21/11/18

Σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου 1824 οι «δανειολήπτες», οι «ταλαρίσιοι» δολοφόνησαν τον Φιλογενέστατο και Αληθινό Πατριώτη Πάνο Κολοκοτρώνη

Στις 21 Νοεμβρίου 1824, με το παλιό, (3 Δεκεμβρίου με το Γρηγοριανό), δολοφονήθηκε κοντά στο χωριό Μπεσίρι, της Αρκαδίας, από Βούλγαρους μισθοφόρους των αγγλόφιλων «Κυβερνητικών», ο Πάνος Κολοκοτρώνης. Επικεφαλής τον δολοφόνων ήταν κάποιος Κότζιος, Βούλγαρος. 

Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, άγνωστο πώς, σώθηκε και φυλάσσεται στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας , στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, διάτρητο από τις σφαίρες. 

Ο Πάνος , ήταν ο πρωτότοκος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και είχε παντρευτεί την κόρη της Μπουμπουλίνας. Όπως έγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας Θεόδωρος Ρηγόπουλος γύρω στις 4 το απόγευμα τους περικύκλωσαν 25 Βούλγαροι, που ανήκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις του Κουντουρώτη  και του Μαυροκορδάτου,  και εκτέλεσαν τον Πάνο. 

Οι Βούλγαροι λαφυραγώγησαν τη σορό του Κολοκοτρώνη και του αφαίρεσαν ακόμη και τα εσώρουχά και εγκατέλειψαν το νεκρό σώμα γυμνό.

 Ο Πάνος Κολοκοτρώνης ενταφιάστηκε την επομένη στο γειτονικό χωριό Σύλιμνα, όπου βρισκόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Τι έγινε στο μέτωπο την 25η ημέρα του πολέμου το 1940 θα το διαβάσετε εδώ https://deltio11.blogspot.com/2016/11/21-1940-25.html και όλα τα γεγονότα της 21ης Νοεμβρίου θα τα βρείτε εδώ https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/11/21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: