24/4/22

ΚΑΛΗ ΕΠ-ΑΝΑΣΤΣΗ. ΤΟ ΕΊΧΑ ΣΗΜΑΔΕΨΕΙ. Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΊΤΛΟ. Η 24η Απριλίου στην Ιστορία. ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΟΎΜΕΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η 24η Απριλίου είναι η 114η ημέρα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 251 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1512. Ο Οθωμανός Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β' παραιτήθηκε παραχωρώντας τον θρόνο  στον  γιό του Σελήμ Α .

1515. Ο Φραγκίσκος Α', της Γαλλίας τέθηκε επικεφαλής του Στρατού του και συνοδευόμενος από την έγκυο βασίλισσα  Μητέρα Λουίζα της Σαβοίας βγήκε από το  Παρίσι για μια νέα  εκστρατεία στην Ιταλία.

1530Ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε παραχώρησε τη Μάλτα ως φέουδο, στο «κυρίαρχο Τάγμα των Ιωαννίτων Ιπποτών». 

1558 .Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύτηκε στην Παναγία των Παρισίων. 

1574. Ο Ιωάννης Γ ο τρομερός της Μολδαβίας συνέτριψε τους Τούρκους στην μάχη της Γίλιστε κοντά στην Φωσκάνη. 

 1671.  Ο Ρώσος ηγέτης των Κοζάκων Στεπάν Ράζιν και ο αδελφός του Φρόλ συνελήφθησαν εντός του φρουρίου Καγκάλνικ από υπαξιωματικούς του στρατού τους. 

 1715. Κατά το μεγάλο βόρειο πόλεμο έγινε ναυμαχία μεταξύ των στόλων της Δανίας και της Σουηδίας στην Βαλτική Θάλασσα ανάμεσα στη νήσο Φέμαρν και το δανικό νησί Λόλλαντ. 

1748. Στην ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη του Άαχεν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων στον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής. 

1793. Η Ρωσική Αυτοκρατορία εξέδωσε Ουκάζιο για την ίδρυση Ορθόδοξης επισκοπής στη Δεξιά Όχθη της Ουκρανίας. Το Επαναστατικό Δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε τον Μαρά. 

 1814. Αποβιβάστηκε στο Καλαί ο αδελφός του εκτελεσθέντος Λουδοβίκου, Λουδοβίκος Στανισλάς Ξαβιέρ. 

1815. Σε συνέλευση στο Τάκοβο αποφασίστηκε η ανάθεση της αρχηγίας της δεύτερης σερβική εξέγερσης κατά των Τούρκων στον Μίλος Ομπρένοβιτς. 

1821. Ο πληγωμένος στον δεξί ώμο Αθανάσιος Διάκος που συνελήφθη αιχμάλωτος στην Αλαμάνα εκτελέστηκε με ανασκολοπισμό στη Λαμία με εντολή του Ομέρ Βρυώνη. Το Σώμα των 3.500 Αλβανών που έστειλε στην Τρίπολη υπό τον Κεχαγιάμπεη ο Χουρσίτ Πασάς εξήλθε από την Τρίπολη και επιτέθηκε στο στρατόπεδο των Επαναστατών στο Βαλτέτσι. Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης με τους Μανιάτες είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Σε βοήθειά του έσπευσαν ο Δημήτρης Πλαπούτας και ο Νικηταράς χτυπώντας τους Τούρκους από τα νώτα. Οι Τούρκοι βρέθηκαν ανάμεσα σε 2 πυρά και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και ο Κολοκοτρώνης τους κυνήγησε μέχρι το χωριό Μάκρη. 

 1827. Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραΐσκάκη, έγινε η καταστροφική για τους Έλληνες μάχη στην περιοχή του Αναλάτου, το σημερινό Νέο Κόσμο. Οι Λαλαίοι της Ηλείας επιτέθηκαν ανεπιτυχώς εναντίον της Αγουλινίτσας .

1877. Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

 1897. Κατάληψη των Φαρσάλων από τους Τούρκους. 

