14/11/23

Η 14η Νοεμβρίου στην Ιστορία

Η 14η Νοεμβρίου είναι η 318η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου.  Απέμειναν 47 ημέρες ως το τέλος του έτους.

565. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στην Κωνσταντινούπολη ο Αυτοκράτορας Μέγας Ιουστινιανός. Είχε γεννηθεί στο Ταυρήσιον που σήμερα λέγεται Γκράντιστε και είναι στη Σεβερνομακεντόνιγια, Το Ταυρήσιο ήταν η γενέτειρα και του βασιλιά Θεόδατου των Οστρογότθων. Λεγόταν Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος και η μητρική του γλώσσα ήταν η Λατινική . Ηταν ανιψιός του στρατηγού και αργότερα αυτοκράτορα Ιουστίνου Α’. Με την άνοδο του θείου του στην εξουσία το 518 ονομάστηκε πατρίκιος. Υπήρξε ο σημαντικότερος σύμβουλος και ουσιαστικός αντιβασιλέας του θείου του, και το 527, λίγο πριν τον θάνατο του τελευταίου, ονομάστηκε συναυτοκράτορας, παίρνοντας το όνομα Ιουστινιανός Α.

1533. Οι Ισπανοί υπό τις διαταγές του Φρανσίκσο Πιζάρο κατέλαβαν το Κούσκο, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, στο σημερινό Περού.

1665. Ο Φρειδερίκος Γ της Δανίας υπέγραψε το «Βασιλικό Νόμο», σύμφωνα με τον οποίο καταργήθηκε το Συμβούλιο των Ευγενών και όλες οι εξουσίες περνούσαν στον «ελέω Θεού» κληρονομικό μοναρχη. Ο βασιλιάς έπρεπε να είναι Λουθηρανός και η διαδοχή μπορούσε να προέλθει και από αρσενικούς ή θηλυκούς απογόνους

1770 . Ο Σκώτος εξερευνητής Τζέιμς Μπρους ανακάλυψε τις πηγές του Κυανού Νείλου στη λίμνη Τάνα στην Αιθιοπία.1812
Στις 14/26 Νοεμβρίου, 39 μέρες μετά την υποχώρηση από τη Μόσχα , η προφυλακή του γαλλικού στρατού, έδωσε μάχη για τη διάβαση του ποταμού Μπερεζίνα κοντά στο Μπορίσοφ της Λευκορωσίας, με το σώμα του στρατηγού Βίτγκενσταϊν, (30.000 άνδρες) και τη Στρατιά του Δούναβη του ναυάρχου Τσιτσαγκόφ , (34.000 άνδρες) στο διπλωματικό γραφείο του οποίου υπηρετούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Οι Γάλλοι υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, αφού έχασαν περίπου 35-40.000 άνδρες αλλά κατάφεραν να διασχίσουν το ποτάμι και να αποφύγουν την περικύκλωση.

1821. Το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας: Τα ξημερώματα της 14ης/24ης Νοεμβρίου περίπου 3.000 Τούρκοι του Λουμπούτ πασά, επιτέθηκαν για να περάσουν την τάφρο στον Ισθμό της Κασσάνδρας, που την υπεράσπιζαν 430 Έλληνες επαναστάτες. Μετά από πολύωρη μάχη οι Τούρκοι πέρασαν από το Δυτικό άκρου της τάφρου που το «μπάζωσαν» με πέτρες. Οι νεκροί Έλληνες ήταν οι περισσότεροι από τους 430  ενώ 600 ήταν οι αιχμάλωτοι άνδρες και γυναίκες και παιδιά.

1863. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου μεταξύ της Αγγλίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, και της Πρωσίας, δια της οποίας η  Αγγλία παραιτήθηκε της προστασίας  των Ιονίων Νήσων, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

1880‎‎ .To  Ούλτσινιε, παραδόθηκε ειρηνικά από τους Τούρκους στο Μαυροβούνιο.‎

1885. Στις 2/14 Νοεμβρίου η Σερβία αντιδρώντας στην προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας κήρυξε τον πόλεμο στη Βουλγαρία. Ο βασιλιάς της Σερβίας Μίλαν Ομπρένοβιτς προσέφερε στην Ελλάδα κοινή στρατιωτική δράση εναντίον της Βουλγαρίας αλλά η Ελλάδα την απέρριψε.

