμο Χατζίτστι οι μουσουλμάνοι σκότωσαν την Σερβική οικογένεια Μιλόσεβιτς (Γιοβάνκα, Ίλια, Ντέγιαν, Άκο και Σερτζαν) καθώς και τον Γκόραν Τοντόροβιτς, όλα ήταν άοπλοι πολίτες. Τα μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, (JNA) αποσύρθηκαν από τους στρατώνες «Βίκτορ Μπουμπάνι» που μετατράπηκαν αμέσως από τους μουσουλμάνους σε στρατόπεδο, βασανιστήριων των Σέρβων.

1993 . Η Ερυθραία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία μετά από 30 χρόνια πολέμου. Στο Θιβέτ ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις κατά της κινεζικής κυριαρχίας.


1995.Στο Βουκουρέστι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Χάρτη του ΟΗΕ, υπέβαλαν αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την άμεση αποζημίωση τους για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη διάρκεια της τρία χρόνια. Στο Σεράγεβο, μουσουλμάνοι ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν την οκτάχρονη Ζόριτσα Ντίβτσιτς στην οδό Όζρενσκα.

1998 .Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος με την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». Κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.
O ΠΑΟ ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ μετά από 14 χρόνια νικώντας τον ΠΑΟΚ με 68-58 στον 5ο τελικό .

1999.
Κατά την 62η ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία
τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νις, το Νόβι Σαντ και το Κόστολατς, όπου που ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Από το βομβαρδισμό της Σρέμσκα Μιτρόβιτσα υπέστη σοβαρές ζημιές το υδρευτικό δίκτυο και απέμειναν χωρίς νερό περίπου 10.000 σε πέντε χωριά. Βόμβες έπεσαν σε ένα χωριό του δήμου Γκρότσκα, είκοσι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου. Καταστράφηκαν περίπου δώδεκα σπίτια. Βόμβες διασποράς έπεσαν στον Φεριζάι στο Κόσσοβο και σκοτώθηκαν επτά Αλβανοί.
Ο διοικητής της Σώματος του Γιουγκοσλαβικού Στρατού της Πρίστινα υποστράτηγος Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, δήλωσε ότι μέσα σε δύο μήνες το ΝΑΤΟ έχει καταφέρει να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στο σύνολο της χώρας , για να κάνει πρωτοφανή εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού, κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας.


2000. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τις τελευταίες θέσεις του στα σύνορα στα νότια του Λιβάνου, μετά από 22 χρόνια κατοχής.

2002 . Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν στη Μόσχα συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

2003. Η σερβική Εκκλησία αγιοποίησε στο Βελιγράδι, τον Επίσκοπο Νικολάι Βελιμίροβιτς.


2004. Στο Ζάγκρεμπ, πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στην Κροατία ,
ο Πρόεδρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.
2008 .Μετά από 240 χρόνια μοναρχίας στο Νεπάλ ανακηρύχτηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία .Στο Βελιγράδι ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο της Σερβικής Διασποράς, για τη διατήρηση της γλώσσας και της ταυτότητας των Σέρβων στον κόσμο.
2017. Ο Λένιν Μορένο ανέλαβε την Προεδρία του Εκουαδόρ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από το 197 π.Χ. και την ήττα από τους Ρωμαίους στην Θεσσαλία (Κυνός Κεφαλές) η Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητο έθνος - κράτος.
Απλά πολύ απλά ποτέ δεν μας άφησαν να έχουμε έλληνες κυβερνήτες για ένα μεγάλο - σεβαστό χρονικό διάστημα, για να έχουμε μια εικόνα του τι θα επιτυγχάναμε.
Πολλές αναλαμπές , πολύ ποιότητα τις πιο πολλές φορές πήγε χαμένη, και ακόμα πιο πολλές καταστροφές που φυσικά μας καθυστέρησαν

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...