20/12/23

Η 20η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 20η Δεκεμβρίου είναι η 354η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 11 ημέρες ως το τέλος του έτους.

1046. Άρχισε η Σύνοδος του Σουτρίου που συγκάλεσε ο Ερρίκος Γ΄για να δικάσει τον Πάπα Σίλβεστρος Γ΄ που κατηγορείτο για «σιμωνία» και τον οποίο είχε αφορίσει ο Πάπας Βενέδικτος Θ΄.

1192. Ο Λεοπόλδος Ε, Δούκας της Αυστρίας συνέλαβε κοντά στη Βιέννη τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας και τον παρέδωσε στον Ερρίκο ΣΤ' Χοενστάουφεν.


 1355. Πέθανε πρόωρα σε ηλικία 47 ετών ο Τσάρος των Σέρβων και των Ρωμαίων  Στέφανος Ούρος Δ΄ Ντούσαν Νέμανιτς, ενώ βρισκόταν σε εκστρατεία κατά των Τούρκων που είχαν εισβάλει στην χερσόνησο. Αρρώστησε , πιθανόν να δηλητηριάστηκε, ανέβασε υψηλό  πυρετό και πέθανε κοντά στην Κορυτσά.  Ο πρόωρος θάνατός επέτρεψε στους Τούρκους να κυριαρχήσου στη Σερβία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

1408.  Ο Χαν Εντιγκού,  των Μογγόλων έλυσε την πολιορκία της Μόσχας .Αυτό ήταν το τέλος της τελευταίας μεγάλης επιδρομής στη των Μογγόλων στη  Ρωσία

1522. Κατά την Πολιορκία της Ρόδου: ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής με μια  προκήρυξη που έριξαν με βέλος   μέσα στη πόλη, ανακοίνωσε ότι αν οι κάτοικοι του παρέδιδαν τη πόλη, εντός τριών ημερών θα έμεναν αφορολόγητοι για 5 χρόνια και ότι τα παιδιά τους δεν θα περιλαμβάνονταν  «παιδομάζωμα».

1577 . Στη Βενετία πυρκαγιά κατέστρεψε την αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου των Δεκα στο Παλάτι των Δόγηδων.

1626. Κατά τη διάρκεια του πολέμου των τριάντα ετών ο πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας Γκαμπόρ Μπέθλεν υπέγραψε με τον στρατηγό του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β, Βαλενστάιν την ειρήνη της Μπρατσλάβας και αποσύρθηκε από τον πόλεμο.

1699 . Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου Α ' για τη μετακίνηση της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία από την 1η Σεπτεμβρίου, στην 1η Ιανουαρίου.

1712. Στις 9/ 20 Δεκεμβρίου οι Σουηδοί νικησαν Δανούς και Πολωνούς στο Μεκλεμβούργο της Δυτικής Πομερανίας.

1803 .Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ολοκλήρωσαν την αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία.

 1808. Ιβηρικός πόλεμος: Άρχισε η δεύτερη πολιορκία της Σαραγόσα από τους Γάλλους.

1821. Στις 20 Δεκεμβρίου/ 1η Ιανουαρίου 1822 στο χωριό Πιάδα άρχισε η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, με την παρουσία 60 αντιπροσώπων.

1830. Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου , η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Πρωσία και η Ρωσία, συμφώνησαν με τον διαχωρισμό του Βελγίου και της Ολλανδίας και αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του Βελγίου, αλλά του επιβλήθηκε αυστηρή ουδετερότητα.

1881. Στις 20 Δεκεμβρίου/ 1η Ιανουαρίου 1881 έγιναν βουλευτικές εκλογές που τις κέρδισε το κόμμα του Χάρυ του Επτωχεύσαμεν που έφερε τον τίτλο ,«Νεωτεριστικό Κόμμα», αλλά το έλεγαν «Πέμπτο Κόμμα». Η παράταξη Τρικούπη έβγαλε 129 βουλευτές, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος 90, 17 ήταν «ανεξάρτητοι», 7 «Δημοκρατικοί» και δύο Τούρκοι. Στις εκλογές ψήφισαν και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Άρτας, που προσαρτήθηκαν στην ελληνική επικράτεια.

1912. Στο Λονδίνο, άρχισε η ειρηνευτική διάσκεψη της  ηττημένης Οθωμανικής  αυτοκρατορίας και της Βαλκανικής Ένωσης κρατών. Του Μαυροβούνιου, της  Σερβίας, της  Ελλάδας και η Βουλγαρίας.

1915. Οι  τελευταίοι Αυστραλοί  εκκενώθηκαν από την Καλλίπολη.