1895 . Ισχυρή καταιγίδα σε Αθήνα και Πειραιά που πλημμύρισαν, με τραγικό απολογισμό 61 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

1903.Εκδηλώθηκε επιδημία οστρακιάς στο νομό Καρδίτσας 

1906 .Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα) επιτέθηκε εναντίον της κεντρικής Βουλγαρικής καλύβας στο Ζερβοχώρι της λίμνης Γιαννιτσών . Παρά τις σοβαρές απώλειες των κομιτατζήδων, δεν επιτεύχθηκε η εξόντωση των Κομιτατζήδων. Τραυματίστηκε ο ίδιος ο Αγαπηνός, ο υπαρχηγός του σώματος και άλλοι 4 άνδρες.

1909.Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.1913.
 Υπογράφηκε την 1η/14η Νοεμβρίου η Σύμβαση των Αθηνών μεταξύ του Ελληνικού Βασιλείου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία τα μέρη συμφωνούσαν να αποδεχτούν την απόφαση των Μεγάλων δυνάμεων για τα νησιά του αρχιπελάγους, η οθωμανική αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα της επί της Κρήτης, και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων των Νέων Χωρών. 

1914. Mετά την προσάρτηση της Kύπρου στο Aγγλικό Στέμμα , οι Έλληνες «βουλευτές» απαίτησαν να σταματήσει ο «φόρος αίματος» των 42 χιλιάδων λιρών αφού δεν υπήρχε πλέον η επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί. Όπως όμως γινόταν πάντα, οι Tούρκοι βουλευτές συνεργάστηκαν με τους Άγγλους και το αίτημα των Eλλήνων βουλευτών απερρίφθη.


1915. Η ΑΝΤΑΝΤ αξίωσε τελεσιγραφικά από την Ελληνική κυβέρνηση πλήρη ελευθερία κινήσεων κατά θαλάσσια και παράδοση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

1917. Αποκρούστηκε από τους Μπολσεβίκους, στις 1/14 Νοεμβρίου, στους λόφους του Πούλκοβο η δύναμη του στρατηγού Κρασνόφ και ο Κερένσκι έφυγε από τη Ρωσία. Οι μπολσεβίκοι υπό τον συνταγματάρχη Πάβελ Μπορίσοβιτς Βαλντέν κατέλαβαν το Τσάρσκογιε Σελό και την Γκάτσινα. Ο Κρασνόφ παραδόθηκε στον Βαλντέν. Ο Τρότσκι από το Πούλκοβο, (όπου σήμερα είναι το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης), τηλεγράφησε στον Λένιν. « Η προσπάθεια του Κερένσκι να μεταφέρει αντεπαναστατικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα αποκρούστηκε. Είμαστε στην επίθεση» Μετά την φυγή του Κερένσκι αρχηγός της νόμιμης κυβέρνησης ανέλαβε ο στρατηγός Ντουχόνιν που εγκαταστάθηκε στο Όρενμπουργκ.

1918. Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύχθηκε δημοκρατία και ο Τόμας Μάζαρικ εξελέγη πρώτος της πρόεδρος.

1919. Ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Ομσκ από όπου υποχώρησε ο στρατός του ναυάρχου Κόλτσακ. Στις 14/27 Νοεμβρίου υπογράφηκε η συνθήκη του Νεϊγύ μεταξύ των Συμμάχων της Αντάντ και της Βουλγαρίας.