1898. Οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στην Κούβα. Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

 1915. Ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων. Με εντολή του Ταλαάτ Πασά συνελήφθησαν περίπου 400 μέλη της Αρμενικής ελίτ στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια ο διωγμός επεκτάθηκε σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

 1916. Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, άρχισε «η εξέγερση του Πάσχα» κατά των Άγγλων, οργανωμένη από το Σιν Φέιν. 

 1918 .Υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου μεταξύ της Ρουμανίας, αφενός, και της Γερμανίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας-Ουγγαρίας, της Τουρκίας, αφετέρου. 

 1921.Το 98,5% των κατοίκων στο Τιρόλο ψήφισαν σε δημοψήφισμα για την ένταξη στο γερμανικό Ράιχ. Το δημοψήφισμα δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. 

 1926. Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Ράπαλο υπογράφηκε μεταξύ της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης η Συνθήκη φιλίας του Βερολίνου, διάρκειας 25 ετών. 

1927. Στις εθνικές εκλογές στην Αυστρία, ο Συνασπισμός των Χριστιανοκοινωνιστών με το Λαϊκό Κόμμα της Μεγάλης Γερμανίας κέρδισε το 48,2% και έβγαλε 85 από τους 165 βουλευτές. Η συμμετοχή ήταν 89,3%. Οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν 42,3%. 

 1933. Οι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές έκλεισαν τα γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Μαγδεμβούργο.  

1935. Τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης του 1935 εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού οι αντιστράτηγοι Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο με πρόεδρο τον πραξικοπηματία αντιπτέραρχο Ρέππα, για τη συμμετοχή τους στο Βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935. Ο Παπούλας ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και ο Κοιμήσης μέλος του δικαστηρίου. Ο Παπούλας στους στρατιώτες του εκτελεστικού αποσπάσματος που είχαν παραταχθεί μπροστά του, με φωνή σταθερή και επιβλητική είπε τα εξής: «Παιδιά μου, δεν έχω κανένα παράπονο μαζί σας, διότι γνωρίζω ότι εκτελείτε διαταγές. Θέλω όμως να γνωρίζετε ποιους στρατηγούς έχετε απέναντί σας. Μπροστά σας είναι δύο στρατηγοί των οποίων την εθνική δράση γνωρίζουν καλά και ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός στρατός και οι αξιωματικοί που παρευρίσκονται κατά τη στιγμή αυτή της εκτέλεσής μας, διότι έχουν υπηρετήσει υπό τις διαταγές μας. Τα όπλα αυτά που έχετε στρέψει εναντίον μου δεν με φοβίζουν! Τα γνωρίζω διότι τα έχω δοξάσει ! … Θέλω μόνο να διακηρύξω την τελευταία αυτή στιγμή της ζωής μου την πικρία και το παράπονο που αισθάνομαι, διότι το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, παρασυρόμενο από κακή αντίληψη, εξέδωσε την λανθασμένη αυτή απόφαση που πρόκειται να εκτελέσετε. Με κατηγόρησαν ως προδότη της Πατρίδας! Η Ιστορία θα αποδείξει ότι δεν υπήρξα προδότης! Αν έπραξα κάτι στη ζωή μου, αυτό ήταν το καθήκον μου απέναντι στην πατρίδα και αγωνίσθηκα για την τιμή της. Ζήτω η Πατρίδα»! 

