20/11/23

Τετάρτη εφημερίδ20 Νοεμβρίου 1940. Η 24η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου, Η θέση της Γερμανίας σε σχέση με την Ελλάδα και την επίθεση των Ιταλών. Ένα ντοκουμέντο πραγματικής Ιστορίας με την υπογραφή του Χίτλερ .


 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε:

 
Στις 20 Νοεμβρίου 1940, την 24η ημέρα του Πολέμου, η 8η Μεραρχία του Κατσημήτρου συνέχισε την επιθετική της προσπάθεια προς το Δελβινάκι για την πλήρη απελευθέρωση του πατρίου εδάφους και το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων επιτέθηκε στους Ιταλούς επί του υψώματος Προφήτης Ηλίας. 

Το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων έφτασε στη στενωπό Χάνι Δελβινάκι και το ΙΙ/42 Τάγμα προωθήθηκε βορείως προς Πωγωνιανή. Πιάστηκαν 350 αιχμάλωτοι, 45 μουλάρια 4 πυροβόλα και υλικό. 
Ο Μεταξάς που ενημέρώθηκε αμέσως από τον Κατσιμήτρο έγραψε στο ημερολόγιο του: Απόψε μεγάλη νίκη προς Δελβινάκι και Μεσογέφυρα
Στη Λίμνη Ζαραβίνα Πωγωνίου φονεύθηκε ο Δεκανέας Βασίλειος Γκέκας του Δημητρίου. Στο Μαυρονόρος Πωγωνίου σκοτώθηκε Στρατιώτης Πέτσας Ιωάννης του Ηλία, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Το 36ο Σύνταγμα που είχε φθάσει στο Μέτωπο στις 13 Νοεμβρίου επιχειρούσε στην ίδια κατεύθυνση. Στο ύψ.734 σκοτώθηκε ο στρατιώτης Σπυρίδων Αυγερινάκος του Ιωάννη.

Πιο ανατολικά, ο Κοσμάς συνέχιζε να σχεδιάζει επί χάρτου και ετοίμαζε την επίθεση της Ομάδας «Κ», ενώ προσπαθούσε να έρθει σε επαφή µε τα τµήµατα του Β΄ Σ.Σ. που ενεργούσαν στην περιοχή της Ερσέκας. 
 Βορειότερα, η XV Μεραρχία του Γ΄ Σ.Σ. διατήρησε την επαφή της µε τις ιταλικές δυνάµεις αλλά συνάντησε ισχυρή αντίδραση του ιταλικού πυροβολικού και δεν προέλασε. Στο παραλιακό μέτωπο το απόσπασμα Λιούμπα, δεν είχε αποκαταστήσει ακόμα επαφή με τους Ιταλούς.
 Αεροσκάφος της 32ης Μοίρας τύπου Μπλενχάϊμ με πλήρωμα τον Αλεξ. Μαλάκη ως πιλότο και τον Αρχισμηνία Π. Πολυχρονιάδη ως βομβαρδιστή χτύπησε με τρεις βόμβες ιταλικές στρατιωτικές αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών στην πόλη της Πρεμετής.
Στουε δρόμους των Αθηνών εμφανίστηκαν και πάλι Ιταλοί αιχμάλωτοι

Η εφημερίδα ΤΥΠΟΣ στο κύριο άρθρο της περιέγραφε την καταδροιμή επιχείρηση των Σαμιωτών στο Αγαθονήσι.

Το Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας εξέδωσε το ανακοινωθέν 166 της 20ης Νοεμβρίου 1940 στο οποίο ανέφερε:  
 Ισχυρές και αλλεπάλληλες επιθέσεις νοτιοανατολικά της Κορυτσάς και στο Καλπάκι ανατράπηκαν με πολλές βαριές απώλειες για τον εχθρό. Η πολεμική μας αεροπορία, σε στενή συνεργασία με τις χερσαίες δυνάμεις, κράτησε τα αντίπαλα στρατεύματα , χτυπώντας δρόμους, στρατώνες και συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Εκτός από τα τρία εχθρικά αεροσκάφη που αναφέρθηκαν στο δελτίο Νο 165, άλλα πέντε εχθρικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν φλεγόμενα. Ένα από τα αεροσκάφη μας δεν επέστρεψε

