18/12/23

Η γερμανική οικονομία σε ύφεση και με τη Βούλα.

 ΦΡΑΝΚΦΟΎΡΤΗ 18.12.2023 . Η πτώση της γερμανικής οικονομίας δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, κυρίως λόγω της ασθενούς ζήτησης στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών, τονίζει η μηνιαία έκθεσή της  γερμανικής κεντρικής τράπεζας "Bundesbank", η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα . 

 «Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας είναι πιθανό να μειωθεί ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο του 2023», ανέφερε η Bundesbank. 

 Αυτό θα αντιπροσώπευε συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει διολισθήσει σε  ύφεση. 

 Οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών στη Γερμανία θα ανακάμψει αργά στο πλαίσιο της αύξησης των μισθών ενόψει της πτώσης του πληθωρισμού. Η Bundesbank προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι πιθανό να αυξηθεί ελαφρώς στις αρχές του επόμενου έτους.

 Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% σε όλο το 2023, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη το 2024 από 1,2% (Ιούνιος 2023) σε 0,4% (Δεκέμβριος 2023). 

ΒΕΡΟΛΊΝΟ 18.12.2023 . Αγρότες από όλη τη Γερμανία συγκεντρώθηκαν  στην Πύλη του Βρανδεμβούργου με τα τρακτέρ τους για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις στη Γεωργία. 
 Διαμαρτυρίες αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν στο έδαφος, με τους αγρότες να απαιτούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις προθέσεις της να σταματήσει τις υπάρχουσες επιδοτήσεις ντίζελ και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις αυτοκινήτων. «Αν δεν ληφθεί μια θετική απόφαση, η μαζική αντίσταση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Δεν θα συμφιλιωθούμε», δήλωσε  ο Joachim Ruquide, επικεφαλής μιας από τις ενώσεις αγροτών. Σύμφωνα με την ένωση, η γεωργία θα χάσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ εάν οι αγρότες δεν λάβουν τουλάχιστον μερική αποζημίωση για ακριβό ντίζελ ή πρέπει να πληρώσουν πρόσθετα τέλη για τα οχήματά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: