18/4/22

Η 18η Απριλίου στην Ιστορία

Η 18η Απριλίου είναι η 108η ημέρα του έτους του Γρηγοριανού ημερολογίου . Απομένουν 257 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.

588. Ο Αυτοκράτορας Μαυρίκιος ανακοίνωσε μείωση στις αμοιβές του στρατού της; Ανατολής για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία στα Βαλκάνια για την αντιμετώπιση των επιδρομών Σλάβων και Αβάρων. Οι περικοπές μισθών προκάλεσαν ανταρσίες στο μέτωπο με τους Πέρσες. 

716. O στρατηγός του Θέματος του Ανατολικού Κόνων, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από το στρατό, ως Λέων Γ. 


1025.
 Ένας απεσταλμένος του Πάπα έστεψε στο Γκνιέζνο το Βολεσλάβο Α΄ τον Ανδρείο ως πρώτο βασιλιά της Πολωνίας. 

1042. Στην Κωνσταντινούπολη εκδηλώθηκε ένοπλη στάση καθηγούμενη από τον πατριάρχη Αλέξιο κατά των Παφλαγόνων, που είχαν πλουτίσει ως αργυραμοιβοί. Ο 27χρονος Μιχαήλ Ε' Καλαφάτης διέταξε να εξοριστεί στην Πρίγκηπο και να καρεί μοναχή, η θετή του μητέρα Ζωή Πορφυρογέννητη, η οποία και τον είχε υιοθετήσει. Όταν ο έπαρχος της Κωνσταντινούπολης Αναστάσιος ανέγνωσε στην πλατεία του Κωνσταντίνου τη Διαταγή, οι άνθρωποι του πατριάρχη Αλέξιου, τον οποίο θέλησε να απομακρύνει από τον θρόνο ο Μιχαήλ, ξεσήκωσαν το πλήθος που εξεγέρθηκε κατά του Μιχαήλ.Ο Μιχαήλ Ε΄ και ο Κωνσταντίνος κατέφυγαν στην μονή Στουδίου. Η Σύγκλητος και ο στρατός επανέφεραν την Θεοδώρα από την μονή Πετρίου. 

1453. Νυχτερινή επίθεση των Τούρκων κατά της Κωνσταντινουπόλεως . Αποκρούστηκε. 

1518.Η κόρη του Δούκα του Μιλάνου Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα ,Μπόνα Σφόρτσα, , παντρεύτηκε στην Κρακοβία τον βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδο και την ίδια ημέρα στέφτηκε Βασίλισσα της Πολωνίας.

1738. Ιδρύθηκε η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη. 

1791 . Το αγγλικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της δουλείας στις αφρικανικές αποικίες. 

1804. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας. 

1821. Ο θρυλικός Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς κήρυξε πρώτος την ελληνική επανάσταση στη Σάμο, υψώνοντας την επαναστατική σημαία στη θέση Πηγαδάκι του Άνω Βαθέος. 

1822. Ο Μεχμέτ Εμίν Πασάς,, μετά την έξοδο των υπερασπιστών του Πύργου Ζαφειράκη, αποχώρησε από τη Νάουσα. Οι Σαλονικιοί Εβραίοι δουλέμποροι μεταξύ των οποίων και οι πρόγονοι των Μπουρλά πήραν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να τους πουλήσουν ως σκλάβους.  

1829. Ύστερα από στενή πολιορκία από ξηρά και θάλασσα παραδόθηκε από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώθηκε στο Φρούριό της (Ιτς-Καλέ) η Ελληνική Σημαία. 

 1870. Το Συμβούλιο του Βατικανού εξέδωσε το δόγμα για το αλάθητο του Πάπα. 

 1877. Κατά τον τελευταίο ρωσο-τουρκικό πόλεμο (1877-78) ο διοικητής της ρωσικής στρατιάς στρατηγός Νικολάι Στόλετοφ αποφάσισε να δεχθεί βούλγαρους εθελοντές. 

 1878.    Μετά από μεσολάβηση των Άγγλων προξένων Αθηνών και Αδριανουπόλεως, υπογράφηκε στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων. Έτσι τερματίστηκαν τυπικά οι εξεγέρσεις στην Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία. 

 1897 .Στις 6 Απριλίου / 18 Απριλίου ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων (με το παλιό), στις 10.30 το πρωί, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Ασήμ Μπέης επέδωσε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Α. Σκουζέ τη ρηματική διακοίνωση περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων. Έτσι άρχισε ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος. 

 1902.Το Κετσαλτενάνγκο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γουατεμάλας, καταστράφηκε από σεισμό. 900 νεκροί. 

 1906. Σεισμός 12 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι και η πυρκαγιά που ακλούθησε κατάστρεψαν ολοσχερώς το Σαν Φρανσίσκο. Περισσότεροι από 3000 νεκροί. Περίπου 400.000 οι άστεγοι. 

 1928 . Καταστρεπτικός σεισμός στη Βουλγαρία. 