 Στη Βόρεια Αφρική, εντοπίστηκε μια ισχυρή ομάδα εχθρικών τεθωρακισμένων αυτοκινήτων νότια – νότια – ανατολικά του Sidi el Barrani. Η αεροπορία μας τους προκάλεσε σημαντικές απώλειες . Οι ημέτερες δυνάμεις ενεπλάκησαν αποφασιστικά με τον εχθρό, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας επιτέθηκανκαι κατέρριψαν έξι αεροσκάφη τύπου Gloster. Πέντε εχθρικά άρματα μάχης, δώδεκα τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και μερικά κομμάτια πυροβολικού καταστράφηκαν επίσης. Όλα τα αεροσκάφη μας επέστρεψαν στις βάσεις. Οι αεροπορικοί σχηματισμοί μας βομβάρδισαν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, τις αποβάθρες του νησιού Ras el Tin, το αεροδρόμιο, πλοία αγκυροβολημένα στη λίμνη Nifisha (νότια της Ισμαηλίας), τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις του el Hammam, τις προετοιμασίες του el Qasaba και στρατόπεδα στο Bir el Auwani, νοτιοανατολικά της Marsa Matruh, προκαλώντας πυρκαγιές, εκρήξεις και ορατές ζημιές. Όλα τα αεροσκάφη μας έχουν επιστρέψει. Εχθρικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το Τομπρούκ αρκετές φορές, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές και τη Βεγγάζη, προκαλώντας μικρές ζημιές και τραυματίζοντας μια μουσουλμάνα γυναίκα.

 Στην Ανατολική Αφρική, μία από τις περιπολίες μας έχει διώξει εχθρικά στοιχεία του τόπου Ocua, δυτικά της Gurafarda (άνω Σουδάν). Η πολεμική μας αεροπορία βομβάρδισε εχθρικούς σταθμούς στο Άρωμα και το Κασμ ελ Γκίρμπα. Εχθρικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Μπαρντέρα, το Ντεκαμέρε, το Αγκόρντατ, το Τσερέν και τη Μασάουα χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ασήμαντη ζημιά. Τα εχθρικά αεροσκάφη προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιδρομές στις ανατολικές ακτές της νότιας Ιταλίας. 
 Στις 20 Νοεμβρίου 1940, η Γερμανική διπλωματία για να μην υπάρχουν «αμφισβητήσεις» για το τι συζήτησε ο Χίτλερ με τον Τσιάνο, συνέταξε εκτενές και λεπτομερές τηλεγράφημα προς τον Μουσολίνι , το οποίο υπέγραψε ο Χίτλερ και το οποίο συνόψιζε τις συνομιλίες με τον γαμπρό του Μουσουλίνι και πράκτορα της SoE.

Ο Χίτλερ τόνιζε στον Μουσολίνι ότι το πρώτιστο καθήκον του ήταν να πείσει τον Φράνκο να μπει στον Πόλεμο και να καταληφθεί το Γιβραλτάρ, ώστε να αποκλειστεί η Μεσόγειος. 
 Ο Χίτλερ σημείωνε και ότι η ιταλική πρωτοβουλία να επιτεθεί στην Ελλάδα είχε καταστροφικές συνέπειες και ότι η Γερμανία θα παρενέβαινε μόνο εφόσον οι Άγγλοι εγκαθίσταντο στην Θεσσαλονίκη και τη Θράκη. Αυτό άλλωστε, το είχε διαβιβάσει και στον Μεταξά, μέσω του γερμανού πρέσβη, για το λόγο αυτό ο Μεταξάς επ’ ουδενί δεν δεχόταν την παρουσία των Άγγλων στη Θεσσαλονίκη. Από το τηλεγράφημα Χίτλερ σημειώνω οτι άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιθέσεως στην Ελλάδα την άνοιξη, υπό τον όρο της συνεργασίας της Γιουγκοσλαβιας .

Ειδικότερα ο Χίτλερ τόνιζε: 
 «Η Βουλγαρία, η οποία και πριν είχε δείξει ελάχιστη διάθεση να προσχωρήσει στο Τριμερές, τώρα είναι εντελώς αδιάφορη ακόμη και για τη σκέψη μιας τέτοιας αποφάσεως. Ακόμη και σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, είναι τώρα δυσκολότερο να διαπραγματευόμαστε μαζί της και να στρέψουμε τις σοβιετικές φιλοδοξίες προς Ανατολάς.
 Ο κ. Μολότωφ, αντιθέτως, άφησε να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τα Βαλκάνια. 
Επί του παρόντος, δεν μπορούμε απ’ αυτό να καθορίσουμε την εντύπωση που δημιουργήθηκε στη Γιουγκοσλαβία. 
Αλλά και σ’ αυτήν ακόμη τη Γαλλία, αναμφισβητήτως υπάρχει αισθητή ενίσχυση της θέσεως εκείνων που κηρύσσουν την αναμονή και βεβαιώνουν ότι η τελευταία λέξη για τον παρόντα πόλεμο δεν έχει ακόμη λεχθεί. 
Εκείνο όμως που ενδιαφέρει είναι το να μην γεννήσουν εμπόδια στις μελλοντικές μας επιχειρήσεις, κυρίως δε να μην αποτελέσουν αφορμή για έθνη, όπως η Γιουγκοσλαβία, να υιοθετήσουν στάση καθόλου φιλική, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει, αν όχι καταστροφή, τουλάχιστον όμως ανεπιθύμητη εξάπλωση της συρράξεως.
 Ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχει η συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η στάση της θα επηρεάσει αποφασιστικά εκείνη της Βουλγαρίας. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
 Αυτές είναι, Ντούτσε, πολύ σοβαρές.
 Η Αγγλία θα αποκτήσει κάποιον αριθμό αεροπορικών βάσεων, που όχι μόνο θα την φέρουν κοντά στις πετρελαιοπηγές του Πλοεστίου, αλλά επίσης σε άμεση γειτνίαση με ολόκληρη τη Νότιο Ιταλία, ιδίως δε με τα λιμάνια επιβιβάσεως, με τη μητροπολιτική Ιταλία και την Αλβανία. Ενώ μέχρι τώρα οι ρουμανικές πετρελαιοπηγές δεν ήταν καν μέσα στην ακτίνα δράσεως των βρετανικών βομβαρδιστικών, αυτά πλησίασαν τώρα σε απόσταση πτήσεως μικρότερη των 500 χιλιομέτρων. 
Τώρα, Ντούτσε, ένα πράγμα είναι σαφές: δεν υπάρχει τρόπος αποτελεσματικής προστασίας των πετρελαιοπηγών. Και αυτό ακόμη το αντιαεροπορικό μας πυροβολικό μπορεί με τα πυρά του να θέσει εξίσου σε κίνδυνο τέτοια ζώνη, όσο και ο επιτιθέμενος.
Αν καταστραφούν τα διυλιστήρια του πετρελαίου, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. 
 Η Νότιος Ιταλία και τα λιμάνια της, όσο και ολόκληρη η Αλβανία βρίσκονται τώρα μέσα στην ακτίνα δράσεως των βρετανικών βομβαρδιστικών. 
Είναι προφανές ότι η Αγγλία καθόλου δεν ενδιαφέρεται για τις από αέρος ιταλικές επιθέσεις αντιποίνων που καταστρέφουν ελληνικές πόλεις
 Από την άποψη αυτή, αποφασιστική σημασία παρουσιάζει η εναντίον των ιταλικών πόλεων επίθεση. 
Θεωρώ δε ως εντελώς μάταιη την από ξηράς, από το αλβανικό έδαφος, επίθεση κατά των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αν τέτοια επίθεση επιχειρηθεί πριν από τον Μάρτιο. 
 Η καταστροφή των βρετανικών αεροπορικών βάσεων από αέρος πρέπει επίσης να αποκλείεται, με βάση τη μέχρι τώρα πείρα του πολέμου. 
 Είναι ευκολότερο κανείς να καταστρέψει ο,τιδήποτε παρά μια αεροπορική βάση. 
 Το γεγονός είναι ότι, όπως φοβόμουν, η Αγγλία κατέλαβε την Κρήτη. Πρόκειται να βάλει πόδι και σε κάποια άλλα νησιά και να εγκαταστήσει αεροπορικές βάσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, μεταξύ αυτών δε δύο κοντά στη Θεσσαλονίκη, και ίσως δύο στη Θράκη. 
 Και αυτή η Ρόδος μπορεί τώρα να προσβληθεί από τα βαρέα βρετανικά καταδιωκτικά και αν, όπως φαίνεται, οι Άγγλοι εγκαταστήσουν αεροπορικές βάσεις στη Δυτική Ελλάδα, όλες οι νότιες παραθαλάσσιες ιταλικές πόλεις και τοποθεσίες θα απειληθούν σοβαρά. 
Από στρατιωτικής απόψεως, η κατάσταση αυτή αποτελεί απειλή. Από οικονομικής απόψεως τα όσα αφορούν τις ρουμανικές πετρελαιοπηγές πραγματικά προκαλούν τρόμο. Προς αντιμετώπιση, προτείνω τα εξής μέτρα: 
 1. ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 α. Πρέπει να πεισθεί η Ισπανία ώστε ΑΜΕΣΩΣ να εισέλθει στη σύρραξη. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το νωρίτερο η ισπανική επέμβαση μπορεί να γίνει μέσα σε έξι εβδομάδες. Η ισπανική επέμβαση πρέπει να χρησιμεύσει για να εξουδετερώσουμε το Γιβραλτάρ και να αποκλείσουμε τα Στενά, για να μεταφέρουμε τουλάχιστον μία ή δύο γερμανικές μεραρχίες στο ισπανικό Μαρόκο ως ασφάλεια απέναντι σε κάθε πιθανή γαλλική αποσκίρτηση στο γαλλικό Μαρόκο ή στη Βόρειο Αφρική. Δεδομένου ότι μια τέτοια αποσκίρτηση θα εξασφάλιζε, Ντούτσε, πεδία απογειώσεως στην αγγλογαλλική αεροπορία, πράγμα που θα ήταν καταστρεπτικό για ολόκληρη την Ιταλία, πρέπει να αποσοβηθεί αυτή με οποιαδήποτε θυσία, και όχι να αφεθεί στην ελπίδα ή την τύχη. Η πτώση του Γιβραλτάρ θα ισοδυναμούσε με την τοποθέτηση κλειδαριάς στο δυτικό άκρο της Μεσογείου. Έτσι η Αγγλία θα βρισκόταν στην ανάγκη να κατευθύνει τις μεταφορές της μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, αυτό δε αρχικά θα προκαλούσε ελάττωση της πιέσεως και τελικά την εξάλειψη του Ανατολικού Μεσογειακού τομέα της μάχης – και την εξασφάλιση της Βορείου Αφρικής στην κυβέρνηση του Πεταίν.