1941. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στη 19η Αυστραλιανή και την 6η Νεοζηλανδική ταξιαρχία που υπεράσπιζαν τη διάβαση των Θερμοπυλών στις 11.30 πμ από την πλευρά του Μπράλου και από την παραλιακή ζώνη. Οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί κράτησαν όλη τη μέρα καταστρέφοντας και 15 γερμανικά άρματα και τη νύχτα υποχώρησαν προς την κατεύθυνση των λιμένων εκκένωσης και έστησαν μία οπισθοφυλακή στη Θήβα. Το βρετανικό εκστρατευτικό Σώμα προσπαθούσε να διαφύγει στα λιμάνια και να επιβιβαστεί στα πλοία . Στις 24 Απριλίου το οχηματαγωγό «Phoebe», μαζί με τα καταδρομικά «Stuart» και «Voyager», την κορβέτα «Hyacinth» και τα μεταγωγικά «Glencarn» και «Ulster Prince», έφθασαν στον κόλπο του Ναυπλίου. Το «Ulster Prince» κόλλησε στα αβαθή και εγκαταλείφθηκε. Με ψαρόβαρκες και καΐκια 1.130 άτομα μεταφέρθηκαν στο «Phoebe» και με το πλοίο αυτό στην Κρήτη. Το καταδρομικό «Stuart» μετέφερε 109 άτομα από το Τολό στον κόλπο της Σούδας. Νωρίτερα την ίδια νύχτα το «Stuart» μετέφερε 600 άτομα από το Τολό στο Ναύπλιο και από εκεί επιβιβάσθηκαν στο «Orion». 300 Ευέλπιδες της 1ης και 2ας τάξεως, αναχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία για την Κρήτη, για να συνεχίσουν να μάχονται. 
Το ελληνικό περιπολικό καταδιωκτικό Α4 βυθίστηκε μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.

1944. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 327 κατοίκους του χωριού Καστράνιτσα Κοζάνης, (Πύργοι Εορδαίας), σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Τα 180 από τα θύματα κάηκαν ζωντανά στους αχυρώνες του χωριού. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα των Ναζί στην Ελλάδα μετά από αυτό των Καλαβρύτων. 

 1949. Στην Κίνα, οι κομμουνιστές περικύκλωσαν τη Σαγκάη. 

 1950. Η Αραβική Παλαιστίνη και η Υπεριορδανία συγχωνεύτηκαν σε μια νέα χώρα με το όνομα Ιορδανία. 

 1956. Στη Λευκωσία η Εθναρχία ζήτησε από τον Κων. Καραμανλή την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Θεοτόκη ως επιβλαβή στην κυπριακή υπόθεση. Οι Τουρκοκύρπιοι εβαλαν φωτιά σε 9 ελληνικά καταστήματα και ανατίναξαν με βόμβα ελληνικό καπνεργοστάσιο.

  1957. Τετάρτη 24 Απριλίου .Ώρα: 21:12. Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ έπληξε τη Ρόδο. 2.084 σπίτια υπέστησαν ζημιές, O σεισμός συνοδευόταν από «υπόκωφον κρότον» και είχε διάρκεια 35 δευτερόλεπτα. Στην Παλιά Πόλη σκοτώθηκε ένα νήπιο. Την ίδια ημέρα επαναλειτούργησε η διώρυγα του Σουέζ. Δήλωση Χάρτινγκ ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για υποστήριξη της πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαγδάτης. 

 1960 .Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε το φράγμα του Νέστου. 

 1963 .Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ παντρεύτηκε τον Άνγκους Όγκιλβι. Στον γάμο αυτό ήταν καλεσμένη η Φρειδερίκη. Η Αθήνα, απάντησε στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την τουρκική αλιευτική ζώνη των 12 μιλίων γιατί θίγονται ζωτικά της συμφέροντα.

  1965. Επέμβαση Αμερικανικών δυνάμεων στη Δομινικανή Δημοκρατία για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Χουάν Εμίλιο Μπος. 

1967 .Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» συνετρίβη στο έδαφος κατά την επιστροφή του στη Γη, επειδή δεν άνοιξε το αλεξίπτωτό του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ. 

1974. Συνελήφθησαν στην Βόννη με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ της Λαοκρατικής Γερμανίας, ο προσωπικός γραμματέας του Βίλλυ Μπραντ Γκίντερ Γκιγιώμ και η σύζυγος του Κριστέλ. 

1975. Εξι μέλη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) κατέλαβαν τη γερμανική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, συλλαμβάνοντας 12 ομήρους ενώ σκότωσαν δύο διπλωμάτες. 24 Απριλίου.

