19/11/18

Σήμερα θυμώμαστε τον αληθινό πατριώτη Κυριάκο Μάτση

Στις 19 Νοεμβρίου 1958 , ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Κερύνειας Κυριάκος Μάτσης, κατόπιν προδοσίας, περικυκλώθηκε στο κρησφύγετό του  στο Δίκωμο. Στη μία και τριάντα το μεσημέρι πέρασε στο Πάνθεο των Ηρώων του Ελληνικού Έθνους. Οι Άγγλοι τον σκότωσαν με χειροβομβίδες . Έντεκα μήνες πριν από το πέρασμα στην Αθανασία, σε επιστολή του προς τους γονείς του, ο Κυριάκος Μάτσης τους έγραφε:
«Πιστεύουμε ότι κάθε θυσία μας δεν πηγαίνει άδικα και εσείς να είστε περήφανοι για μας. Αν ο καλός Θεός μας επιφυλάσση την λαμπράν τύχη να δώσωμεν την ζωήν μας για την πατρίδα, τότε η χαρά σας πρέπει να είναι απέραντη. Δεν ξέρω αν μπορεί να ονειρευτεί ένας άνθρωπος καλύτερη τύχη από αυτήν. Και δεν μπορώ να σκεφθώ γονείς που να είναι πιο περήφανοι παρά για τα παιδιά τους που έπεσαν για την πατρίδα».

Σαν σήμερα, την 23η ημέρα του Πολέμου του 1940, έφτασαν στο μέτωπο οι στρατηγοί του Παπάγου, Κοσμάς και Δεμέστιχας με αποτέλεσμα να μπουρδουκλωθεί η ελληνική αντεπίθεση, για να ενημερωθούν οι εκλεκτοί του «διαγγελέα».
Το «ΕΘΝΟΣ» με κύριο τίτλο ενημέρωνε τους Αθηναίους οτι «κατόπιν λυσσώδους μάχης τα στρατεύματα μας κατέλαβαν την Ερσέκαν» και οτι «εκτοπίζονται οι Ιταλοί από τα τελευταία ερείσματα τους στην Μοράβα».
Σε κύριο άρθρο το «Έθνος» και ο Νικολούδης απαντούσαν στον λόγο του Μουσολίνι. «Ο Μουσσολίνι - έγραφε το Έθνος της 19ης Νοεμβρίου - γνωρίζει ότι ημείς δεν έχομεν λησμονήση και τον Γαριβάλδη, τον οποίον αυτός εξεπίτηδες ελησμόνησε. Και τον ελησμόνησε, διότι ο Ιωσήφ Γαριβάλδη, ο αγωνισθείς υπέρ της Ελλάδος, νεώτερος αυτός κλάδος της ηρωικής οικογενείας, υιός του επίσης αγωνισθέντος υπέρ της Ελλάδος, Ριτσιότι Γαριβάλδη, εξεπατρίσθη μετά την επικράτησιν του φασισμού εις την Ιταλίαν...»

Όλες οι εφημερίδες είχαν εκτεταμένα ρεπορτάζ από την παλλαϊκή υποδοχή των τραυματιών του μετώπου. «Άρατε πύλας, κατέφθασαν εις την πρωτεύουσαν νικηταί και τροπαιούχοι οι τραυματίαι της εποποιίας της Πίνδου, της Μοράβας και του Ιβάν», έγραφαν οι εφημερίδες


Στο μέτωπο η επίθεση είχε σταματήσει για ανασυγκρότηση των τμημάτων, για να ξεκουραστούν οι στρατιώτες και να προωθηθούν τα πυροβόλα στις νέες θέσεις.
 Ο νέος διοικητής της Ομάδας Κ, (μεραρχίες Χ και ΧΙ, που κατείχαν το αριστερό του μετώπου της Μοράβας), έπρεπε να ενημερωθεί και να αποκαταστήσει επαφή με τον Βραχνό στην Ερσέκα.(Β ΣΣ). Το επιτελέιο του Κοσμά ασχολήθηκε µε την προετοιµασία της επίθεσης στην κατεύθυνση Νικολίτσε – Καµένιτσα.

Ο Κατσιμήτρος ωστόσο και ο Τσολάκογλου συνέχισαν την επίθεση στον τομέα τους. Το 42ο Συντάγμα Ευζώνων της Λαμίας και το 15ο Σύνταγμα Ιωαννίνων συνέχισαν την επίθεση τους και οι Ιταλοί εγκατέλειψαν το ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ, αφήνοντας πίσω μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα , φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα. Στο δάσος του ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ παραδόθηκε σε ημιονηγούς το επιτελείο του ιταλικού Τάγματος που κατείχε το ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ. 
Στη Σιταριά φονεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1940 ο δεκανέας του 5/42 Πανουργιάς Αναστάσιος.
Το Γ΄ Σ.Σ. κατέλαβε το Χότσιστε και προχώρησε στην οργάνωση αντιαρµατικής άµυνας στην κοιλάδα του ∆εβόλη.


Το 1952, ο (ετεροθαλείς)  θείος του Παύλου, σχημάτισε κυβέρνηση, με τον Μαρκεζίνη πρώτο τη τάξη, και το αμόρε του Ευταξία ως υπουργό Δημοσίων Έργων. 

Το 1942 ο Ζούκωφ εξαπέλυσε την επίθεση στο Σταλιγκραντ. 
Το 1977 ο Σαντάτ πήγε στο Ισραήλ και το 1999 ο Μπιλ ανέβηκε στην Ακρόπολη.


Όλα τα γεγονότα της 19ης Νοεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ

https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/11/19.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γνωριζετε ποιος η ποιοι προδωσαν τον Ματση;