 1932. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου κήρυξε χρεοστάσιο.

1936. Έληξε το δράμα των Φυλακών Συγγρού. Ο σωματοφύλακας του Μεταξά και ένας από τους καλύτερους σκοπευτές στην Ελλάδα, Ευάγγελος Δενδρινός, εκτέλεσε τον ισοβίτη Παναγιώτη Μαρίνο που κρατούσε Όμηρο τον ομοφυλόφιλο βουλευτή του Λαικού Κόμματος  Λάμπρο Ευταξία.
1941. 12η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί πέρασαν τον Πηνειό. Κατέλαβαν την Καλαμπάκα. Σφοδρός βομβαρδισμός από την Λουφτβάφε της Λαμίας, της Χαλκίδας, των Λουτρών Αιδηψού, της Ερέτριας, της Αμάρυνθου, του Αλιβερίου, της Νέας Αρτάκης, της Λίμνης, των Ωρεών και της Παραλίας Κύμης. Διαλύθηκε η κυβέρνηση και δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής. Η πρώτη πτήση του γερμανικού Messerschmitt 262, με κινητήρα αυτοκινήτου. Η πρώτη πτήση ως τζέτ έγινε στις 18 Ιουλίου 1942. 

 1942. Ο Πιέρ Λαβάλ ανέλαβε πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ.       Ο ναύαρχος Νταρλάν παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Βισύ και περιορίστηκε στο αξίωμα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε το Τόκιο, τη Γιοκοχάμα, το Κόμπε και τη Ναγκόγια. 

 1943. Οι αμερικανοί εκτέλεσαν τον Ιάπωνα ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο σε εκδίκηση για το Περλ Χάρμπορ καταρρίπτοντας το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ. 

 1945. Περισσότερα από 1.000 συμμαχικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στο μικρό νησί Χέλγκολαντ, (Ελιγολάνδη) της Γερμανίας. Οι αμερικανοί κατέλαβαν τη Λειψία χωρίς αντίσταση. 

 1946. Διαλύθηκε επισήμως η Κοινωνία των Εθνών .Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. 

 1947. Οι Βρετανοί ανατίναξαν τα οχυρά στη Νήσο Ελιγολάνδη. 

 1948. Στην Ιταλία έγιναν οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, για τη βουλή των αντιπροσώπων. Οι χριστιανοδημοκράτες έλαβαν 48,51 % και ο συνασπισμός των Κομμουνιστών 30,98 %. 

 1949 . Η Ιρλανδία εγκατάλειψε τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και έγινε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
1951. Με βάση το όραμα του εβραίου υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, οι «έξι», το Βέλγιο, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Ολλανδία υπέγραψαν στο Παρίσι, τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. 

1954.Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ένας από τους ηγέτες του πραξικοπήματος του 1953 που καθαίρεσε το βασιλιά Φαρούκ Ι, έγινε πρωθυπουργός και Ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Αιγύπτου. 


1955 . Με πρωτοβουλία του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ της Αιγύπτου, του Νεχρού της Ινδίας, και του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο της Γιουγκοσλαβίας εκπρόσωποι από 23 ασιατικές 6 χώρες της Αφρικής, και τη Γιουγκοσλαβία υπόγραψαν στο Μπαντούγκ της Ινδονησίας τη Διακήρυξη του «Κινήματος των Αδεσμεύτων», ως εναλλακτική λύση στους στρατιωτικούς συνασπισμούς του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στο Συνέδριο της Μπαντούγκ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος «Τρίτος Κόσμος». 

1956. Έγινε  ο πολιτικός γάμος της Γκρέις Κέλι και του πρίγκιπα Ρενιέ, στην αίθουσα του θρόνου του Παλατιού του Μονακό. Η Θρησκευτική τελετή  έγινε την επόμενη μέρα, 19 Απριλίου.

1961. Δίωρη συνάντηση στον Λευκό Οίκο του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Τζον Κένεντυ. 

 1964. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου κατάργησε τον έλεγχο των πιστοποιητικών φρονημάτων για την έκδοση διαβατηρίων. 

 1970. Στην Αθήνα ανακοινώθηκε η εκτόπιση στα Κύθηρα, τη Σαμοθράκη και τη Μακρακώμη των 32 κρατουμένων χωρίς ένταλμα σύλληψης σε ξενοδοχεία της Βαρυπόμπης και της Δροσιάς. Μεταξύ αυτών που εκτοπίστηκαν στα Κύθηρα ήταν οι Σπύρος Μουστακλής, Παντ. Καλαμάκης, Αντώνης Δροσογιάννης, Γιάννης Αμανατίδης, Ιπποκράτης Σαββούρας. 

1974. Στην Ιταλία, οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» απήγαν τον εισαγγελέα Μάριο Σόσι. 

 1980.Δημιουργήθηκε η Ζιμπάμπουε αντί της πρώην Ροδεσίας. 1983. Βομβιστική επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό. Σκοτώθηκαν περισσότερα από 60 άτομα. 

