12/6/18

60 χρόνια από την σφαγή του Κιόνελι

1958. Η σφαγή στο Κιόνελι . Οι Άγγλοι, κατά το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου, συνέλαβαν στο χωριό Σκυλλούρα 28 Κοντεμενιώτες που είχαν σπεύσει σε βοήθεια των άλλων Ελλήνων, νομίζοντας ότι τους είχαν επιτεθεί οι Τούρκοι. Μπαίνοντας στην πλατεία του χωριού Κοντεμενιώτες είδαν μαζεμένους βρετανούς στρατιώτες και αστυνομικούς από τον αστυνομικό σταθμό Γερολάκκου. Ο αγγλικός στρατός οδήγησε τους Κοντεμενιώτες στον Γερόλακκο για κατάθεση αφού ησαν υποπτοι διακοινοτικών ταραχών. Στον Γερόλακκο τους είπαν ότι δεν μπορούν να τους πάρουν κατάθεση και ότι έπρεπε να του πάνε στη Λευκωσία. Τελικά σταμάτησαν κάπου εκοντά στο παλιό νοσοκομείο Λευκωσίας και μετά από λίγη ώρα αναμονής ξεκίνησαν με κατεύθυνση τον δρόμο της Κερύνειας. Τους πέρασαν μέσα από το τουρκοκυπριακό χωριό Κιόνελι και λίγο έξω από το χωριό σταμάτησαν τα φορτηγά και τους κατέβασαν. Ο επικεφαλής αξιωματικός τους είπε ότι ήσαν ελεύθεροι και να πάνε πεζοί στο χωριό τους. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ομάδα τουρκοκυπρίων που τους περίμεναν και τους επιτέθηκαν με πυροβόλα όπλα και μαχαίρια σκοτώνοντας 8 από τους Κοντεμενιώτες. Ησαν οι : 1. Χριστόδουλος Σταύρου, 34 χρόνων. 2. Πέτρος Σταύρου, 21 χρόνων 3. Ιωάννης Σταύρου, 31 χρόνων 4. Γεώργιος Σταύρου, 17 χρόνων 5. Χαράλαμπςο Σταύρου, 34 χρόνων ,6. Ευριπίδης Κυριάκου, 24 χρόνων 7. Κώστας Μουρρή, 34 χρόνων. 8. Σωτήρης Χατζηβασίλη, 17 χρόνων.
Η φωτογραφία του Άγγλου ιατροδικαστή για τη σορό του Κάστα Μουρρή.

Από τους διαφυγόντες, οι εννέα ήσαν άγρια κακοποιημένοι. Το χυμένο αίμα των αθώων ήταν η πολιτική του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ οι Τούρκοι δολοφόνησαν 68 Έλληνες σε συνεργασία με τους Άγγλους.
 Με την γνωστοποίηση της σφαγής ο Αγγλος κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ διέταξε έρευνα. Ως ύποπτοι για το φονικό συνελήφθησαν 9 τουρκοκύπριοι. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου. Η απόφαση εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1958 και ήταν αθωωτική. Τους Τουρκοκύπριους ύποπτους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Ραούφ Ντενκτάς και Εργούν Μουνίρ. 

Όλα τα γεγονότα της 12ης Ιουνίου μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ

 http://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/06/12.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗ

ΤΟΥ ΓΚΟΤΣΟ ΝΤΕΛΤΣΕΦ Η ΧΩΡΑ

ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΛΑΔΙΚΗ

ΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΑΙ ΤΩΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Δ.Κουτσούμπας: «Τασσόμαστε υπέρ στο κλείσιμο της χωματερής του Περισου»

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...