10/4/22

Η 10η Απριλίου στην Ιστορία

Η 10η Απριλίου είναι η 100η ημέρα του Γρηγοριανoύ ημερολογίου. Απομένουν 265 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

428. Ο Νεστόριος αναγορεύτηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

879. Ο Λουδοβίκος Γ΄ έγινε Βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων. 

1500.Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ελβετούς μισθοφόρους στη Νοβάρα και παραδόθηκε στους Γάλλους. 

1516.Στη Βενετία δημιουργήθηκε το πρώτο γκέτο για Εβραίους. 

1722. Με Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου άρχισαν συστηματικές παρατηρήσεις για τις καιρικές συνθήκες, στην Αγία Πετρούπολη.
1741. Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής, ο Πρωσικός Στρατός υπό τις διαταγές του βασιλιά Φρειδερίκου συνέτριψε τους Αυστριακούς στη μάχη του Μόλβιτς και απέκτησε τον έλεγχο της Σιλεσίας . 

 1809 . Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Στο πλαίσιο του πέμπτου Συνασπισμού οι δυνάμεις της Αυστριακής Αυτοκρατορίας εισέβαλαν στη Βαυαρία, που ήταν σύμμαχος του Ναπολέοντα. 

 1814. Ο βρετανικός και ο ισπανικός Στρατός που διοικούσε ο Δούκας του Ουέλινγκτον νίκησαν στη μάχη της Τουλούζης τα στρατεύματα του Ναπολέοντα που διοικούσε ο στρατάρχης δούκας της Δαλματίας, Νικολά Ζαν ντε Ντιέ Σουλτ. 

1815. Έγινε η μεγαλύτερη από τις διαδοχικές εκρήξεις του ηφαίστειου του όρους Ταμπόρα στο νησί της Ινδονησίας Σουμπάουα. Από τις εκρήξεις επηρεάστηκε το κλίμα της Γης για τα επόμενα δύο χρόνια.
1821.10 / 22 Απριλίου. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ με εντολή του Σουλτάνου και σύμφωνη γνώμη της Συνόδου, απαγχονίστηκε στην Κωνσταντινούπολη στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου και το νεκρό σώμα του αφου περιφέρθηκε από τους Εβραίους στους ρίχτηκε στο Βόσπορο, για να τον φάνε τα ψάρια. 
Στα Ψαρά ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης. Οι Τούρκοι που βρίσκονταν στο Κάστρο των Σαλώνων, (Άμφισσας) αναγκάστηκαν να παραδοθούν λόγω της έλλειψης τροφίμων στον Γκούρα και τον Πανουργιά, που τους πολιορκούσαν. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη κατάληψη Κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες. 

1826. 10 / 22 Απριλίου. Η Έξοδος του Μεσολογγίου. Η έξοδος ορίστηκε για την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς τα ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826. Το σχέδιο της εξόδου προδόθηκε, από ανθρώπους των Άγγλων μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να ενεδρεύουν . Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν .Από τους 8000 κάτοικους και τους 3000 άνδρες της φρουράς λιγότεροι από 1.300 κατάφεραν να διασωθούν.

1848 .Ο πρίγκιπας Μιχαήλ Στούρτζα κατέπνιξε με το Στρατό το επαναστατικό κίνημα της Μολδαβίας. 

 1864. Ο νεότερος αδελφός του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φράντς Γιόζεφ , ο Αρχιδούκας Μαξιμιλιανός εστέφθη ο αυτοκράτορας του Μεξικού. 

 1867. Ιδρύθηκε στην Αθήνα η «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος», που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην «Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας». 

1896 . 10 / 22 Απριλίου. Ο Σπύρος Λούης νίκησε στο αγώνισμα του μαραθώνιου στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Αθήνας. 

1906. Στις 10/23 Απριλίου, στο χωριό Οζέρκι κοντά στην Αγία Πετρούπολη δολοφονήθηκε από μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος ο ορθόδοξος ιερέας Γκεόργκι Απολλόνοβιτς Γκαπόν γιατί ήταν οπαδός του Τολστόι και είχε μεγάλη επιρροή στους φτωχούς εργάτες. Μετά τη δολοφονία οι δολοφόνοι έλεγαν ότι ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας. 

 1912. Ο Τιτανικός απέπλευσε για το πρώτο και μοναδικό του ταξίδι, από το Σαουθάμπτον. 

 1919. Ο ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης Εμιλιάνο Ζαπάτα έπεσε σε ενέδρα και δολοφονήθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μορέλος. 

1922. Έναρξη της Οικονομικής Διάσκεψης της Γένοβα στο Παλάτσο «ντι Σαν Τζώρτζιο», στην οποία μετείχαν 34 Κράτη. Η Διάσκεψη είχε στόχο την ανοικοδόμηση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και να διαπραγματευτεί μια σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών και του Σοβιετικού Καθεστώτος. Τη σοβιετική αντιπροσωπεία στη Γενεύη αποτελούσαν ο Κομισάριος των διεθνών σχέσεων Γκεόρκι Τσιτσέριν, οι Εβραίοι Λιτβίνοφ, Γιόφφε, Βορόφσκι, και o Λεονίντ Κρασίν. 