1920 .
 Στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτροδότησης της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε να λειτουργεί ο πρώτος σοβιετικός αγροτικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στο χωριό Κασίνο κοντά στη Μόσχα. Στη φωτογραφία, ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν και Ναντέζντα Κονσταντίνοβνα Κρούπσκαγια μεταξύ των αγροτών του χωριού Κασίνο την ημέρα των εγκαινίων του σταθμού. Οι τουρκικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Καζίμ Καραμπεκίρ, εισέβαλλαν στη Δημοκρατία της Αρμενία, κι έτσι ξεκίνησε ο Τουρκοαρμενικός πόλεμος.
Την 1η/14η Νοεμβρίου έγιναν βουλευτικές εκλογές. Νικητής αναδείχθηκε η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις ενώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν εκλέχθηκε ούτε βουλευτής. Κυβέρνηση σχημάτισε ο Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος διενήργησε το δημοψήφισμα του 1920 για την επαναφορά του Κωνσταντίνου. 

1921. Ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, με την συγχώνευση των δυο εργατικών κομμάτων.

1922. Ορκίστηκε η Κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά, στην οποία μετείχαν οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Κωνσταντίνος Ρέντης, Ιωάννης Σιώτης, Λουκάς Σακελλαρόπουλος, Απόστολος Δοξιάδης, Μ. Εμπειρίκος, Αντώνιος Πρέκας, Γεώργιος Σιδέρης, και Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης.

1929 . Η Αγγλική κυβέρνηση απέρριψε  το αίτημα των Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

 1935. Οι Φιλιππίνες απόκτησαν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ.

1939. Στους δρόμους της Μόσχας έγινε ένα μεγάλο συλλαλητήριο αφιερωμένο στην κυκλοφορία του εκατομμυριοστού   σοβιετικού αυτοκινήτου.


1940.
 18η ημέρα του Πολέμου. Εκδηλώθηκε σε όλο το μέτωπο η ελληνική αντεπίθεση. Το Γ' Σώμα Στρατού, του Τσολάκογλου, του οποίου οι βάσεις εξόρμησης ήταν πιο κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθήνας , από όπου μεταφέρθηκαν οι επίστρατοι , επιτέθηκε με κατεύθυνση την Κορυτσά.
 Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 06:30 σ’ ολόκληρο το μέτωπο του Γ΄ Σώματος από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Η XV Μεραρχία εξόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ιταλούς. Διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταφέρει να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων. Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και να φθάσει στην δυτική όχθη του ∆εβόλη. Η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα κατέλαβε τα χωριά Βόζιγραδ και Νικολίτσε και τα γύρω υψώματα. Στην επίθεση μετείχε και η η ελληνική αεροπορία που βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς όπου έχασε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από τα Ιταλικά αντιαεροπορικά και εξερράγη στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Σταμάτιος Χαραλαμπους , ο σμηναγός Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοίλης του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. Σκοτώθηκε ακόμα ο υποσμηναγός Δημήτριος Γιακας, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης από μικρό ύψος , στον τομέα του ΤΣΔΜ, όταν το αεροσκάφος του , χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά. Η επίθεση από τη Δυτική Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου, από το Α' και Β' Σώμα Στρατού. Στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, τα Τάγματα ΙΙ/39 και ΙΙΙ/39 του Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου διατάχθηκαν να ανατρέψουν να επιτεθούν στην κατέυθυνση των υψωμάτων Τζουφαράχη (Υψ. 935) και Βίγλα (Υψ. 836) που κατείχε η Ιταλική Μεραρχία Φερράρα. Στην ακτίνα της επίθεσης ήταν και τα χωριά Αρίστη, των Άνω Ραβενία, Γεροπλατάνος και Καλύβια. Η Τζουφαράχη κατελήφθη αλλά έπεσαν μαχόμενοι ο Υπολοχαγός Χορμόβας Νικόλαος , ο Υποδεκανέας Παπαϊωάνου Νικόλαος, και οι Στρατιώτες Κούκας Δημήτριος, Μερμίγγης Ηλίας, Γωγάκης Απόστολος , Γεωργόπουλος, Χαρίλαος και Λάκας Ιωάννης . Πιο δυτικά το 24ο Σύνταγμα Πρεβέζης επιτέθηκε για την εξάλειψη του Ιταλικού προγεφυρώματος στον τομέα της Θεσπρωτίας και κατέλαβε το Λόφο Προφήτης Ηλίας της Πέστιανης, απελευθέρωσε το χωριό από τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , (TSETA), και ανάγκασε τους Ιταλούς να οπισθοχωρήσουν από την Λυκοτσόρα. Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τα Ιωάννινα και τη Λάρισα. Την ίδια ημέρα η Λουφτβάφε βομβάρδισε το Κόβεντρι στην κεντρική Αγγλία και κατέστρεψε το κέντρο της πόλης. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 568 άμαχοι. Ο Μολότοφ αναχώρησε από το Βερολίνο, για τη Μόσχα.

