12/11/23

12 Νοεμβρίου 1940. 16η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Ο Διαγγελέας Παπάγος προσέφερε όξος μετά χολής μεμειγμένον στους νικητές της Γκραμπάλας και υποβίβασε τον ανυπάκουο Κατσιμήτρο. Ο Μολότοφ μετέφερε μήνυμα Στάλιν στον Χίτλερ .

Ο ζηλόφθων και μικρόψυχος Παπάγος, για να στερήσει την δόξα της αντεπίθεσης από τον Κατσιμήτρο, εξέδωσε διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, σύμφωνα με την οποία από την 12η Νοεμβρίου, η 8η Μεραρχία έπαυε να είναι ανεξάρητη και να υπάγεται απευθείας στο Γενικό Στρατηγείου και στο εξής θα υπαγόταν στο Α' Σώμα Στρατού, υπό τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα , ο οποίος δεν βρισκόταν στο Μέτωπο, αλλά είχε ξεκινήσει από την Αθήνα, και κατευθυνόταν δια μέσου της Καλαμπάκας, προς το χωριό Βοτονόσι, στο 43ο χιλιόμετρο της οδού Ιωαννίνων—Μετσόβου, όπου θα εγκαθίστατο το Κέντρο Διοίκησης του Πρώτου Σώματος. 

Προς την 8η Μεραρχία διαβιβάστηκε και διαταγή του «Αρχιστράτηγου» με την οποία εκφραζόταν , «ευαρέσκεια» για τις μέχρι τότε επιτυχίες της. 
Η μικρότητα του άκαπνου Διαγγελέα και του κύκλου Παπάγου σε όλο της το μεγαλείο.
  Η διαταγή του Αρχιστράτηγου ανεφερε: 
«Εκφράζομεν πλήρη Ικανοποίησιν δι' επιτυχή αντιμετώπισιν καταστάσεως επί λήξει περιόδου ενεργείας σας ως ανεξαρτήτου Μεραρχίας. Τούτο αφορά διοικητήν μεραρχίας πρωτίστως και εv αναλόγω βαθμώ συνεργάτας του». 
Αυτό ήταν όλο.
 Στους νικητές της Γκραμπάλας, στους ήρωες που σταμάτησαν τους Ιταλούς στο Καλπάκι, ούτε ένας «μεγαλόσταυρος». Απλά ένα χτύπημα στην πλάτη. 

 Ταυτόχρονα, ο τομέας Θεσπρωτίας αποσπάστηκε από την VIII Μεραρχία μετονομάστηκε σε Απόσπασμα Λιούμπα και υπήχθη απευθείας στο Α' ΣΣ

 Στις 12 Νοεμβρίου επίσης, αυτομόλησε στις ελληνικές γραμμές λόχος Αλβανών στρατιωτών με τους αξιωματικούς του. 

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του κατέγραψε:  Μετά από την οικτρή ιταλική αποτυχία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, ο Χίτλερ εξέδωσε την εμπιστευτική διαταγή γενικών κατευθύνσεων με αριθμό 18 προς το Γενικό Επιτελείο του, για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας


Στις 12 Νοεμβρίου 1940. ο Λαϊκός Επίτροπος Εξωτερικών Μόλοτοφ έφθασε στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Χίτλερ και τον Υπουργό Εξωτερικών Ρίμπεντροπ. 

.
Ο Μολότοφ πήγε στο Βερολίνο με εντολή του Στάλιν, 
για να διαπραγματευτεί τους όρους ένταξης της Σοβιετικής Ένωσης στο σύμφωνο του Άξονα.  Το τραίνο του εφθασε στις 11:05 π.μ στο Βερολίνο. Οι συνομιλίες με τον Ρίμπεντροπ άρχισαν αμέσως στο Schloss Bellevue Hotel. Ο Ρίμπεντροπ ειπε ότι είχε έρθει η ώρα οι τέσσερεις δυνάμεις, (Γερμανία, Σοβιετική Ένωση, Ιταλία και Ιαπωνία), να καθορίσουν τις «σφαίρες ενδιαφέροντος».
 Όσον αφορά τη διαίρεση του κόσμου σε τέσσερις σφαίρες επιρροής, Μολότοφ δήλωσε η νέα ιδέα ήταν «πολύ ενδιαφέρουσα». 
Το απόγευμα, ο Μολότοφ επισκέφθηκε ο Χίτλερ στην Καγκελαρία. (Reichskanzlei).
 Ο Χίτλερ του είπε ότι «έφτασε ο καιρός να σκεφτούμε διαίρεση του κόσμου μετά τη νίκη μας», και ότι το «πρόβλημα Αμερική δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία των άλλων εθνών πριν από το 1970 ή το 1980». 
Χίτλερ και Μολότοφ συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμιά δουλειά στην Ευρώπη, την Αφρική ή την Ασία. 
  

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: