22/5/21

Η 22α Μαΐου στην Ιστορία

Η 22η Μαΐου είναι η 142η ημέρα του έτους. Απομένουν 223 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου

337. Θάνατος του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Νικομήδεια.

853. Ο Βυζαντινός στόλος από 85 πλοία αποβίβασε 5.000 άνδρες που κατέλαβαν και κατέστρεψαν το ‎‎λιμάνι της Δαμιέτης ‎‎στο Δέλτα του ‎‎Νείλου‎‎ στην ‎‎Αίγυπτο από το οποίο ανεφοδιάζονταν το ‎‎Εμιράτο της Κρήτης.

1067. Ο πρωτότοκος γιος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ι΄ Δούκα και της Ευδοκίας Μακρεμβολίτισσας Μιχαήλ δεκαετής περίπου διαδέχθηκε τον θανόντα πατέρα του , ως Μιχαήλ Ζ΄ Δούκαε, υπό την Επιτροπεία της μητέρας του Ευδοκίας της Μακρεμβολίτισσα. Ο Μιχαήλ, έμεινε γνωστός ως κλέφτης και έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές, «παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης.

1176. Οι Ασσασίνοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Σαλαντίν κοντά στο Χαλέπι.


1246. Ο Πάππας Ιννοκέντιος Δ΄ αφού αφόρισε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β' ως «αντίχριστο εχθρό της εκκλησίας», και «Σαρακηνό φίλο του σουλτάνου», έχρισε τον Λάντγκραβο της Θουριγγίας Ερρίκος Ράσπε , του Οίκου των Λουδοβικιδών, ως αυτοκράτορα. Ο Ερρίκος εκλέχτηκε ως αντι-βασιλιάς με την υποστήριξη των Αρχιεπισκόπων της Μάιντς και της Κολωνία, από μια μειοψηφία εκλεκτόρων στις 22 Μαίου 1246 σε ένα Κάστρο 4 μίλα βορειοδυτικά του Βούρζμπουργκ.


1455. Η πρώτη μάχη του πολέμου των Ρόδων στο Σεντ Όλμπανς . Ήττα και σύλληψη του Ερρίκου ΣΤ΄ της Αγγλίας από τον δούκα του Γιορκ, Ριχάρδο.

1499. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Σουηβίας κοντά στο κάστρο του Μοντεκιάρο στα βόρεια του Πράτο αλλο Στέλβιο του Νότιου Τυρόλου έγινε η μάχη της Καλβέν ανάμεσα σε 6000 βουνήσιους που τους υποστήριξαν οι Ελβετοί και τους Αψβούργους. Νίκησαν οι βουνίσιοι. Οι αυτοκρατορικοί είχαν 5000 νεκρούς.


1526. Υπογράφηκε η Ένωση του Κονιάκ την οποία διαπραγματευτήκαν ο Πάπας Κλήμης ο 7ος και η Βενετία με τη Γαλλία και στην οποία μετείχαν και η Φλωρεντία και οι Σφόρτσα του Μιλάνου, με στόχο να διώξουν τον Κάρολο από τη Βόρεια Ιταλία. Ο στρατός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όμως νίκησε το γαλλικό στρατό και στις 6 Μαίου του 1527 λεηλάτησε τη Ρώμη.

1629. Ο Βασιλάς της Δανίας Χριστιανός Δ υπόγραψε τη Συνθήκη του Λίμπεκ με την οποία αποσύρθηκε η Δανία από τον Τριακονταετή Πόλεμο.

1762. Κατά τον Επταετή Πόλεμο η Σουηδία και η Πρωσία υπέγραψαν στην Συνθήκη του Αμβούργου . Στη Ρώμη ε
γκαίνια της Φοντάνα ντι Τρέβι.


1794 . Έγινε η μάχη της Τουρνέ στο Βέλγιο, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια των Βρυξελλών. 45000 επαναστάτες Γάλλοι, νικήθηκαν από 20.000 επαγγελματίες του συνασπισμού Αυστριακών, Βρετανών και Αννοβέρου.
Οι απώλειες των Γάλλων ξεπέρασαν τις 6000.



