30/11/23

30 Νοεμβρίου. Η απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Φιλογενέστατο ΣτάΊκο Σταϊκόπουλο

Τα ξημερώματα της 30ης Νοεμβρίου/12 Δεκεμβρίου 1822, ο Φιλογενής Στάϊκος Σταϊκόπουλος μαζί με τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη και 300 άνδρες εισέβαλαν με ρεσάλτο στο Παλαμήδι από την «Γιουρούς ντάπια» και το κατέλαβαν .


Ο Σταϊκούλης Σταϊκόπουλος, ήταν τότε 23 ετών, και δεν ήταν στρατιωτικός αλλά έμπορος. (Είχε γεννηθεί στη Ζάτουνα). 
 Ο Σταϊκόπουλος, κατά τη μαρτυρία του Λαμπρυνίδη, πριν την επίθεση είπε στα παλικάρια τούτα τα λόγια: «Στρατιώτες του Χριστού και της πατρίδας, η ημέρα τ’ Αγιαντρέα πρέπει να φωτίσει τους Έλληνες λεύτερους. Αλλά το Ανάπλι, που το μολεύει η πατούσα των αγαρηνών, αντιστέκεται ακόμα και φαίνεται να ξαστοχάει την παλικαριά σας. Οι αγαρηνοί που το κατέχουν, αφού δείξανε τη μπαμπεσιά τους και γράψανε στα τσαρούχια τους τη γραφή του Γέρου που τους έλεγε να παραδοθούνε και να τους έστελνε στη Μικρασία ζωντανούς, ξαναπήρανε την πρώτη τους αυθάδεια. Θα το αντέξετε το λοιπόν, ακόμα, τούτοι οι βάρβαροι να παίζουνε μαζί μας; Το Παλαμήδι φημίζεται, σε τούτη την πλάση, άπαρτο. Όμως, η δόξα που σας σκεπάσει αν το αποχτήσετε, θα φωτίσει Ανατολή και Δύση. (….) Μοραΐτες, ομπρός, ας γιορτάσουμε σήμερα τη γιορτή τ’ Αγιαντρέα, που μας προστατεύει, πατώντας το πιο δυνατό κάστρο των οχτρών μας. (….) Οι γενναίοι, που κλείνουνε στα σωθικά τους τη φλόγα της λευτεριάς, ας σαλτάρουνε πρώτοι μαζί μου στο Παλαμήδι»

 Οι Τούρκοι του Ναυπλίου μετά την Άλωση του Παλαμηδίου παραδόθηκαν.
 Ύστερα από αυτό ο Σταϊκόπουλος έλαβε δίπλωμα στρατηγού και του ανατέθηκε η πολιορκία της Ακροκορίνθου, την οποία και κατέλαβε. 
 Ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε επιτυχώς τον Ιμπραήμ Πασά, και συνέλαβε αιχμάλωτους 30 Αιγυπτίους. 

 Οι αγγλόφρονες «Συνταγματικοί», μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν. 
 Απεβίωσε στις 21 Φεβρουαρίου του 1835, την ημέρα της αποφυλάκισης του. Ήταν 36 ετών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τιμή και δόξα έχουν οι Αθάνατοι Ήρωές μας ! Νά 'σαι καλά Σπύρο που μας τα θυμίζεις.
Και κάτι επι του πιεστηρίου : "Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, ο διπλωμάτης που κυριάρχησε στην εξωτερική πολιτική για δεκαετίες πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 100 ετών, ανακοίνωσε η εταιρεία συμβούλων του". Θεός 'χωρέσ' τον κι αυτόν, παρ' όλο που δεν πρέπει να είχε Θεό. Δεν πιστεύω να το καταψύξανε !

Ανώνυμος είπε...

ο συνηθισμένος ελληνικός παραλογισμός αυτοί που έχουν τα όπλα αντί να κυβερνάνε να κυβερνώνται από πολιτικούς που τους βάζουν φυλακή, τους εκτελούν ή τους δίνουν άδειες επετείας...σκάλωμα με τις δημοκρατίες και τους κοινοβουλευτισμούς...γιατί η Ελλάδα δεν κυβερνήθηκε από την Επανάσταση και δεν εσφάγησαν οι "σεβαστοί" μητσοτάκηδες της εποχής;;;;;