1943. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Σόφια .

1944. Ο τροτσκιστής στρατηγός Αντρέϊ Βάσοφ που  αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς εκλέχτηκε στην Πράγα πρόεδρος του Προεδρείου της επιτροπής για την απελευθέρωση των λαών της Ρωσίας ηγούμενος του Ρωσικού Απελευθερωτικού Στρατού (ROA). Επιπλέον, υπέγραψε φυλλάδια με τα οποία ζητούσε την ανατροπή του σταλινικού καθεστώτος, τα οποία ρίχτηκαν από αεροσκάφη της Λουφτβάφε στα μέτωπα.


1951.
 Τα ξημερώματα της  14ης Νοεμβρίου του 1951, όργανα της Ασφάλειας Αθηνών, καθώς και πολυάριθμη δύναμη χωροφυλάκων , με επικεφαλής τον υπουργό εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ρέντη, εισέβαλαν στη βίλα Αύρα στη Γλυφάδα όπου βρέθηκε ο πρώτος ασύρματος του  παράνομου ΚΚΕ, και συνελήφθηκαν  ο Ηλίας και ο  Βασίλης Αργυριάδης. Δυο χρόνια μετά τη λήξη του ελληνικού Συμμοριτοπόλεμου, στο πλαίσιο του δόγματος Τρούμαν, οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία υπόγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία αμυντικής και οικονομικής βοήθειας. 

1954. Στην Αίγυπτο, ο Αντισυνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ανέτρεψε τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχη Μωχάμετ Ναγκίμπ θέτοντάς τον σε κατ' οίκον περιορισμό , (με την αιτιολογία της μετριοπαθούς στάσης του απέναντι στο Σουδάν) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέλαβε την προεδρία.

1962. Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ διέλυσε την Ομοσπονδία με την Ερυθραία και την προσάρτησε ως 14η επαρχία της Αιθιοπίας.

1963. Στα ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας, ξεκίνησε μια ηφαιστειακή έκρηξη, 130 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας , από την οποία διαμορφώθηκε το ηφαιστειακό νησί Σούρτσεϊ

1964. Μετά την επίσκεψη στην Αθήνα ο ιουδαίος ς ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας ως Αμερικανός «πρεσβευτής καλής θέλησης» επισκέφθηκε την Τουρκία, και έγινε δεκτός από τον Ισμέτ Ινονού.

1965 . Απεργιακό κύμα στις αστικές συγκοινωνίες, σε υπουργεία, δήμους και υπηρεσίες της Δ.Ε.Η. Η κυβέρνηση των «αποστατών» προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των απεργών στις συγκοινωνίες.

1966. Στο Στρατοδικείο Αθηνών που συνεδρίαζε στα δικαστήρια της Σανταρόζα άρχισε η δίκη των 28 αξιωματικών που κατηγορούνταν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. με πρόεδρο του Στρατοδικείου τον αρεοπαγίτη/υποστράτηγο Θεόδωρο Καμπέρη.

1969 . Στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποίησε όλες τις ξένες τράπεζες.

1972. Ο χρηματιστηριακός βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις  1.000 μονάδες στις 1.003,16.


1973.
 Άρχισε η κατάληψη του Πολυτεχνείου και οι Παραστασεις του Μιουζικαλ "Εδώ_Πολυτεχνείο" , σε συμπαραγωγή Cia/ΚΥΠ. 


