25/11/18

Στο πέρασμα της ιστορίας

Σαν σήμερα το 1916 ,  ο Βενιζέλος μόνος του, καθαίρεσε τον Βασιλιά,  με «Βενιζελικό Διάταγμα»,  από την κατερχόμενη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα και τη Πελοπόννησο άρχιζε η πείνα του αποκλεισμού . Το 1973, έγινε το πραξικόπημα του Κλιμακίου της Cia και του «αόρατου δικτάτορα» για την ανακοπή του εκδημοκρατισμού του Παπαδόπουλου. Το 1935 έγινε η επιστροφή του εστεμμένου φελλού στον Πειραιά, και το 1974 το πραξικόπημα του Καρβάλιο στην Πορτογαλία. Το 1953 παραδόθηκε ο ετοιμοθάνατος Πλουμπίδης για να επιτρέψει στο Σανατοριο. Το 1917 έγιναν στη Ρωσία οι εκλογές που έχασαν οι Μπολσεβίκοι. Το 1120 βυθίστηκε το πλοίο θρύλος με «όλους μέσα» του οποιου την επανάληψη επιθυμούν όλοι οι λαοί στην Ιστορία έκτοτε. Το 1826 έφτασε στο Ναύπλιο η Φρεγάτα «Ελλάς» που την έκαψε ο προδοτοπατριώτης Μιαούλης. 


1935. Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ επέτρεψε στην Ελλάδα , έπειτα από 12 χρόνια εξορίας, με το εύδρομο «Έλλη». Ο βασιλιάς και ο διάδοχος Παύλος βγήκαν στην προβλήτα του Φαλήρου, με ατμάκατο του καταδρομικού. Τους περίμεναν ο Κονδύλης και οι υπουργοί του και οι οπαδοί τους. Από τον Πειραιά πήγαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.


1936. Η Γερμανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Βερολίνο το Σύμφωνο Αντι-Κομιντέρν που στρεφόταν κατά της Τρίτης, (Κομμουνιστικής) Διεθνούς. Στο Σύμφωνο τονιζόταν «... Αναγνωρίζοντας ότι ο στόχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που είναι γνωστή ως η Κομιντέρν, είναι να διαλυθεί και να υποτάξει τα υπάρχοντα Κράτη, με όλα τα μέσα που έχει στη διοίκηση της και πεπεισμένοι ότι η ανοχή στην ανάμιξη της Κομμουνιστικής Διεθνούς στις εσωτερικές υποθέσεις των εθνών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την εσωτερική ειρήνη και την κοινωνική τους ευημερία, αλλά ότι είναι επίσης μια απειλή για την ειρήνη του κόσμου επιθυμούν να συνεργαστούν στην άμυνα εναντίον της Κομμουνιστικής απειλής.
Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Ιάπωνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Κιντόπμο Μασακόι και ο φον Ρίμπεντρόπ.

1952. Επί κυβερνήσεως του Α. Παπάγου, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του
Ν. Μπελογιάννη, τον οποίο εκείνος κατέδωσε, παραδόθηκε με στόχο να αγιοποιηθεί και να εξαγνιστεί,  ο πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Νίκος Πλουμπίδης, με στόχο να αγιοποιηθεί και να εξαγνιστεί. Οι αστυνομικοί τον παρέλαβαν  στο κρησφύγετό του στον Κολωνό , σε πολύ προχωρημένο στάδιο φυματίωσης.

1973. Ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης και ο Γκάς Αβράκωτος της Cia με πραξικόπημα ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Μαρκεζίνη και άνοιξαν τα δρόμο για την προδοσία της Κύπρου. Πρόεδρος ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός 
ο ταμίας του Σικάγο και υπάλληλος της Cia, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.


1826. Κατέπλευσε στο Ναύπλιο με ξένο πλήρωμα η φρεγάτα «Ελλάς» που ναυπηγήθηκε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. με κόστος 750,000 δολαρίων.  Έγινε η η πρώτη ναυαρχίδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Πυρπολύθηκε την 1/13 Αυγούστου 1831 από τον προδοτοπατριώτη Μιαούλη στον όρμο του Πόρου. 

Το πλήρες χρονικό της ημέρας τα το βρείτε εδώ...
https://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/11/25_25.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...