19/11/23

Σαν σήμερα, στις 19 Νοεμβρίου 1940, την 23η ημέρα του ΕλληνοΙταλικού Πολέμου , έφτασαν στο μέτωπο οι έμπιστοι στρατηγοί του Παπάγου, ο Κοσμάς και ο Δεμέστιχαςκαι ανέλαβαν την διοίκηση με άμεσο αποτέλεσμα να μπουρδουκλωθεί η ελληνική αντεπίθεση, μέχρι να ενημερωθούν οι εκλεκτοί του «διαγγελέα».

 19 Νοεμβρίου 1940. Ο Ιωάννης Μεταξάς επιστέφθηκε στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού τους τραυματίες από το μέτωπο και συνομίλησε με ΟΛΟΥΣ. 

Όλες οι εφημερίδες είχαν εκτεταμένα ρεπορτάζ από την παλλαϊκή υποδοχή των τραυματιών του μετώπου

 «Άρατε πύλας, κατέφθασαν εις την πρωτεύουσαν νικηταί και τροπαιούχοι οι τραυματίαι της εποποιίας της Πίνδου, της Μοράβας και του Ιβάν», έγραφαν.

Το «ΕΘΝΟΣ» ενημέρωνε τους Αθηναίους οτι «κατόπιν λυσσώδους μάχης τα στρατεύματα μας κατέλαβαν την Ερσέκαν» και οτι «εκτοπίζονται οι Ιταλοί από τα τελευταία ερείσματα τους στην Μοράβα». 

 Σε κύριο άρθρο το «Έθνος» και ο Νικολούδης απαντούσαν στον
 λόγο του Μουσολίνι. 
«Ο Μουσσολίνι - έγραφε το Έθνος της 19ης Νοεμβρίου - γνωρίζει ότι ημείς δεν έχομεν λησμονήση και τον Γαριβάλδη, τον οποίον αυτός εξεπίτηδες ελησμόνησε. Και τον ελησμόνησε, διότι ο Ιωσήφ Γαριβάλδη, ο αγωνισθείς υπέρ της Ελλάδος, νεώτερος αυτός κλάδος της ηρωικής οικογενείας, υιός του επίσης αγωνισθέντος υπέρ της Ελλάδος, Ριτσιότι Γαριβάλδη, εξεπατρίσθη μετά την επικράτησιν του φασισμού εις την Ιταλίαν...» 
 
 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του ανέφερε την Συνωμοσία εναντίον του .τών  Μαυρομιχάλη-Στεφανόπουλου-Περ. Ράλλη Πέτρου Ράλλη.
 Σημείωνε επίσης.:

"Βελτιούται κάπως η κατάστασις. Η αεροπορία επετέθη με επιτυχίαν. Ήλθαν 10 gladiators. Ερχονται άλλα 10. Άφιξις Αγγλικής αεροπορίας. Όχι πολλή. Έκκλησις Νικολούδη, -σωστή-δια αεροπορίαν. Μέτωπον αποκαθίσταται. Προχωρήσεις μικραί, όχι πολλής σημασίας. Σταμάτημα; Έπίσκεψις Βόριδος δεν φαίνεται ακόμη ανησυχαστική".