1917. Στη Σοβιετική Ένωση δημιουργήθηκε από τον εβραίο Φέλιξ Εντούντοβιτς Ντζερζίνσκι η Τσέ-Κα η μυστική αστυνομία των Μπολσεβίκων , για την καταπολέμηση της αντεπανάστασης και της δολιοφθοράς.

1924 . Ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 5 χρόνια στη φυλακή, μετα από το πραξικόπημα της μπυραρίας απελευθερώθηκε από τη φυλακή Landsberg μετά από εννέα μήνες.

1927 . Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε να αγνοήσει ορισμένες ρήτρες της Συνθήκης Ειρήνης του Νεϊγύ και άρχισε την συγκρότηση τακτικού και βουλγαρικού στρατού.

1928. Η Βρετανία αναγνώρισε την κυβέρνηση του Κουόμινταγκ στην Κίνα.

1937. Στην Ρουμανία έγιναν εκλογές για το Κοινοβούλιο. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα πήρε το 36,5%  , το  Εθνικό Αγροτικό Κόμμα 20,7% , η Σιδηρά Φρουρά το 15,8% και Εθνικό Χριστιανικό Κόμμα του Οκταβιανού  Γκόγκα τερμάτισε τέταρτο με 9.3%. 

1939 .Στην ΕΣΣΔ καθιερώθηκαν τα βραβεία Στάλιν (Υπήρχαν μέχρι το 1954).

1940. O πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς συναντήθηκε με τον Γερμανό πρεσβευτή  πρίγκιπα Βίκτωρα φον Έρμπαχ.
Οι Εύζωνες του 3/40 Συντάγματος υπό τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο ξεκίνησαν την αυγή, αιφνιδιαστική επίθεση, εναντίον των ιταλικών θέσεων στο όρος Πίλιουρι, βόρεια και ανατολικά της Χειμάρρας, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την απελευθέρωση της. Η Τρίτη Μεραρχία που επιχειρούσε στο παραλιακό μέτωπο , μετά από μια σκληρή μάχη, κατέλαβε το ύψωμα Γκιάμι, βόρεια του Πανόρμου.

1942 .Ο  βομβαρδισμός  της Καλκούτας από τους Ιάπωνες

1943. Βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τον τέταρτο βομβαρδισμό της Σόφιας, κατά τον οποίο υπήρξαν πάνω από 4.000 θύματα.
-Oι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισσας, (που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες του Μεγάλου Μοναστηρίου της Ανατολικής Ρωμυλίας), μπήκαν στα σπίτια και συνέλαβαν όλους τους άνδρες και τους οδήγησαν στο σχολείο εκτέλεσαν , σαράντα πέντε, σε αντίποινα για τις ενέργειες του ΕΛΑΣ.
-Οι Κινέζοι νίκησαν τους Ιάπωνες στη μάχη του Τσανγκντέ.

1944. Στη Βουλγαρία άρχισαν να λειτουργούν τα λεγόμενα Λαϊκά Δικαστήρια, του Τράιτσο Κοστώφ, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε το νομοθετικό διάταγμα για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των πολιτικά επικίνδυνων ατόμων. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, οι κομμουνιστές κυκλοφόρησαν την εβδομαδιαία  εφημερίδα «Ενότητα», (Γεντίνστβο) , που απευθυνόταν  στους αναγνώστες της «αυτόνομης περιοχής του Κοσσυφοπεδίου»

1947. Ξεκίνησε η πορεία των χιλίων αιχμαλώτων αγοριών και κοριτσιών που είχαν στρατολογήσει βίαια κομμουνιστοσυμμορίτες  στην με σκοπό την αποστολή τους στο Βίτσι και το Γράμμο, που κράτησε  42 μέρες.

1950. Συνελήφθη στα Εξάρχεια, στην οδό Πλαπούτα,σε ένα σπιτάκι ιδιοκτησίας του Τάκη Καλοφωλιά, (του κατοπινού εκδότη της οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ), ο Νίκος Μπελογιάννης.

1952. Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

1960. Ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Νοτίου Βιετνάμ, η πολιτική πτέρυγα των Βιετκόνγκ.

1963 . Για πρώτη φορά, επιτράπηκε στους Δυτικούς Βερολινέζους να περάσουν από το Τείχος του Βερολίνου για  μονοήμερη επίσκεψη σε συγγενείς στην Λαοκρατική Γερμανία .

1966.Καταρρευσε η κυβέρνηση των Αποστατών καθώς ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ανακοινώσε την άρση της υποστήριξής από την πλευρά της Ε.Ρ.Ε. προς τους Μητσοτάκη -Στεφανόπουλο.

1967. Αποστρατεύτηκαν κατόπιν δικού τους αιτήματος, οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

1970. Υπό την πίεση της εργατικής αναταραχής και των απεργιών παραιτήθηκε στην στην Πολωνία ο Γκομούλκα και τον διαδέχτηκε ο Εντβαρντ Γιέρεκ.


