26/11/18

Σαν Σήμερα, το 1946 οι παππούδες του Ζάεφ και του Αλιεκσι έσφαξαν τους Έλληνες στο Μάνδαλο Γιαννιτσών. Το 1940 την 30η ημέρα του πολέμου δημοσιεύτηκε το Ανοιχτό Γράμμα του Ζαχαριάδη.

1946. Συμμοριτοπόλεμος . 26 Νοεμβρίου. Επίθεση των ενόπλων κομμουνιστών στο Μάνδαλο Γιαννιτσών, του οποίου οι κάτοικοι ήσαν εθνικόφρονες.
 ( Οι Συμμορίτες ονομάστηκαν  «Δημοκρατικός Στρατός», ένα μήνα μετά, στις 27 Δεκεμβρίου). 
Την υπεράσπιση του Μανδάλου και των κατοίκων του, είχε αναλάβει ο 8ος Λόχος Κυνηγών Χωροφυλακής, με δύο διμοιρίες και 65 άνδρες. Διοικητής τους ήταν ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υπολοχαγός πεζικού. 
(Οι Λόχοι Κυνηγών Χωροφυλακής συγκροτούνταν από χωροφύλακες άνευ θητείας, και είχαν σχεδιαστεί αρχικά ως κινητοί σχηματισμοί με καθήκοντα καταδίωξης των ανταρτών. Με την πάροδο του χρόνου έμειναν οχυρωμένοι και αδρανείς στα χωριά). 
Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 1946 η συμμορία των κομμουνιστών, αφού κατέλαβε τους γύρω λόφους και περικύκλωσαν το χωριό, εξαπέλυσε άγρια επίθεση κατά της φρουράς .
 Οι χωροφύλακες οχυρώθηκαν στο σχολείο και σε ένα μικρό λόφο πάνω από το δημόσιο δρόμο. Αρχικά δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος των δυνάμεων ανταρτών, και θεωρήθηκε πως ήσαν μόνο 100 . Έτσι ,ο διοικητής Χωροφυλακής Γιαννιτσών έσπευσε μόνο με μία διμοιρία για βοήθεια και καθηλώθηκε από το πυρ των κομμουνιστών στη θέση Λάκκα.
 Με τους υπερασπιστές του χωριού απομονωμένους οι κομμουνιστές έγιναν κύριοι του χωριού. 
Συνολικά 24 πολίτες, (4 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 ανήλικοι, οι 11 μεταξύ 3-9 ετών) βρήκαν φρικτό θάνατο.
 Της πολύτεκνης Δέσποινας Βασιλειάδου, που ήταν έγκυος 8-9 μηνών, της έσχισαν την κοιλιά και έβγαλαν το έμβρυο, ενώ έπειτα τουφέκισαν τα 8 ανήλικα παιδιά της

Στις 14:30 έγινε έξοδος της διμοιρίας του σχολείου, που ενώθηκε με την άλλη και συντεταγμένοι υποχώρησαν προς το χωριό Δροσερό. 12 χωροφύλακες σκοτώθηκαν.
Οι κομουνιστές έμειναν στο χωριό ως τις 20:30 το βράδυ, οπότε ο στρατός άρχισε να τους βομβαρδίζει, ενώ μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού έσπευδαν.
 Οι συμμορίτες έκαψαν 45 σπίτια και 40 αχυρώνες. Οι απώλειες τους ήταν 12 νεκροί που τους βρήκε ο Στρατός. 

Οι κομμουνιστές ανακοίνωσαν 50 περίπου νεκρούς αντιπάλους και για τις δικές τους απώλειες ανέφεραν 5 νεκρούς . 

Στα έγγραφα των κομμουνιστών το χωριό δεν αναφέρεται ως Μάνδαλο, αλλά Μαντάλοβο, που είναι ένδειξη της σλαβικής επιρροής (ΣΝΟΦ). 

Οι κομμουνιστες δεν επέστρεψαν στο Παίκο , αλλά κινήθηκαν προς το χωριό Αμπελιές, όπου στρατολόγησαν 40 αριστερούς χωρικούς και έκλεψαν εφόδια. 

Ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στο Μάνδαλο το πρωί της 27ης Νοεμβρίου. 

26 Νοεμβρίου 1940. 30η ημέρα του πολέμου Το Ανοιχτό Γράμμα του Ζαχαριάδη.

«Ολόκληρος ό λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τά σχέδια τον φασισμού. Με το αίμα του ό λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Εξω άπ΄ αυτά ή Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ίταλία-Γερμανία. Αφού ό λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα μέ τούτους τους όρους: 
1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 του Όχτώβρη 1940 δίχως καμιά έδαφική-οίκονομική-πολιτική ζημία σε βάρος της Ελλάδας. 
2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας νά φύγουν όλες άπ΄ τά χώματα και τά νερά της Ελλάδας. Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως από την κυβέρνηση της Ε.Σ.Σ.Δ. να μεσολαβήσει για να γίνει έλληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό σήμερα είναι το μοναδικό έθνικολαϊκό συμφέρον. Και ή πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον ή Ε.Σ.Σ.Δ. σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας. Ν. Ζαχαριαδης 

Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον έθνικό-άμυντικό-άπελευθερωτικό χαρακτήρα τοϋ πολέμου πού κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πού κάνουν οι πλουτοκρατικες μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν δουλέψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ό πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει κατακτητικός και τότε θά έχει αντίθετο το λαό.» 

Στο μέτωπο: 

Το 5/42 Σύνταγμα συνέχιζε την επίθεση του στην ζώνη Αργυροχωρίου-Κακαβιάς Διαδοχικές επιθετικές ενέργειες του Συντάγματος για κατάληψη των υψωμάτων που υπεράσπιζαν οι Ιταλοί . Έπεσαν μαχόμενοι στις 26 Νοεμβρίου 1940 ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Τσατσάνης και ο Στρατιώτης Γεώργιος Κουτσούκης, και οι δύο του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Πιο δυτικά, η ΙΙΙ Μεραρχία Πατρών υπό τον Γεώργιο Μπάκο, με το12ο Σ.Π. Πατρών και το 6ο Σ.Π. Κορίνθου, προωθήθηκε στη περιοχή Καστάνατης – Βαλτίστης έχοντας διανύσει σε 25 ημέρες 450 χιλ, με νυκτερινές πορείες, υπό βροχή. Στο χώρο ευθύνης του Γ ΣΣ ,η IX Μεραρχία κατάφερε µετά από διαδοχικές καταλήψεις υψωµάτων να φτάσει στο υψ. 1548 (Γκούρι Κάµιας) στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές ιταλικές δυνάµεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...