1807. Κατά τον Ρωσο-τουρκικό Πόλεμο του 1806-1812 ο Τουρκικός στόλος βγήκε από τα Δαρδανέλια στις 10/22 Μαΐου για να επιτεθεί στον ρωσικό ναύσταθμο στην Τένεδο. Ο Ρώσος ναύαρχος Σενιάβιν παρά το προχωρημένο της ώρας μόλις φύσηξε ούριος άνεμος διέταξε επίθεση και καταδίωξε τους Τούρκους που επέστεψαν στα Δαρδανέλια. Οι Τούρκοι έχασαν 2000 ναύτες και τρία πλοία έπαθαν μεγάλες ζημιές.
Οι Ρώσοι είχαν μόνο 83 απώλειες.


1809. Κατά δεύτερη ημέρα της μάχης του Άσπερν-Έσσλινγκ , κοντά στη Βιέννη, κατά την οποία 60.000 Γάλλοι αντιμετώπισαν 90.000 Αυστριακούς εληξε με υποχώρηση των Γάλλων, επειδή οι Αυστριακοί ειχαν ανατινάξει τα γεφυρες του Δούναβη και κινδύνευαν να παγιδευτούν. Και οι δυο πλευρές είχαν από 7000 νεκρούς. 

1819. Το ατμόπλοιο «SS Savanah» ξεκίνησε το ταξίδι από το λιμάνι της Σαβάνα στη Τζόρτζια των ΗΠΑ για να διασχίσει τον Ατλαντικό. Το πλοίο τελικά κατέπλευσε στο Λίβερπουλ της Αγγλίας στις 20 Ιουνίου.

1825. 22 Μαΐου/3 Ιουνίου 1825 η πολιτική δολοφονία της Μπουμπουλίνας. Είχε γεννηθεί στις 11 Μαΐου 1771 στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια επισκέψεως της μητέρας της στο φυλακισμένο σύζυγό της. Εκεί τη βάπτισε ο δεκάχρονος ‘όμηρος Παναγιώτης Μούρτζινος



1848 . Συγκροτήθηκε η Επαναστατική Επιτροπή της Βλαχίας, με επικεφαλής τον Ίον Γκίκα και τον Νικολάε Μπασέσκου και το πρόγραμμα 22 σημείων της επανάστασης , με στόχο την ικανοποίηση των άμεσων θεμελιωδών διεκδικήσεων της αστικής τάξης για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας.

1907.Ο Κάιζερ της Γερμανίας αγόρασε το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας 1917. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' παραιτήθηκε, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.

1919.Στον Λετονικό πόλεμο της ανεξαρτησίας οι δυνάμεις του Ενωμένου Δουκάτου της Βαλτικής, με επικεφαλής τον Αντρίεβς Νιέντρα και με την υποστήριξη του Μπάλτισε Λάντεσβεχρ και των Φράικορπς απελευθερωσαν τη Ρίγα από τον Κόκκινο Στρατό. Πριν από την υποχώρηση τους οι Μπολσεβίκοι εκτέλεσαν πολλούς ομήρους.

1939. Υπογράφηκε στο Βερολίνο από τους υπουργούς εξωτερικών της Γερμανίας Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ και της Ιταλίας Γκαλεάτσο Τσιάνο, το δεκαετές Χαλύβδινο Σύμφωνο, (γερμανικά: Stahlpakt). Το «σύμφωνο», προετοιμάστηκε αρχικά ως μια τριμερής στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ιαπωνίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Αλλά, ενώ η Ιαπωνία ήθελε το Συμφώνο να στοχεύει την Σοβιετική Ένωση, η Ιταλία και η Γερμανία ήθελαν να στρέφεται κατά της βρετανικής αυτοκρατορίας και της Γαλλίας. Λόγω της διαφωνίας αυτής, το σύμφωνο υπογράφηκε χωρίς την Ιαπωνία, μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας. Το σύμφωνο αποτελείτο από δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα ήταν μια δήλωση οικονομικής , πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ το δεύτερο, ήταν το «μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο».
1941. Στην μάχη της Κρήτης απέτυχε η Βρετανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε. Την νύχτα μοίρα του βρετανικού στόλου επιτέθηκε σε νηοπομπή με γερμανικά στρατεύματα, που κατευθυνόταν προς την Κρήτη. Η γερμανική αεροπορία βύθισε στα ύδατα της Κρήτης δύο αγγλικά καταδρομικά και ένα αντιτορπιλικό.


1947.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Σ. Τρούμαν υπέγραψε το νόμο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν 400 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία και την Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού.


1948. Πέθανε σε ηλικία 62 ετών από λεμφοκυτταρική λευχαιμία στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. ο εθνικιστής, στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου, που διατέλεσε πρώτος πρωθυπουργός της Ελληνικής Πολιτείας.
Στη Ρουμανία η κομμουνιστική κυβέρνηση του Πέτρου Γκρόζα αφαίρεσε την ιθαγένεια του βασιλιά Μιχαήλ Α ', καθώς και των άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας.