 1987. Κατέβηκε από το Βελιγράδι στο Κόσσοβο, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Σέρβων που διαμαρτύρονταν για τις απειλές και τις διώξεις που υφίσταντο από αλβανούς που ήθελαν να τους διώξουν. Η συνάντηση έγινε στο πολιτιστικό Κέντρο στο Κόσσοβο Πόλιε, όπου βρίσκεται και το μνημείο της ιστορικής μάχης του Κοσσυφοπεδίου. Στο Κόσοβο Πόλιε χτίστηκε ο θρύλος του Μιλόσεβιτς με τη μυθική φράση: «Κανείς δεν μπορεί να σας νικήσει». Οι σέρβοι ακτιβιστές με επικεφαλής έναν τεχνικό της τηλεόρασης της Πρίστινα τον Μίροσλαβ Σόλεβιτς , ζητούσαν μια απευθείας συνάντηση με το Σερβικό Κράτος χωρίς τη μεσολάβηση του Κομμουνιστικού Κόμματος που το έλεγχαν οι Αλβανοί, και του οποίου "γραμματέας" ήταν τότε ο Αζέμ Βλάσι.(1986-1988). Έτσι είχαν απευθυνθεί στις κρατικές δομές και είχαν προσκαλέσει τον πρόεδρο της Σερβίας Ιβαν Στάμπολιτς που δεν θέλησε να φορτωθεί το πρόβλημα και τους επανέφερε στον σωστό κομματικό δρόμο και τους έστειλε τον Σλομπόνταν από το Κόμμα. Ο Ιβαν Στάμπολιτς, γιός του Πέταρ Στάμπολιτς , ακoλουθώντας τα βήματα του πατέρα του, τον Απρίλιο του 1984 είχε προαχθεί από πρόεδρος της Κ.Ο Βελιγραδίου σε πρόεδρο της ΚΕ της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας και έβαλε στη θέση του τον φίλο και κουμπάρο του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς. Τον Ιανουάριο του 1986 ο Στάμπολιτς πέρασε στο Κράτος και έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, και για να ελέγχει το Κόμμα έκανε πρόεδρο της ΚΕ της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας τον Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο έστειλε αντ αυτού στο Κόσσοβο Πόλιε στις 24 Απριλίου 1987. Πολιτικά η περίοδος αυτή προσδιορίστηκε από το Μνημόνιο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, («SANU Memorandum») που δεν δημοσιεύτηκε επίσημα ποτέ, αλλά αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν από τη Novosti Vecernje σε δύο συνέχεις τον Σεπτέμβριο του 1986. Το μνημόνιο αποκάλυπτε την αντισερβική πολιτική του Τίτο και των κομμουνιστών και υποστήριζε ότι η Σερβία σκόπιμα διαμελίστηκε από τον Τίτο που δημιούργησε στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ως ξεχωριστές δημοκρατίες τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βοσνία και παραχώρησε στην Κροατία περιοχές με αμιγή σερβικό πληθυσμό όπως η Κράινα και η δυτική και ανατολική Σλαβονία και για να αποδυναμωθεί περαιτέρω η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας ο Τίτο δημιούργησε στο έδαφος της τις αυτόνομες επαρχίες του Κοσσυφοπεδίου και της Βοϊβοντίνας. Τα προβλήματα στο Κόσσοβο είχαν κορυφωθεί από το 1981 όταν οι Αλβανοί ξεκίνησαν τη διεκδίκηση του καθεστώτος της Δημοκρατίας και συνέχισαν τον διωγμό τον Σέρβων όπως έκαναν στα χρόνια της Γερμανοιταλικής Κατοχής, όταν είχαν υποχρεώσει 200-240.000 Σέρβους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το βασικό αίτημα των Σέρβων ήταν να υπάρχουν σέρβοι αστυνομικοί και όχι αλβανοί στα σερβικά χωριά. Οι οδηγίες του Στάμπολιτς προς τον Μιλόσεβιτς ήταν να μεσολαβήσει μεταξύ Σέρβων και Αλβανών για να εκτονωθεί η κατάσταση. Όμως ο Σλόμπονταν πήγε προετοιμασμένος και αποφασισμένος. Όταν είδε από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου ότι η αστυνομία, (οι Αλβανοί) χτυπούσαν με τα γκλομπ το ετερόκλητο πλήθος των συγκεντρωμένων Σέρβων που προσπαθούσαν να πλησιάσουν, κατέβηκε κάτω, πήρε μια ντουντούκα και απευθύνθηκε στο πλήθος και τους είπε, «... Πρέπει να μείνετε. Το οφείλεται στους προγόνους σας και στα παιδιά σας. Δεν θα ντροπιάσετε τους πρόγονους μας και δεν θα απογοητεύσετε την επόμενη γενιά….. η Γιουγκοσλαβία και η Σερβία δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Κοσσυφοπέδιο». Από τους συγκεντρωμένους άλλοι φώναζαν στους Αλβανούς δολοφόνοι, άλλοι (κομμουνιστές) φώναζαν «ο Τιτο είναι δικός μας»,( Ми смо Титови, Тито је наш). Και κάποιος φώναξε «μας δέρνουν». Και ο Σλομπόνταν είπε το ιστορικό, «Κανείς δεν μπορεί να σας νικήσει», που έπαιξε σε όλα τα δελτία ειδήσεων και όλες τις εφημερίδες. «Нико не сме да вас бије!». Ένας από τους δημοσιογράφους που φρόντισαν για αυτό ηταν και ο πολιτικός συντάκτης της «Μπόμπα» Σλάβκο Τσουρούβια. Αυτό ήταν. Ο Μιλόσεβιτς κατέβηκε στο Κόσοβο Πόλιε σαν ορντινάτσα του Στάμπολιτς και γύρισε ως εθνικός ηγέτης. Ακολούθησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1987 η σφαγή στο στρατόπεδο JNA στο Πάρατσιν όταν ένας αλβανός οπλίτης από το Κοσσυφοπέδιο , από την φάρα των Κελμέντι, , λίγο μετά τις 3 γυρνώντας από την σκοπιά στο θάλαμο, πυροβόλησε και σκότωσε 4 στρατιώτες και τραυμάτισε πέντε άλλους , για να αναγκάσει τους «γιουγκοσλάβους» να δεχτούν οι αλβανοί να υπηρετούν μόνο στο Κόσσοβο σε μονάδες με αλβανούς. Το γεγονός αυτό συγκλόνισε το σύνολο SFR Γιουγκοσλαβίας. Ένας από τους νεκρούς στρατιώτες ο Σέρτζαν Σίμιτς ήταν από το Βελιγράδι. Στη Κηδεία του πήγαν χιλι΄δες και ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Косово је Србија». Το Κόσσοβο είναι η Σερβία. Ακολούθησε η όγδοη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Σερβίας που στις 24 του Σεπτέμβρη 1987. Εκεί αναμετρήθηκαν μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες οι Μιλοσεβικοί με τους Σταμπολιτσικούς . Ο Μιλόσεβιτς κέρδισε την πλειοψηφία. Ο Στάμπολιτς κάτω από την πίεση των κομματικών εφημερίδων και την τεράστια πίεση της κοινής γνώμης, παραιτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1987. Στις 28 Ιουνίου του 1989, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξαναπήγε στο Κόσοβο Πόλιε και εκφώνησε την ομιλία Γκαζιμεστάν μπροστά σε 500.000 Σέρβους στην επέτειο των 600 χρόνων από τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου 

