27/11/23

27 Νοεμβρίου 1940. 31η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Βραδεία Προώθηση. Ο διαγγελέας (Παπάγος) μπουρδούκλωσε το στρατό και ανέκοψε την ελληνική αντεπίθεση . Οι απεσταλμένοι του Παπάγου στο Μέτωπο Κοσμάς και Λιούμπας έκαναν "αναδιάταξη" και "επιθετικές κινήσεις" χωρίς να πυροβολούν


 Ο Παπάγος στο 32ο πολεμικό ανακοινωθέν μιλούσε αόριστα για επιτυχή δράση του Στρατού και της αεροπορίας εντός του αλβανικού εδάφους και έδειχνε στοιχεία για τους ιταλικούς βομβαρδισμούς αναφέροντα  αόριατα θύματα ενώ το ανακοινωθέν του Μανιάδακη δεν ανεδρερε νεκρούς

Κατά την 31η ήμερα του ελληνοϊταλικού πολέμου, μόνο η 8η Μεραρχία πίεζε επίμονα τους Ιταλούς.

Το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων της Άρτας, μπήκε στο αλβανικό έδαφος και απελευθέρωσε τα βορειοηπειρωτικά χωριά Λόγγος, και Πέπελι καὶ κατευθύνθηκε προς το χωριὸ Βοδινό.

Το 15ο Σύνταγμα Πεζικού και το 5/42ου Σύνταγμα Ευζώνων μετά την εκκαθάριση των υψωμάτων της Μπούκας ενεργούσαν προς Αετοράχη, Αργυροχώρι και προς ύψωμα 669 τα οποία ήταν στα χέρια των Ιταλών.

Στις 27 Νοεμβρίου 1940 , ο 9ος και ο 11ος λόχος, επιτέθηκαν στα υψώματα ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙΟΥ τα οποία οι Ιταλοί εγκατέλειψαν ατάκτως και εγκατέλειψαν 16 πυροβόλα.

Στην μάχη εφονεύθησαν ο έφεδρος Ανθ/γός Τσιφτσής του 11ου Λόχου του 5/42 και ο πολυβολητής Γιώργος Στάρρας του 9ου Λόχου του 15ου. Στο ύψωμα Λυκογιάννη σκοτώθηκαν οι στρατιώτες Δημήτριος Βλάχος, Γεώργιος Κοψιδάς και Σωτήριος Λιάκης του 6ου ΣΠ.

Η 3η Μεραρχία , η οποία διατέθηκε στο Α΄ ΣΣ από την 21 Νοεμβρίου, στις 27 Νοεμβρίου ένα μήνα μετά την επιστράτευση της δεν είχε φθάσει ακόμα στο Δελβινάκι.

 Το Απόσπασμα Λιούμπα, στις 27 Νοεμβρίου, «συνέχισε τις επιθετικές ενέργειες», (κάνοντας οικονομία στις σφαίρες),και ήρθε σε επαφή με τους περιπλανώμενους 45 οπλίτες και τους 2 αξιωματικούς που είχαν διασωθεί από το απόσπασμα της Κέρκυρας .

Η Ταξιαρχία Ιππικού προσπάθησε να προωθηθεί προς το Φράσερι χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω εχθρικής αντιστάσεως και αλλεπάλληλων αντεπιθέσεων.

 Η 5η Ταξιαρχία Πεζικού ενήργησε παράλληλα με την Ταξιαρχία Ιππικού σε βορειότερη κατεύθυνση και την 27 Νοεμβρίου κατέλαβε το Υψ. Μάλι Κελκές και προωθήθηκε μέχρι το Υψ. Κιάφε Λίρες. Η παράλληλη ενέργεια προς το χωριό Φράσερι απέτυχε λόγω εχθρικής αντιστάσεως.

Η 11η Μεραρχία διέθεσε ένα σύνταγμα πεζικού στην Ταξιαρχία Ιππικού για να συνεχίσει την ενέργειά της προς το χωριό Φράσερι και παρέμεινε ως εφεδρεία στην περιοχή του Υψ. Μάλι Ραντομίτ.

Την 27 Νοεμβρίου η 15η Μεραρχία συνέχισε την επιθετική προσπάθεια καταλαμβάνοντας τα Υψ. 1434 και 1652, 13η Μεραρχία ασχολήθηκε με την προπαρασκευή της επίθεσης κατά του Υψ. 1292 . το οποίο ήταν ισχυρά οργανωμένο.

 Η ομάδα Μεραρχιών «Κ» συνέχιζε της «αναπροσαρμογές».

Από 27 Νοεμβρίου η ΧΙ Μεραρχία υπήχθη στο Β΄ ΣΣ.

Το Γ΄ ΣΣ ζήτησε και του διατέθηκε από 27 Νοεμβρίου η 17η Μεραρχία που μόλις είχε φτάσει στην περιοχή της Μεσοποταμιάς. Μονάδες του Γ Σώματος Στρατού επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στο Πόγραδετς.

Ο Παπάγος έστειλε την αεροπορία να βοηθήσει και χάσαμε ένα Μπλενχάϊμ της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού, στην περιοχή Πόγραδετς.

Σκοτώθηκαν ο υποσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΑΚΗΣ του Ιωάννη , και ο Ανθυποσμηναγός ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΛΙΑΠΗΣ του Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του αεροδρομίου της Κοζάνης, που ήταν έδρα της 2ης Μοίρας παρατήρησης σκοτώθηκε ο Υποσμηναγός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΟΣ από τη τη Μονεμβασιά.

 Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε μόνο : «Βραδεία προχώρησις, βομβαρδισμοί» .

Το ανακοινωθέν του Μανιαδάκη για τους βομβαρδσμούς ανέφερε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Cia και οι Εβραίοι εκβίαζαν τον Καραμανλή για τον βίο και ην πολιτεία του στα Χρόνια της Κατοχής

Το απόρρητο έγγραφο της CIA για τον συνεργάτη των Γερμανών κατα την Κατοχή Κωνσταντίνο Καραμανλή  Σύμφωνα με το κλιμάκιο Αθηνών της CIA, o Κ...