 Στο μέτωπο, παρόλο που ο Παπάγος είχε διατάξει ανασυγκρότηση, η VIII Μεραρχία του Κατσιμήτρου συνέχισε την επιθετική της προσπάθεια. 
 Το 42ο Σύνταγμα Ευζώνων επιτέθηκε κατά του υψώματος Προφήτης Ηλίας, αλλά συνάντησε σθεναρή εχθρική αντίσταση και απέτυχε. Ωστόσο, οι υπόλοιπες μονάδες της Μεραρχίας που ενεργούσαν εκατέρωθεν αυτού, κατόρθωσαν με αλλεπάλληλες ενέργειες μέχρι το μεσημέρι να κάμψουν την εχθρική αντίσταση και να καταλάβουν την κύρια γραμμή άμυνας του αντιπάλου.
 Οι Ιταλοί υποχώρησαν προς τα δυτικά, εγκαταλείποντας μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα , φαρμακευτικό υλικό , τρόφιμα και περίπου 300 αιχμαλώτους. 
Στο δάσος του ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ παραδόθηκε σε ημιονηγούς το επιτελείο του ιταλικού Τάγματος που κατείχε το ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ. 
Στη Σιταριά φονεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1940 ο δεκανέας
 του 5/42 Πανουργιάς Αναστάσιος. 
Το Γ΄ Σ.Σ. του Τσολάκογλου , με την ΙΧ Μεραρχία κατέλαβε το ύψωμα 1805 και η ανασυγκροτημένη ΧΙΙΙ τα χωριά Χότσιστε και Κράτσε, μ’ εξήντα αιχμαλώτους. 
Η ραχοκοκαλιά της Μόραβας, στη νότια άκρη της, είχε υπερκεράσει από τις ελληνικές δυνάμεις και ο δρόμος από Ντάρζα σε Μπομποτίτσα βροσκόταν κα΄τω από τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού.
 Η νεοσύστατη «Ομάς Μεραρχιών Κ», υπό τον παπαγικό αντιστράτηγο Κοσμά, που την αποτελούσαν οι μεραρχίες Χ και ΧΙ, που κατείχαν το αριστερό του μετώπου της Μόραβας, ασχολήθηκε µε την προετοιµασία της επίθεσης στην κατεύθυνση Νικολίτσε – Καµένιτσα.

Το Ιταλικό Πολεμικό Ανακοινωθέν No. 165 της 19ης Νοεμβρίου ανέφερε  «σφοδρές μάχες» στο μέτωπο της Ηπείρου χωρίς «μετακινήσει στις αντίστοιχες γραμμές» εκτός από την περιοχή  του χωριού  Ερσέκα  που «το κατέλαβε το εχθρός».

Και ακόμα: 

«Οι εναέριοι σχηματισμοί μας επιτέθηκαν στις εχθρικές θέσεις διαλύοντας τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων. Τρία  αεροσκάφη του εχθρού  καταρρίφθηκαν. Ένα από τα αεροσκάφη μας δεν επέστρεψε». 

Το Ιταλικό Ανακοινωθέν ανέφερε και την καταδρομή της Ομάδας του Βάσου Βέργη στο Αγαθονήσι που είχε γίνει στις 17 Νοεμβρίου.

 «Στη Βόρεια Αφρική, η πολεμική μας αεροπορία  βομβάρδισε,  και πυροβόλησε Εχθρικά στρατόπεδα  στην όαση  Σίβα προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Όλα τα αεροσκάφη μας  Επέστρεψαν. Στο Μπιρ ελ Γκόμπι η  132η Τεθωρακισμένη Μεραρχία «Αριέτε» υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μάριο Μπάτολα απέκρουσε την επίθεση της βρετανικής 22ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας.

 Εχθρικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες στο Τομπρούκ την Μπάρντια χωρίς συνέπειες. Στο Σόλλουμ από τους εχθρικούς βομβαρδισμούς υπήρξαν τρείς νεκροί και πέντε τραυματίες.

Στα Δωδεκάνησα, ο εχθρός προσπάθησε να καταλάβει το Αγαθονήσι . Υπήρξε  άμεση αντίδραση από τις Χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις και ο εχθρός υποχώρησε γρήγορα.

Στην Ανατολική Αφρική, εχθρικές αεροπορικές επιδρομές, χωρίς σοβαρές συνέπειες», ανέφερε το ιταλικό ανακοινωθέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μίλησα ζωντανά στην ΕΡΤ 24. Μαζί μου ηταν τρείς ευρωφιλελέρες και το πουλέν της χοντρονοικοκυράς που βρήκε 20000 για το παράβολο

  Όλοι οι Προδοτόπουλοι και οι Εφιαλτάκηδες δηλώνουν πιά  Μπατριώτρες.  Εμείς ,το Κίνημα 21 είμαστε Φίλοι του Γένους. Των Ελλήνων.  Είμαστε ...