 1921. Ο Σουν Γιατ-Σεν εκλέχτηκε πρώτος Πρόεδρος της Κίνας. 

 1924 . Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου για την επικύρωση της απόφασης της Συντακτικής για την κατάργηση της Μοναρχίας ξεκίνησε κύκλο πολιτικών επαφών. Την ίδια ημέρα έγινε η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί, μεταμφιεσμένοι με περούκες και ψεύτικα γένια, όρμησαν στην αμαξοστοιχία Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που ήταν σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και λήστεψαν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο Σερραίος Υπουργός Υγείας, Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας, Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ήταν 200.000 δραχμές. 

 1925. Η πόλη του Τσαρίτσιν μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ. (τώρα λέγεται Βόλγκογκραντ). 

 1932. Ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ επανεξελέγη πρόεδρος, της Γερμανίας με 19 εκ. ψήφους . Ο Αδόλφος Χίτλερ, έλαβε 13 εκατομμύρια ψήφους . 

1938. Το δημοψήφισμα της Αυστρίας για το «Anschluss» με τη Γερμανία. Το 99.75% των αυστριακών ψήφισε υπέρ. Στη Γαλλία ο Εντουάρ Νταλαντιέ έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Γαλλίας. (10 Απριλίου 1938 - 20 Μαρτίου 1940).


1941. Μετά τη συνθηκολόγηση του Μπακόπουλου, παραδόθηκαν τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά. Η παράδοση του Ρούπελ έγινε, στις 06:00, της 10ης Απριλίου αφού ο διοικητής του Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος  έλαβε διαταγή κατάπαυσης του πυρός από τον Παπάγο. 
Η παράδοση του Οχυρού Παλιουριώνε στους Γερμανούς έγινε στις 0900 της 10ης Απριλίου. Κατ’ αυτήν, παρατάχθηκε γερμανικό τάγμα για απόδοση τιμών. Η γερμανική σημαία ανυψώθηκε στο Οχυρό μόνο μετά την αποχώρηση της φρουράς του.  Οι φρουρές των Οχυρών που ησαν  329 Αξιωματικοί και 5.630 άνδρες, είχαν  κατά τον τετραήμερο σκληρό αγώνα 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι απώλειες των Γερμανών από τις 6 μέχρι τις 10 Απριλίου ανήλθαν , σύμφωνα με τις  γερμανικές πηγές, σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοουμένους.
Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν από τις 5 έως τις 7 το πρωί την Κοζάνη. Σκοτώθηκαν  15 άμαχοι Έλληνες μέσα στις οικίες τους , ένας χωροφύλακας και τρείς Σέρβοι πρόσφυγες. Ένα ανδρόγυνο με το παιδί τους .Στο Στρατηγείο του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο στεγαζόταν στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο. τραυμάτισαν μερικούς αξιωματικούς και οπλίτες[
Την 10η Απριλίου, τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Φλώρινα.
Το ίδιο βράδυ, επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς το Πισοδέρι αλλά ανακόπηκαν προσωρινά   από τη Μεραρχία Ιππικού. Οι Κροάτες Ούστασι ανακήρυξαν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας που ήταν σύμμαχος της Φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας . Πρόεδρος ο Άντε Πάβελιτς . Η Ουστάσι εξόντωσαν πάνω από 300.000 Σέρβους, Εβραίους, Ρομά και αντιφρονούντες της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ του 1941 και του 1945. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, και μετέφερε τη εδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος από το Ζάγκρεμπ στο Βελιγράδι. Tο Αφρικα Κορπς ξεκίνησε την πολιορκία του Τομπρούκ.

1943. Tο Μεγάλο Σάββατο 10 Απριλίου , πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς η Βουνιχώρα Παρνασσίδος,  σε αντίποινα επίθεσης του ΕΛΑΣ στις 8 Απριλίου.


1944. Ο σοβιετικός Στρατός απελευθέρωσε την Οδησσό από τη γερμανική κατοχή. Ο Αλέξανδρος Σβώλος ανέλαβε πρωθυπουργός του βουνού.

1953. Ο Σουηδός Νταγκ Χάμαρσκελντ έγινε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

1955. Η ΕΣΣΔ και η Κίνας υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην Κίνα.

1957. Τρεις μήνες μετά την κρίση του Σουέζ ξανάνοιξε η Διώρυγα.
Στο Μπουένος Άιρες, ένας Μαυροβούνιος Τσέτνικ από την πρώην Ταξιαρχία Μπιελοπάβλιτσκα προσπάθησε να σκοτώσει τον Άντε Παβελέλιτς, τον ηγέτη των Κροατων , ο οποίος κρυβόταν για χρόνια στην Αργεντινή με ψεύτικο όνομα.
Η δολοφονία απέτυχε, αλλά ο Παβέλιτς τραυματίστηκε με δύο σφαίρες. Δύο χρόνια αργότερα, ο Άντε Πάβελιτς πέθανε στη Μαδρίτη, όπου θάφτηκε.