1949. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Φόρεσταλ αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό από το παράθυρο του γραφείου του

1954 . Υπογράφηκε η Σκανδιναβική Ένωση Διαβατηρίων μεταξύ Δανίας, Νήσων Φερόε, Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας και Ισλανδίας

1955. Ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη της Κύπρου Αρμιτέτζ που τοποθετήθηκε στο κινηματοθέατρο "Παλλάς" της Λευκωσίας από τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Χαρίλαο Ξενοφώντος , εξερράγη χωρίς να πετύχει το στόχο της.


1960. Σεισμός 9,5 Ρίχτερ έπληξε τη Χιλή.1655 νεκροί. Έμεινε γνωστός ως ο Μεγάλος Σεισμός της Χιλής


1963. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ της Θεσσαλονίκης, για να μεταβεί απέναντι στο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος όπου η «Επιτροπή δια την διεθνή Υφεσιν και Ειρήνην», διοργάνωνε μια εκδήλωση στην οποία ήταν ο ομιλητής.
Η κατάσταση ήταν τεταμένη και υπήρχε πλήθος «αγανακτισμένων αντικομουνιστών πολιτών», και έπεφταν βροχή πέτρες. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης προπηλακίστηκε καθώς πήγαινε. Μέσα σ' αυτή την έκρυθμη κατάσταση, ολοκλήρωσε όπως-όπως την ομιλία του και φώναξε από το μικρόφωνο: «Προσοχή, προσοχή. Εδώ βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού, καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Β. Ελλάδος, τον νομάρχη, τον εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσου, τον διευθυντή της Αστυνομίας και τον διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου». Βλέποντας να εκκαθαρίζεται
ο χώρος μπροστά στο κτίριο, ο Λαμπράκης μαζί με αρκετά άτομα ξεκίνησαν να περάσουν απέναντι στο ξενοδοχείο. Καθώς διέσχιζαν το δρόμο, ακούστηκε ο θόρυβος από μία τρίκυκλη μοτοσυκλέτα, που όρμησε με ξέφρενη ταχύτητα και έπεσε πάνω στην ομάδα του βουλευτή και των φίλων του, ενώ κάποιος που ήταν ανεβασμένος στην καρότσα, χτύπησε με ένα λοστό τον Λαμπράκη στο κεφάλι.
Ο βουλευτής σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος.
Οδηγός του τρίκυκλου ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, μεταφορέας, γνωστός στον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Ένας από τους εθελεντές συνοδούς του Λαμπράκη, ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, πήδηξε μέσα στην καρότσα του τρίκυκλου και άρχισε να συμπλέκεται με το άτομο που κρατούσε τον λοστό. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, καταδικασμένο για βιασμό, παιδεραστία, κλοπή κ.α. Ακολούθησε άγρια πάλη. Το τρίκυκλο σταμάτησε,
ο Γκοτζαμάνης κατέβηκε και μια αστυνομική ράβδος (γκλομπ) χτύπησε τον Χατζηαποστόλου, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών. Στο μεταξύ ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένος.


1967. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ ανακοίνωσε ότι έκλεισε για την ισραηλινή ναυτιλία τα Στενά του Τιράνστο Σαρμ ελ Σείχ απομονώνοντας το λιμάνι του Εϊλάτ στο βόρειο άκρο του κόλπου της Άκαμπα. Η πράξη αυτή ήταν το «casus belli» για τον πόλεμο των έξι ημερών. Την ιδια ημέρα ΄πειασε φωτιά το πολυκατάστημα «Ινοβασιόν» στο κέντρο των Βρυξελλών. Κάηκαν 323 πελάτες. Στην ακτή Γεννάδι της Ρόδου. βρέθηκε το πτώμα του καταζητούμενου από την Ασφάλεια Νικηφόρου Μανδηλαρά , συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα». Αν και οι αρχές έκαναν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η σύλληψη του και η δολοφονία του .

1968. Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Scorpion», με 99 πλήρωμα άνδρες , βυθίστηκε αύτανδρο στον Ατλαντικό Ωκεανό, 400 μίλια νότιο-δυτικά των Αζορών.

1972. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον επισκέφθηκε τη Μόσχα για μια συνάντηση κορυφής με τη Σοβιετική Ηγεσία. Συην Αθήνα με απόφαση του Πρωτοδικείου, διαλύθηκαν η «Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων» και η «Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων», με το σκεπτικό ότι «παρεξέκλιναν του σκοπού διά τον οποίον συνεστήθησαν».

1973 .Μετά από κατάδοση συνελήφθη από την ΕΣΑ ο ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής που συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού. Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 και της κυβερνήσεως του Γεωργίου Παπαδόπουλου. εξαρθρώθηκε στη γέννηση του


1992. Στο Μαιευτήριο της Μπάνια Λούκα, πέθαναν 12 μωρά από έλλειψη οξυγόνου. Στη Γκοράζντε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βοσνίας, οι μουσουλμανικές δυνάμεις έκαψαν το σερβικό χωριό Ομπαρακ και έσφαξαν την τετραμελή οικογένεια του Μίλος Σπάιτς .Στο χωριό Μπόρακ Μπρντο, σκοτώθηκαν 5 Σέρβοι πολίτες. Στην Ερζεγοβίνη , οι
 κροατικές-μουσουλμανικές δυνάμεις σκότωσαν 30 Σέρβους σε 4 σερβικά χωριά.Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία και η Σλοβενία έγιναν δεκτές  στον ΟΗΕ.
1997. Το 5μελές Εφετείο επέβαλε κάθειρξη 25 ετών στον τραπεζίτη Γιώργο Κοσκωτά, για υπεξαίρεση περισσότερων από 32 δισ. δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης . Η ίδια ποινή του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα.
Ο Αβάπτιστος αναπληρωτής Υπουργού Εξωτερικών, Τζέφρυ δήλωσε στο περιοδικό «ΚΛΙΚ», οτιι υπέρ της αποποινικοποιήσεως των μαλακών ναρκωτικών, και απέκτησε υο προσωνύμιο «Φούντερμαν».

1998. Εγκρίθηκε σε χωριστά δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία (94,3%) και τη Βόρεια Ιρλανδία (71,2%), η ειρηνευτική συμφωνία του Μπέλφαστ.

1999. Κατά την 60η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, το μεγαλύτερο μερος της Χώρας δεν είχε ρεύμα και νερό, αφού δεν δούλευαν τα αντλιοστάσια. Μέχρι τότε υπήρχαν 1200 άμαχοι νεκροί και 5000 τραυματίες.
Το πρωί βομβαρδίστηκε με 18 πυραύλους το αλβανικό χωριό Μπερ στο δήμο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Με βόμβες γραφίτη που προκαλούν βραχυκυκλώματα χτύπησαν το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Κολούμπαρα.
Τραυματίστηκαν 11 άτομα από το προσωπικό και ένας πυροσβέστης. Δυο βόμβες έπεσαν στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο «Μπάινα Μπαστα».
Εξαιτίας της επίθεσης, υπήρχε διακοπή ρεύματος σε όλη την περιοχή. Βομβαρδίστηκε και ο σταθμός της Εταιρείας Ηλεκτρισμού στο δήμο του Ποζάρεβατς με αποτέλεσμα τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και στο Ποζάρεβατς, το Βέλικο Γκράντιστε, το Κούτσεβο και το Σμεντέρεβο.
Από τον βομβαρδισμό στο Κέντρο του Σάμπατς, στα βορειοδυτικά, καταστράφηκαν η Εφορία το Ειρηνοδικείο και το Κτηματολόγιο. Πιο εξω καταστράφηκε ολοσχερώς η αποθήκη της εταιρείας «Agrokop».
Βομβάρδισαν ακόμα μια γέφυρα στο δήμο Ζιτίστε, που βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο Ζρένιανιν – Τιμισοάρα, το ορυχείο του Μπορ, ευρύτερη περιοχή της Σουμποτίτσα και την βιομηχανική ζώνη στο Σόμπορ.
Όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας από την αρχή των επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.200 άμαχοι, εκ των οποίων το 30% ήταν παιδιά, και υπήρχαν 5000 τραυματίες εκ των οποίων το 40% ήταν παιδιά.
Η Γιουγκοσλαβική Γιούνισεφ ανακοίνωσε ότι τρία εκατομμύρια παιδιά στην ΟΔΓ, ζουν κάτω από το άγχος και το φόβο ότι θα γίνει «παράπλευρες λάθος», και τόνισε ότι οι συνέπειες αυτού του τρόπου ζωής θα είναι ορατές μετά τον πόλεμο. Ο ρουφιάνος των Αμερικανών Αχτισάαρι είχε συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

2004 .Η Σόνια Γκάντι, νικήτρια των ινδικών εκλογών με το Κόμμα του Κογκρέσου, παραχώρησε τη θέση του πρωθυπουργού στον Μανμοχάν Σινγκ, επειδή οι ινδουιστές εξτρεμιστές την κατηγορούσαν ως «ξένη» .Στο Περού συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και 800 χωρικών καλλιεργητών κόκας που διαμαρτύρονταν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των φυτειών κόκας. Μεγάλη πυρκαγιά στο μετρό της Πιονγκγιάνγκ.

2006. Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ένα από τα 82 έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα που εκτέθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, πωλήθηκε στην τιμή του 1.082.000 ευρώ.

2007. Στην Τουρκία, τρομοκρατική επίθεση στο ιστορικό κέντρο της Άγκυρας.

2011
. Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο .Ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Νίκου Αναστασιάδη ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστό 34,2%. 2ο το ΑΚΕΛ με 32,6%. Στην Γεωργία διαδηλωτές στην Τιφλίδα και στο Βατούμι για την παραίτηση του Μωυσή Σαακασβίλι και διενέργεια πρόωρων εκλογών .Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα ελαβε ικανοποιητικά ποσοστά, σε αντίθεση με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο υπέστη βαριές απώλειες.  
Στη Γερμανία στη Βρέμη, ψήφισαν για πρώτη φορά άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών με αποτέλεσμα να είναι πρώτο Κόμμα οι Πράσινοι με δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες.

2014. Στη Μεγάλη Βρετανία ψήφισαν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στην Ταϊλάνδη έγινε το 19ο στρατιωτικό πραξικόπημα από την ίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

2016. Στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, ο Νόρμπερτ Χόφερ του Κόμματος της Ελευθερίας εξελέγη Πρόεδρος αλλά με την προσθήκη 77000 «επιστολικών ψήφων» ανακηρύχτηκε νικητής ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Οι εκλογές ακυρώθηκαν από το Συνταγματικό δικαστήριο. 

2017. Το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη συναυλία της πιστής της Καμπάλα Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ. Σκοτώθηκαν 23 μαζί με τον δράστη, και τραυματίστηκαν άλλοι 512

2018.Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έπειτα από την εκκαθάριση των παλαιστινιακών στρατοπέδων Γιαρμούκ και Αλ Χατζάρ αλ Ασουάντ από το Ισλαμικό Κράτος κήρυξαν τη Δαμασκό και τα περίχωρά της ως «απόλυτα ασφαλή»¨περιοχή για πρώτη φορά από το 2011.

2020. Στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων «Hertz», η οποία απασχολεί σχεδόν 38.000 υπαλλήλους, κήρυξε πτώχευση. Συντριβή Airbus A320 σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο Καράτσι του Πακιστάν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι στο θέμα της πολλαπλής εκκίνησης.

Να σημειώσω πως, όταν άρχισε να βουίζει, για να το κάνω επανεκκίνηση στο καποδιστρια, το έκλασα

και όπως ήταν επόμενο, είδα τις επιλογές στην οθόνη που μου δείχνει, όταν χρειάζεται


να το κλασάρω και είχε την ένδειξη "κουλαπ" (Άνοιξε κανονικά ).

Στη συνέχεια και πάλι βούιζε και αναγκάστηκα να του κάνω δελτιο11 και τότε σταμάτησε
ο ενοχλητικός ήχος, αλλά χρειάστηκε να ξανακάνω από την αρχή

Ερώτηση :

Έπρεπε να εγκαταστήσω κάποιο κλανιδι ή κάτι παραπλήσιο για να το "βλέπω" κανονικά;

Ανώνυμος είπε...

Ο Λαμπράκης για την ακρίβεια,εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής Πειραιά, συνεργαζόμενος με την αριστερά.
Ο γιος του, είχα παρακολουθήσει στην ΕΤ3 αν θυμάμαι καλά, είχε δηλώσει ότι είχε
συναντήσει στη Θάσο τον Χρήστο Σαρτζετάκη αρχές του 1990 και τον ρώτησε για την υπόθεση.
Ο Σαρτζετάκης του απάντησε ότι ο ελληνικός λαός δεν ήταν ακόμα έτοιμος να μάθει την αλήθεια.
Τι άλλο να υπάρχει άραγε που να μην ξέρουμε;

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...