 β. Πρέπει να καταβάλουμε τώρα κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε τη Ρωσία από την περιοχή των Βαλκανίων και να την κατευθύνουμε προς την Ανατολή. 

 γ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάποιο είδος συνεννοήσεως με την Τουρκία, για να εξαλείψουμε την τουρκική πίεση στη Βουλγαρία. 

 δ. Η Γιουγκοσλαβία πρέπει να πεισθεί να παύσει να ενδιαφέρεται για τις παρούσες τάσεις της, και όταν αυτό θα είναι εφικτό, να ενδιαφερθεί για θετική συνεργασία μαζί μας προς εκκαθάριση της ελληνικής υποθέσεως. Χωρίς εξασφαλίσεις εκ μέρους της Γιουγκοσλαβίας δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουν επιχειρήσεις στη Βαλκανική, δεδομένου ότι αυτές θα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. 

 ε. Η Ουγγαρία πρέπει να επιτρέψει την άμεση διέλευση προς τη Ρουμανία μεγάλων γερμανικών σχηματισμών.

 στ. Η Ρουμανία πρέπει να δεχθεί αυτή την αύξηση της γερμανικής ένοπλης δυνάμεως, με την έννοια ότι αυτή αντιπροσωπεύει τη δική της ασφάλεια. Είμαι αποφασισμένος, Ντούτσε, να αντιδράσω με αποφασιστικές δυνάμεις απέναντι σε μια ενδεχόμενη απόπειρα των Βρετανών για να εγκαταστήσουν στη Θράκη οποιαδήποτε ουσιαστική βάση. Αυτό θα το πράξω με οποιονδήποτε κίνδυνο. Δυστυχώς, εντούτοις, είμαι υποχρεωμένος να παραδεχθώ ότι βαλκανική εκστρατεία πριν από τον Μάρτιο είναι αδύνατη. Συνεπώς, οποιαδήποτε πίεση ή απειλή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα ήταν ματαιοπονία, διότι το σερβικό Γενικό Επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι πρακτικά η πραγματοποίηση πριν από τον Μάρτιο μιας τέτοιας απειλής είναι αδύνατη. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε να προσεταιρισθούμε τη Γιουγκοσλαβία με άλλα μέσα και μεθόδους.

 2. ΜΕΤΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ Το σπουδαιότερο, μου φαίνεται, είναι το κλείσιμο της Μεσογείου. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα ήθελα και θα επιχειρήσω να πείσω την Ισπανία, όπως ανέφερα προηγουμένως, να επέμβει τάχιστα στη σύρραξη, ώστε αρχικά να κλεισθεί η δυτική είσοδος. Τώρα, Ντούτσε, νομίζω απαραίτητο να επιχειρήσετε να φθάσετε, όταν οι προπαρασκευές σας το επιτρέψουν, στη Μάρσα Ματρούχ, ώστε να εγκατασταθεί εκεί αεροπορική βάση. Αυτό θα επιτρέψει προπαντός και οριστικά την εκδίωξη, με ομαδικές επιθέσεις από Στούκας, του βρετανικού στόλου από την Αλεξάνδρεια και, σε δεύτερο στάδιο, την πλήρωση της διώρυγας του Σουέζ με νάρκες, με τη χρησιμοποίηση βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσεως, έτσι ώστε να καταστεί αχρησιμοποίητη για μεταφορές. Θεωρώ επίσης απαραίτητο να προβούμε σε συστηματική συνένωση των αεροπορικών μας στόλων εναντίον των κρισίμων στόχων. Ο παρών πόλεμος απέδειξε αναμφισβήτητα ότι οι επιθέσεις εναντίον του αμάχου πληθυσμού δεν έχουν καμιά σημασία. Αντίθετα, με πολλές ελπίδες επιτυχίας είναι οι ομαδικοί βομβαρδισμοί σημαντικών στρατιωτικών ή οικονομικών στόχων. 
Στη Μεσόγειο θα εξακολουθήσει να είναι ο υπ’ αριθμόν 1 κατά σειρά προτεραιότητος, η εκδίωξη του βρετανικού στόλου από τα κρησφύγετά του. Κατά τον δικό μου τρόπο σκέπτεσθαι, πρέπει εναντίον του βρετανικού στόλου να συγκλίνει η σφοδρότητα της ενωμένης επιθέσεώς μας, χωρίς όμως αυτό να αποτρέπει τη στενή προστασία των στρατευμάτων που μάχονται στην Αλβανία. 