1963. Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Θρέσερ» (Αλωνιστής) βυθίστηκε αύτανδρο, στο βόρειο Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια δοκιμών.

1968. Θεμελιώθηκε, το εργοστάσιο της Δ.Ε.Η. στη Μεγαλόπολη.

1970. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χορήγησε το «Αυτοκέφαλο» στη ρωσική Εκκλησία της Αμερικής

1971. Η διπλωματία του πίνγκ-πονγκ. Η Κίνα φιλοξένησε την ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ΗΠΑ για μια εβδομάδα.

1972. Πόλεμος του Βιετνάμ: Για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 1967, βομβαρδιστικά Β-52 έπληξαν το Βόρειο Βιετνάμ .Είκοσι μέρες μετά την απαγωγή του Μπουένος Άιρες, ο Επαναστατικός Λαϊκός Στρατός εκτέλεσε τον διευθυντή της Φιατ Αργεντινής Ομπερντάν Σαλούστρο Περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, υπέγραψαν τη σύμβαση απαγόρευσης βιολογικών όπλων..

1973. Υπογράφηκε συμφωνία Βουλγαρίας-Ελλάδας για χρησιμοποίηση του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

1974. Παραιτήθηκε η ισραηλινή πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ.


1982. Περίπου 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλάζα ντε Μάγιο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή και υποστήριξαν την κατάληψη των  Φώκλαντ.

1992. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η σφαγή 100 Αρμενίων από τους Αζέρους στο χωριό Μαράγκα.

1993. Στη Νότια Αφρική δολοφονήθηκε , ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1994 . Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν θέσεις του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας γύρω από τη Γκοράζντε, την οποία ο ΟΗΕ κήρυξε ως «ζώνη ασφαλείας». Ήταν η πρώτη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ από την ίδρυση της συμμαχίας.

1998. Υπογράφηκε στο Μπέλφαστ η συμφωνία ειρήνης της Βόρειας Ιρλανδίας, που έμεινε γνωστή και ως Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. 

1999. Η 10η Απριλίου ήταν Μεγάλο Σάββατο. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι κατα την επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τις 24 Μαρτίου έπληξε 150 στόχους. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή 82 ακόμη πολεμικών αεροσκαφών για να ενισχύσουν τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η Βρετανία απέστειλε ένα αεροπλανοφόρο Αδριατική Θάλασσα.
Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής ανθρωπιστικής οργάνωσης  , δήλωσε μετά την επιστροφή της από το Βελιγράδι ότι οι  γιουγκοσλαβικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια στον  ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γίρι Ντιενστμπερ , δήλωσε  ότι κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο και ότι ο αριθμός των 600.000, για τον οποίο μιλά η παγκόσμια οργάνωση, είναι μόνο μια εκτίμηση. Ο εκπρόσωπος τύπου του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ρώσου και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ότι η Ρωσία έδωσε νέες διαβεβαιώσεις ότι δεν είχε πρόθεση να παρέμβει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση στα Βαλκάνια, 
Στην Κόσαρε συνεχίστηκαν οι επιθέσεις του ΟΥΤΣΕΚΑ και του Αλβανικού Στρατού.  Περίπου 19 ώρες μετά την επίεση του ΟΥΤΣΕΚΑ  εμφανίστηκαν στην Κόσαρε το αμερικανικό CNN και το βρετανικό BBC,  για να μάθουν για την «επιτυχία» του UCK.


2000.  Στο Κοιμητήριο Καλλιθέας  τελέστηκε  η νεκρώσιμη ακολουθία και ακολούθησε η ταφή του Αθανασίου-Δημητρίου (Άκη) Πάνου, ενός απ’ τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδοποιούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

2003. Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν την έκδοση στη Σερβία της πρώην ιδιοκτήτριας της πυραμίδας «Dafiment Banka».

2006. Γενικές εκλογές στην Ιταλία με πλειοψηφικό . Κέρδισε ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό την ηγεσία του κ. Πρόντι.Μετά από εβδομάδες μαζικών διαμαρτυριών και απεργιών σε ολόκληρη τη Γαλλία, η γαλλική κυβέρνηση απέσυρε τον εκσυγχρονιστικό νόμο για την απασχόληση των νέων και ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρότεινε νέα μέτρα . Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσαν την είσοδο στην ΕΕ στον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και σε 30 υπουργούς, εισαγγελείς και μέλη της εκλογικής επιτροπής.

2010. Συντριβή στο Σμολένσκ του Πολωνικού προεδρικού αεροσκάφους.Το «Μαύρο Σάββατο», στην Μπανγκόκ. Στρατιωτική επιχείρηση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών από τη γέφυρα Φαν Φα και το σταυροδρόμι του Κχοκ Βουά. 25 νεκροί, οι 5 από τους οποίους στρατιώτες, ένας ιάπωνας δημοσιογράφος και 839 τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...