16/11/23

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973. Το απόγευμα πήγε και η Ηλένια στο Πολυτεχνείο μαζί με την Κουτσή Μαρία και έκαναν μια βόλτα στην Επανάσταση. Λίγο μετα, το ΕΚΚΕ με εντολή του Γκας επιτέθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και άρχισε το Πανηγύρι


Τη νύχτα της 15ης Νοεμβρίου, την πέρασα μια χαρά, στο «πρώτο Λαϊκό Υπνωτήριο» ,στην Αρχιτεκτονική όπου  μας έπαιζαν διάφοροι πιάνο. 
Θυμάμαι τον  Σπύρο Σαμοϊλη. 
 Η Παρασκευή, 16η Νοεμβρίου, ξεκίνησε με την τα νέα από την Θεσσαλονίκη για την  εκεί κατάληψη και για τους αγρότες που ερχόντουσαν από τα Μέγαρα .

Μετά, μάθαμε για την επίθεση (του ΕΚΚΕ) στο Αιγάλεω και την κατάληψη της Νομαρχίας.
 Από το Αιγάλεω, το ΕΚΚΕ με «επιταγμένα» Λεωφορεία, έφερε κόσμο και έκανε τοι απόγευμα την έφοδο στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όπου πυροβόλησε ο φρουρός και άρχισε το «μακελειό»
Δύο χρόνια μετά , το ΕΚΚΕ με τον γενικό συντονισμό της ΚΥΠ, επιτέθηκε με αυγά και στην αμερικανική πρεσβεία την 21η Απριλίου 1975
 Τότε κατάλαβα οτι η ΚΥΠ «έβαλε» το ΕΚΚΕ να φέρει τον κόσμο 
μετά την κατάληψη της ανυπεράσπιστης νομαρχίας στο Αιγάλεω, στην 3η Σεπτεμβρίου για να καταλάβουν το φρουρούμενο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ,με «πορδές».
 Οι ίδιοι, η ΚΥΠ,  είχαν αναπτύξει   και τους ελευθέρους σκοπευτές μαζί με τους φωτογράφους της ΚΥΠ στην ταράτσα του Ακροπόλ. 
Μετά από τόσα χρόνια πιστεύω ότι η έξοδος από την επταετία και η επιστροψή στον Κοινοβουλευτισμό   είχε δρομολογηθεί κουτσά- στραβά. 
Όχι ο εκδημοκρατισμός. Η Ομαλοποίηση.

Οι εκλογές είχαν προσδιοριστεί για τις 10 Φεβρουαρίου 1974 
και σε αυτές θα μετείχε η ΕΔΑ. 
Δεν θα μετείχε το ΚΚΕ και δεν θα επέστρεφαν ο Καραμανλής και ο «Αντρέας». Θα είχαμε όμως μεταπολίτευση Μαρκεζίνη. 
Επομένως το "Πολυτεχνείο" έγινε όχι για να φέρει τη Δημοκρατία, αλλά για να ανατραπεί ο Μαρκεζίνης και να έρθει η νατοϊκή βάρδια του Ιωαννίδη που ευθύνεται για την προδοσία στη Κύπρο. 
Ο κ. Ροζενταλ τα είχε πεί ΟΛΑ.
Να γατί πιστεύω ότι οι διαδηλώσεις της εμποροπανηγύρεως είναι υπέρ των προδοτών και των μυστικών υπηρεσιών.


Μετα  την επίθεση του ΕΚΚΕ στο Υπουργείο  Δημοσίας Τάξεως μας φλόμωσαν τα δακρυγόνα. 
Όταν άρχισαν να φέρνουν τους τραυματίες μεσα στο Πολυτεχνείο, καθόμουν για να ξεκουραστώ στο αμφιθεατρο της Αρχιτεκτονικής και κάποιος με επιστράτευσε  μου έδωσε ένα περιβραχιόνιο και με έβαλαν σκοπό στο Λαϊκό Ιατρείο στην Αρχιτεκτονική.
 Εκεί έφεραν και τον Κομνηνό, όταν τον χτύπησε ελεύθερος Σκοπευτής .
Από εκεί, εφυγα μετά από έρες, οταν ήρθε τον τανκ μπροστά στην Πόρτα και βγηκαμε ΟΛΟΙ για να βλέπουμε τι γίνεται.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και ενώ οι Έλληνες φωτορεπόρτερ πέριξ του Πολυτεχνείου δέχονταν συνεχώς επιθέσεις από την Αστυνομία, απέναντι από το Πολυτεχνείο στο ξενοδοχείο Ακροπόλ εγκαταστάθηκε ο Ολλανδοεβραίος φωτορεπόρτερ Albert Coerant με την κάμερά του και περίμενε… Για το φιλμ με το τανκ να ρίχνει την πόρτα του Πολυτεχνείου που διοχετεύθηκε σε όλη την Ευρώπη, ο Coerant παρασημοφορήθηκε το 2008 από τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, μέλος της μασονικής στοάς Δωδώνη…

Μίλησα ζωντανά στην ΕΡΤ 24. Μαζί μου ηταν τρείς ευρωφιλελέρες και το πουλέν της χοντρονοικοκυράς που βρήκε 20000 για το παράβολο

  Όλοι οι Προδοτόπουλοι και οι Εφιαλτάκηδες δηλώνουν πιά  Μπατριώτρες.  Εμείς ,το Κίνημα 21 είμαστε Φίλοι του Γένους. Των Ελλήνων.  Είμαστε ...