Πρέπει να αρχίσουμε αδιάκοπη επαγρύπνηση και συνεχή επίθεση εναντίον κάθε εμπορικού πλοίου που πλέει στα ύδατα της Μεσογείου και φέρει την εχθρική σημαία. Και το ότι αυτό είναι δυνατόν, Ντούτσε, αποδεικνύεται από τον εναέριο πόλεμο στη Βόρειο Θάλασσα, όπου η βρετανική ναυτιλία τολμά να πλέει μόνο με την προστασία των αντιτορπιλικών και κοντά στις ακτές. Γι’ αυτόν τον σκοπό, Ντούτσε, σας προτείνω να αποσύρετε τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί μας στη Δύση, εκτός των υποβρυχίων, των οποίων η αποτελεσματικότητα αυξάνει συνεχώς. Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν τώρα σε σημαντικότερο θέατρο πολέμου. Οι εν λόγω δυνάμεις βρίσκονται τώρα στον τομέα της Μάγχης σε εποχή πολύ δυσμενή και υποφέρουν από τις κλιματολογικές συνθήκες, που είναι γι’ αυτές τόσο επίπονες, όπως θα ήταν για μας σε καλοκαιρινό καιρό το μεσημβρινό κλίμα. Οπωσδήποτε, έχω τη γνώμη ότι το ζήτημα της Μεσογείου πρέπει να ξεκαθαρισθεί αυτόν τον χειμώνα, καθώς ακριβώς αυτή την εποχή είναι σκόπιμη η χρησιμοποίηση των γερμανικών δυνάμεων, ενώ εξάλλου η χρησιμοποίηση ιταλικών δυνάμεων στη Δυτική Ευρώπη, κατά την εποχή αυτή του χρόνου, είναι ακατάλληλη για λόγους κλιματολογικούς. Θα ήθελα την άνοιξη, και το αργότερο την πρώτη Μαΐου, να έχουν επιστρέψει οι ένοπλες γερμανικές μου δυνάμεις. Απ’ αυτό επομένως καθορίζεται και ο χρόνος της ενέργειάς μας. Για τη συνεργασία των εναερίων όπλων μας στη Μεσόγειο, θα ήθελα αρχικά να σας στείλω σχηματισμό Ju88 (Στούκας), με τα απαραίτητα σκάφη αναγνωρίσεως, μεγάλα μαχητικά κλπ. Θα έχουμε έτσι, Ντούτσε, στον τομέα της Μεσογείου δύο μεγάλες ζώνες επιχειρήσεων. Την ιταλική, η οποία ουσιαστικά κυριαρχεί στον ιταλοαλβανικό ουρανό καθώς και την αιγυπτιακή ζώνη, και γερμανική έκταση επιχειρήσεων, η οποία, λόγω των βομβαρδιστικών μας μεγάλης ακτίνας, θα περιλαμβάνει προπαντός την Ανατολική Μεσόγειο. Με συνετή χρησιμοποίηση των εναερίων μας δυνάμεων μέσα σε τρεις ή τέσσερις μήνες, η Μεσόγειος θα γίνει ο τάφος του αγγλικού στόλου. Αυτό θα είναι το αποφασιστικό προοίμιο της στρατιωτικής επιχειρήσεως, η οποία αισθάνομαι ότι μπορεί να αναληφθεί πριν από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, και εναντίον αυτής ακόμη της Ελλάδος. Θεωρώ το χρονικό αυτό διάστημα απαραίτητο, για τον απλό λόγο ότι θα είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν, πριν από την εποχή αυτή, στη Ρουμανία δυνάμεις τέτοιες, ώστε σε οποιαδήποτε περίπτωση να εξασφαλισθεί η επιτυχία. Επί του παρόντος, η υπόθεση της Αιγύπτου μπορεί να τεθεί εντελώς κατά μέρος. Μετά από πολλή σκέψη πείσθηκα ότι επίθεση κατά του Δέλτα του Νείλου θα είναι εντελώς αδύνατη πριν από το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου. Το σημαντικότερο όμως μου φαίνεται ότι θα είναι η κατάληψη θέσεως κοντά στη Μάρσα Ματρούχ, από την οποία να μπορούμε να σφυροκοπήσουμε τον αγγλικό στόλο με Στούκας υπό την προστασία καταδιωκτικών. 

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σπύρο, αυτό έγραψε κάποιος για σας στο Πενταπόσταγμα:

Όλοι αυτοί που λένε ότι ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ δεν πολέμησαν τους Γερμανούς, πχ. Χατζάρας, είναι γιατί είναι κομπλεξικοί. Οι πρόγονοί τους είτε ήταν στη Χ, είτε στα Τάγματα Ασφαλείας και συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Και επειδή αυτοί έχουν το στίγμα του συνεργάτη των Γερμανών, πάνε να βγάλουν όλους τους άλλους ότι δεν έκαναν αντίσταση!

Μίλησα ζωντανά στην ΕΡΤ 24. Μαζί μου ηταν τρείς ευρωφιλελέρες και το πουλέν της χοντρονοικοκυράς που βρήκε 20000 για το παράβολο

  Όλοι οι Προδοτόπουλοι και οι Εφιαλτάκηδες δηλώνουν πιά  Μπατριώτρες.  Εμείς ,το Κίνημα 21 είμαστε Φίλοι του Γένους. Των Ελλήνων.  Είμαστε ...