1975. Η Ισπανία, το Μαρόκο και η Μαυριτανία υπόγραψαν συμφωνία , με την οποία η Ισπανίας εγκατέλειψε την κυριαρχία της επί της Δυτικής Σαχάρας.

1979. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, διέταξε τις αμερικανικές τράπεζες να παγώσουν τις καταθέσεις του Ιράν, διασώζοντας έτσι την Citi που βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

1982. Έπειτα από περιορισμό 11 μηνών, το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας, απελευθέρωσε τον συνδικαλιστή και πράκτορα   Λεχ Βαλέσα.

1988 . Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα 242 των Ηνωμένων Εθνών και ανακήρυξε το αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος, αναγνωρίζοντας το Κράτος του Ισραήλ. Ταυτόχρονα αποδέχτηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και η απόρριψε τη τρομοκρατία. 

1990. Μετά την επανένωση της Γερμανίας, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Δημοκρατία της Πολωνίας υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαίωνε τη γραμμή Οντερ-Νάισε σαν το σύνορο μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας.    Ο Λεονίντ Κούτσμα επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της Ουκρανίας.

1991. Μετά από 13 χρόνια στην εξορία, επέστρεψε στην Καμπότζη ο Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανούκ. Την ίδια ημέρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγόρησαν επίσημα δύο Λίβυους υπηκόους , ότι τοποθέτησαν τη βόμβας στο αεροσκάφος της "Παναμέρικαν", που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.

1993. Στο Πουέρτο Ρίκο οι κάτοικοι με δημοψήφισμα απέρριψαν την ένταξή τους στις ΗΠΑ.

1994.
  Άρχισε  η κυκλοφορία στη  σήραγγα κάτω από τη Μάγχη των τραίνων που συνδέουν το Λονδίνο και το Παρίσι. 


1995. Η Γερμανία ενέκρινε την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, ο οποίος προκάλεσε τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας "Μπάρινγκς". Το  Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν ψήφησε τον κρατικό προϋπολογισμό και οι   Ρεπουμπλικάνοι υποχρέωσαν τον Κλίντον  να κλείσει προσωρινά τα εθνικά πάρκα και τα μουσεία, ενώ πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες   λειτούργησαν  με προσωπικό ασφαλείας.

1996. Σημαντική πτώση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας «Δέλτα Χρηματιστηριακή», με πρωταγωνιστές το δικηγόρο Δημήτρη Αργυριάδη, τον επενδυτή Παναγιώτη Τρύφωνα και τους ιουδαίους κλωστοϋφαντουργούς Δαβίδ και Μωυσή Μαγρίζους.

1997 .Στην Αλβανία, έγινε η κηδεία των 52 «προσφύγων», που πνίγηκαν στην Αδριατική, όταν τα ιταλικά σκάφη ανέκοψαν τον πλου του πλοίου που τους μετέφερε.

2000. Το Βατικανό αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το Μαυροβούνιο κατήργησε το δηνάριο, και υιοθέτησε το ευρώ.

2001.Στο Αφγανιστάν οι μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ

2002. Το Ιράκ αποδέχθηκε την άνευ όρων την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου του και τον αφοπλισμό του. Η Αργεντινή δεν εξόφλησε δάνειο 805 εκατομμύριων δολαρίων στην Παγκόσμια Τράπεζα .

2003. Οι αυτονομιστές της Κορσικής ανακοίνωσαν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

2008‎‎ . ‎ Στην Ουάσιγκτον, D.C έγινε η πρώτη συνάντηση των ηγετών της G20 για να συζητήσει για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

2014.Έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

2015 .Το ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν την προηγούμενη  στο Παρίσι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μίλησα ζωντανά στην ΕΡΤ 24. Μαζί μου ηταν τρείς ευρωφιλελέρες και το πουλέν της χοντρονοικοκυράς που βρήκε 20000 για το παράβολο

  Όλοι οι Προδοτόπουλοι και οι Εφιαλτάκηδες δηλώνουν πιά  Μπατριώτρες.  Εμείς ,το Κίνημα 21 είμαστε Φίλοι του Γένους. Των Ελλήνων.  Είμαστε ...