1984. Οι κουρεμένοι στρατιωτικά με εντολή του Ματθαίου παίκτες του ΠΑΟΚ κέρδισαν τον Άρη στον τελικό με 74-70 κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ
1988. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου Ιράκ Ιράν οι ΗΠΑ σε απάντηση στην ναρκοθέτηση από το Ιράν του Περσικού Κόλπου επιτέθηκαν εναντίον του Ναυτικού Ιράν και βύθισαν τη φρεγάτα «Sahand» και 6 περιπολικά , ενώ οι Αμερικανοί έχασαν ένα ελικόπτερο. 

 1991. Απεβίωσε ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ο οποίος στις 11 Απριλίου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια της δίκης για το «σκάνδαλο Κοσκωτά», ενώ εξέταζε τον μάρτυρα Στάθη Παπαγεωργίου .Πέθανε από ρήξη ανεγχείρητου εκτεταμένου διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής με πρώτη εκδήλωση εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο και ισχαιμία αριστερού άκρου. Η κηδεία του έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. 

 1994. Άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα. 

 1996. Ισλαμιστές τρομοκράτες της Γκαμά'α αλ Ισλαμίγια εκτέλεσαν έξω από το ξενοδοχείο "Europa" του Καΐρου δεκαοκτώ Έλληνες περιηγητές και τραυμάτισαν άλλους 17, ενώ περίμεναν για να επιβιβασθούν σε λεωφορείο που θα τους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια. Ο εκλεκτός της «Αραβικής Ανοιξης» Μοχάμεντ Μούρσι στις 31 Ιουλίου 2012 έδωσε «συγχωροχάρτι» στους «σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές» της «Γκαμά'α αλ Ισλαμίγια», και 17 καταδικασμένοι τρομοκράτες βγήκαν από τις φυλακές. Στο Λίβανο την ίδια ημέρα ο ισραηλινός στρατός που επιτέθηκε στην Χεζμπολάχ, κτύπησε ένα σταθμό της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 106 άνθρωποι.
1999. Την 25η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας, η Γιουγκοσλαβική αεροπορία βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Τούζλα με δύο Σούπερ Γκαλέμπ, τέσσερα J-22 Eagle και δύο MIG 21. Η επιδρομή διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Η επίθεση ξεκίνησε από την αεροδρόμιο Πόνικβε κοντά στο Ουζίτσε, περίπου 120 χιλιόμετρα μακριά από την Τούζλα. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Το ραντάρ στο αεροδρόμιο της Τουζλα εντόπισε τα γιουγκοσλαβικά αεροπλάνα μόλις στα 10 χιλιόμετρα .Στην Τούζλα βρισκόντουσαν 12 μαχητικά του ΝΑΤΟ που είχαν υποστεί ζημιές , 8 μαχητικά βομβαρδιστικά που ήσαν έτοιμα να απογειωθούν και τέσσερα ελικόπτερα διάσωσης. Καταστράφηκαν 21 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Και σκοτώθηκαν 11 πιλότοι.
Η γιουγκοσλαβική αεροπορία έχασε εάν αεροπλάνο από τα αντιαεροπορικά πυρά. Το ΝΑΤΟ για εκδίκηση βομβάρδιζε επί τρείς μέρες το Ούζιτσε.
 Το «μενού» του ΝΑΤΟ στόχευε κυρίως στα δυο διυλιστήρια πετρελαίου, στο Πάντσεβο και το Νόβι Σαντ. Στο Βελιγράδι, βομβαρδίστηκε και πάλι η Μπαταίνιτσα. Από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν πολλά σπίτια. Βομβαρδίστηκαν πάλι το Ούζιτσε και η Πρίστινα και στην Κουρσούμλια από όπου περνούσε ο δρόμος για το Κόσσοβο βομβάρδισαν μια γέφυρα και το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου. 
Η ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας, διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αλβανία. 
Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Η Δημοκρατική Αριστερά κέρδισε136 έδρες, το Κόμμα Εθνικής Δράσης 130, το Πολιτικό Ισλάμ 110, το Κόμμα Μητέρα Πατρίδα 86, το Κόμμα Ορθού Δρόμου 85 2001 .Ένα αεροπλάνο Lockheed EP-3E του αμερικανικού Ναυτικού έκανε αναγκαστική προσγείωση έκτακτης ανάγκης στην Χαινάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και συνελήφθη. Στην Πρίστινα, ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κάτω από αυτοκίνητο που μετέφερε ομάδα Σέρβων υπαλλήλων της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNMIK. 

 2005.Στίχους άγνωστων έργων των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου από τους Παπύρους της Oξυρρύγχου της Αιγύπτου κατάφεραν να διαβάσουν με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

 2014. Στο Μεξικό έγινε ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής μεγέθους 7,2 Ρίχτερ. 

 2018.Στη Νικαράγουα άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: