26/5/21

Οι μεγάλες αδελφές δεν είναι πιά μεγάλες .

 

Το προηγούμενο έτος, οι εξι  από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο εγκατέλειψαν το 15%  των αποθεμάτων τους λόγω της μεγάλης  πτώσης της ζήτησης λόγω της πανδημίας.  Οι μεγάλες  επιχειρήσεις αναγκάζονται να μειώσουν τα επενδυτικά  τους προγράμματα και να σταματήσουν την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων τους, γεγονός που επιδεινώνει μόνο την κατάσταση. Η ExxonMobil έχασε πέρσι 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια, η Eni 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Total 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια, η Royal Dutch Shell 4 δισεκατομμύρια δολάρια, η BP 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η Chevron 665 εκατομμύρια δολάρια.

 Υπό αυτές τις συνθήκες, οι  «επενδυτές» στα χρηματιστήρια  στα δίνουν όλο και περισσότερο προσοχή στο έργο East Oil της Rosneft στη βόρεια περιοχή του Κρασνογιάρσκ,

«Η πτώση της ζήτησης και των τιμών του αργού πετρελαίου λόγω της πανδημίας και η αυξημένη εστίαση στη χρηματοοικονομική πειθαρχία έχουν οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα για πολλούς μεγάλους φορείς που επιδιώκουν να αυξήσουν τα αποδεδειγμένα αποθέματά τους».

Σύμφωνα με τη βρετανική έκδοση των Financial Times, το 2020, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, τα εξορυκτικά περιουσιακά στοιχεία των εξι αδελφών θα μπορούσαν να υποτιμηθούν κατά 900 δισεκατομμύρια δολάρια , σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποίησής τους.

Η ικανότητα της Big Oil να παράγει μελλοντικά έσοδα θα συνεχίσει να εξαρτάται από τον όγκο πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες προς πώληση. Εάν τα αποθέματα δεν είναι αρκετά υψηλά για να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής, θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν δαπανηρά έργα ενεργειακής μετάβασης, τα οποία θα επιβραδύνουν τα σχέδια καθαρής ενέργειας», έγραψε η εφημερίδα

Επί του παρόντος, ούτε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ούτε ο ΟΠΕΚ προβλέπουν κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου κατά την επόμενη δεκαετία. Και υπό τις συνθήκες κακών συνθηκών, οι μεγάλες εταιρείες του κόσμου αναγκάζονται να μειώσουν τα επενδυτικά προγράμματα, να σταματήσουν την υλοποίηση πολλών έργων για την εξόρυξη μαύρου χρυσού.

 

Σύμφωνα με το Forbes,τα νοτιοδυτικά έργα της Bonga της Shell, του Bosi, του Owowo West και του Uge-Orso της ExxonMobil και του έργου Nsiko της Chevron στη Νιγηρία έχουν ήδη παγώσει ή ανασταλεί. Επιπλέον, η τύχη του έργου για την ανάπτυξη ενός μεγάλου πεδίου Whale στο νότιο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ από τη Shell έχει αναβληθεί για το 2021.

 Η Global Platts Analytics μείωσε τις επενδύσεις κεφαλαίου κατά συνολικά 106 δισεκατομμύρια δολάρια (μείον 28 τοις εκατό) το 2020, ενώ οι περικοπές δαπανών θα μειώσουν τις εκτιμήσεις για την προσφορά πετρελαίου τη νέα δεκαετία. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου νέα μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκά έργα στον κόσμο, τα οποία απειλούν να μειώσουν την αγορά υδρογονανθράκων στο ορατό μέλλον, καθώς η ζήτηση, κυρίως από δυναμικές ασιατικές χώρες, θα αυξηθεί.

 Η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει έλλειψη ενεργειακών πόρων. Στα σημερινά επίπεδα παραγωγής πετρελαίου θα διαρκέσουν 59 χρόνια, δήλωσε ο αερίου - για 103 χρόνια, σε συνέντευξη με τον επικεφαλής του RBC του υπουργείου Φυσικών Πόρων Αλεξάντερ Κόζλοφ. Πιστεύει ότι τα νέα αποθέματα μπορούν πραγματικά να αυξηθούν εάν αυξηθεί ο όγκος της εξερεύνησης σε δυσπρόσιτες περιοχές. "Κάπου υπάρχουν καταθέσεις που εξαντλούνται, και υπάρχουν και εκείνες που δεν έχουν λάβει ακόμα πλήρες φορτίο. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί εξερεύνηση, ακόμα και σε δυσπρόσιτα μέρη", ανέφερε ο υπουργός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: