27/10/13

EΠΟΣ 1940: Ζήτω ο στρατηγός Χ. Κατσιμήτρος


Ο ηρωικός στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ο διοικητής των ηρώων της 8ης Μεραρχίας, λίγο μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, στις 31 Μαΐου 1945, καταδικάστηκε, υπό του ειδικού δικαστηρίου δωσιλόγων, «εις ειρκτήν κάθειρξη 5,5 ετών, «δια διευκολύνσεις που παρείχε στις δυνάμεις Κατοχής», επειδή δέχθηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου, και διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και Γεωργίας από τις 16 Απριλίου 1941 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 1941 που υπέβαλε την παραίτησή του.

Έτσι αντιμετώπισε το αριστερό κράτος της αγγλοκρατίας τον ηρωικό στρατηγό.Ήταν δωσίλογος επειδή νίκησε τους Ιταλούς. Ήταν δωσίλογος γιατί διέταξε άμυνα μέχρις εσχάτων.
Μετά τη νίκη στον Γράμμο και το Βίτσι, στις 5 Οκτωβρίου του 1949, με βασιλικό διάταγμα του Παύλου, του χαρίστηκε το υπόλοιπο της ποινής του, τον έβγαλαν από τη φυλακή, τον επανέφεραν στο βαθμό του υποστρατήγου εν αποστρατεία και του επέστρεψαν όλα του τα παράσημα.

Ο Χαράλαμπος Γ. Κατσιμήτρος απέθανε στην Αθήνα στις  20 Φεβρουαρίου 1962 σε ηλικία 76 ετών.

Η Ημερήσια Διαταγή του  Χρ. Κατσιμήτρου στις 30/10/1940

ΕΠΙΤΕΛ. ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙΙΙ. ΓΡΑΦ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Αριθ. Πρωτ. 30904
                                  ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

" Λήξαντος του προκαλυπτικού αγώνος, από σήμερον η Μεραρχία κατέχει την ωργανωμενην τοποθεσίαν δι' όλων των δυνάμεών της. Επί της τοποθεσίας ταύτης θα δοθή ο αποφασιστικός αγών προς τον εχθρόν.
Ο αγών θα διεξαχθή μετά πείσματος και επιμονής ακαταβλήτου.
 Άμυνα καρτερά επί των θέσεών μας μέχρις εσχάτων.
Ουδεμία ιδέα εις ουδένα να υπάρχη περί υποχωρήσεως.
Μέχρι τούδε τα προκαλυπτικά τμήματα συνεπτύσσοντο συμφώνως τω σχεδίω Υποχωρητικού Ελιγμού. Ήδη πάντες, από του Στρατηγού Διοικητού της Μεραρχίας μέχρι και του τελευταίου στρατιώτου, θα αγωνισθώμεν επί των θέσεών μας.
Και εν ανάγκη θα πέσωμεν όλοι υπερασπιζόμενοι αυτά..."

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...