 1992. Η Τουρκία αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 1998.Ενθρονίστηκε ο Μακαριστός Χριστόδουλος ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. 

 1999.Την επομένη του βομβαρδισμού της τηλεόρασης της Σερβίας στο Βελιγράδι, το ΝΑΤΟ έριξε 16 πυραύλους, στο Κέντρο της Νις. Στόχος ήταν και η γέφυρα δίπλα από το ελληνικό προξενείο που υπέστη ζημιές από το ωστικό κύμα. Χτυπήθηκε ακόμα το Λέσκοβατς όπου υπέστησαν ζημιές 500 σπίτια. Στην κοιλάδα του ποταμού Γιάνταρ και στο βουνό Γκούτσεβο εξαπολύθηκαν 24 πύραυλοι με στόχο τα τηλεοπτικά ρελέ και ένα μεγάλο πύργο με κεραίες. Κατέστρεψαν και ένα σπίτι. Στην Πριζνένη έπεσαν βόμβες στον καταυλισμό των Ρομά δίπλα στους εκκενωμένους στρατώνες και σκοτώθηκαν 4 ενώ τραυματίστηκαν 20 Ρομά. Στο Κατσάνικ στο Κόσσοβο το ΝΑΤΟ χτύπησε βόμβες διασποράς το χωριό Ντογκάνοβιτς . 4 αγόρια έχασαν τη ζωή τους. Στο Λουτσάνι χτυπήθηκε το εργοστάσιο "Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς". Βομβαρδίστηκαν επίσης το Νόβι Παζάρ και τα διυλιστήρια στο Νόβι Σαντ. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης κατά των χωρών του ΝΑΤΟ. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, απολύθηκε από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας . Η Βουλγαρία και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για τη διέλευση μέσω του εναέριου χώρου της χώρας αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία. 

2003. Ο Γάλλος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων ‎‎Φρανσουά Φιγιόν‎‎ ανακοίνωσε το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τον ιδιωτικό τομέα από το ‎‎2008,‎‎με ‎‎42 ‎‎έτη από το 2020.

 2004. Οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 75,8% απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην Ελεύθερη Κύπρο και στα Κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα, το 64,91% των εποίκων και Τουρκοκυπρίων, ψήφισε Ναι. 

 2016.Ο Εβραίος φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος βιομήχανος και Επενδυτής Κάρολος Κοχ, (Το τσάι πάρτυ), δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ABC, ότι η Χίλαρι Κλίντον θα μπορούσε να γίνει καλύτερη πρόεδρος από όλους τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους. Στη Σερβία το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξανταρ Βούτσιτς ελαβε το 48,25% στις βουλευτικές έδρες και εξέλεξε 131 από τους 250 αντιπροσώπους.Ο Συνασπισμός των Σοσιαλιστών έλαβε 10,95 % και ο Βόισλαβ Σεσελι 8,10 %

2017. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Πουστρόν έλαβε 23,75%, η Μαρίν Λε Πεν 21,53%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, και ο Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. 

2020. Η Ρουμανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες νομοσχέδιο για τη χορήγηση σύνταξης στην σύζυγο και τα παιδιά των μελών του ιατρικού προσωπικού που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά του Κορωνοϊού. Οι βουλευτές αποφάσισαν επίσης ότι οι πολίτες με τραπεζικά δάνεια θα επωφεληθούν από το δεκαοκτάμηνο «μορατόριουμ» είτε τα εισοδήματά τους έχουν επηρεαστεί από την πανδημία είτε όχι

2021. ο «Δελτίο των 11» ξεκίνησε τις αναρτήσεις του στις 23 Σεπτεμβρίου 2008 .Ο πρώτος τίτλος ήταν, «Η Αλήθεια δεν έχει χορηγό», και αφορούσε στην Εκπομπή που έκανα τότε στον «Μπλου Σκάι». Σε αυτά τα 13 χρόνια, πότε δεν ξεπέρασε τις «7000 προβολές σελίδας». Αυτό έγινε στις 24 Απριλίου  2021. 7686 προβολές. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά Σπύρο.
Μας έλειψες.
Φαντάστηκα ότι κάτι θα έπαθες, αλλά δεν ήξερα τι.
Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για Ανάσταση του Ελληνικού έθνους,
αλλά μία "αιρετική" γραφίδα σαν τη δικιά σου είναι απολύτως απαραίτητη.

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβα

τι εγινε ;

γιατι εσυ τα γραφεις ακαταλαβιστικα αλλα εμεις που θες να καταλαβουμε

Ἀκτήμων είπε...

Ὅ.τι καὶ νὰ συνέβη,χρόνια πολλά, καὶ ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ! Πάντα μὲ ὑγεία κύριε Σπῦρο

Γ.Κ είπε...

Χρονια πολλα κυριε Σπυρο.Να ειστε καλα να ξυπνατε κανεναν που θελει να ξυπνησει.