1971. Ο Πρόεδρος του Πακιστάν Μοχάμεντ Αγά Χαν  παραιτήθηκε μετά την ήττα των πακιστανικών στρατευμάτων στον πόλεμο με την Ινδία και παρέδωσε την εξουσία στο Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο.

1972. Στη 17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ ο  Κώστας Κολιγιάννης, αντικαταστάθηκε  στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη.
 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του
1973. Η βασκική οργάνωση ΕΤΑ ανατίναξε τον πρωθυπουργό του Φράνκο ναύαρχο Λουίς Καρέρο Μπλάνκο .


1974. Η Αιθιοπία πέρασε στο... Σοσιαλισμό.

1986. Στη Σαγκάη στη μεγαλύτερη διαδήλωση από την Πολιτιστική Επανάσταση πάνω από 30.000 φοιτητές διαδήλωσαν ζητώντας δημοκρατικές ελευθερίες.

1987.   Η πιο θανατηφόρα ναυτική καταστροφή εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία με εκτιμώμενο αριθμό νεκρών 4.385 και μόνο 26 επιζώντες. Στις Φιλιππίνες , το οχηματαγωγό M/N Doña Paz συγκρούστηκε νύχτα με το πετρελαιοφόρο MT Vector. Το Ντόνια Παζ πήγαινε από το  νησί Λέϋτε  στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, το πλοίο ήταν υπερπλήρες, με τουλάχιστον 2.000 επιβάτες να μην είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα επιβατών. Το πλοίο δεν διέθετε ασύρματο και ότι τα σωσίβια ήταν κλειδωμένα με κλειδαριά και κλειδί. Ωστόσο, η  ευθύνη για την τραγωδία αποδόθηκε στο δεξαμενόπλοιο Vector, το οποίο , ήταν μη αξιόπλοο δεν είχε  άδειες, και δεν υπήρχε επαγγελματίας καπετάνιος. Τη σύγκρουση ακολούθησε  πυρκαγιά και η βύθιση και των δύο σκαφών.
1989. Η λαϊκή εξέγερση στην Τιμισοάρα έλαβε διαστάσεις, Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κέντρο της πόλης την Πλατεία Όπερας ,σήμερα «Πλατεία Νίκης» και άρχισαν να φωνάζουν , «Είμαστε ο λαός» «Ο στρατός είναι μαζί μας», «Μην φοβάστε, ο Τσαουσέσκου πέφτει». Στο μπαλκόνι της Όπερας, ο δήμαρχος της πόλης παρέλαβε από τους ηγέτες της διαμαρτυρίας τα αιτημάτα του πλήθους. Απελευθέρωση των συλληφθέντων, επιστροφή των πτωμάτων των νεκρών στις οικογένειες τους, ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και παραίτηση του Νικολάε Τσαουσέσκου 
Oι ΗΠΑ εισέβαλλαν με 12.000 στρατιώτες στον Παναμά για την ανατροπή και σύλληψη του προέδρου Μανουέλ Νοριέγκα. Επιχείρηση «Just Cause».

1990. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, παραιτήθηκε ξαφνικά και προειδοποίησε το Ανώτατο Σοβιέτ για τον κίνδυνο επιβολής ενός δικτατορικού συστήματος στη χώρα.Σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού του Ντίμιταρ Ποπόφ στη Βουλγαρία

1991. Παραιτήθηκε πρωθυπουργός της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας Άντε Μάρκοβιτς διότι οι ηγέτες των Δημοκρατιών δεν του επέτρεπαν να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν ήθελε να ψηφίσουν τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Μετά την παραίτησή του οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν, και σύντομα διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.

1992 . Στη ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας έγιναν πρόωρες ομοσπονδιακές, και τοπικές εκλογές. Στις εκλογές για τον Πρόεδρο της Σερβίας ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κέρδισε τον σερβο-αμερικανό Μιλάν Πάνιτς με το 56,32% των ψήφων από τον πρώτο γύρο .

1995. Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κίνηματος (ΔΗΚΚΙ), ενώ την ίδια ήμερα το ΝΑΤΟ άρχισε τους «ειρηνευτικούς του βομβαρδισμούς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η πτήση 965 της American Airlines κατέπεσε  στο Κάλι της Κολομβίας.159 νεκροί

1996 . Έφτασε στο Βελιγράδι Επιτροπή του ΟΑΣΕ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες για να εξετάσει τις καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στις τοπικές εκλογές στη Σερβία.

1999. Η Πορτογαλία μετά από 442 χρόνια αποικιοκρατίας παραχώρησε την κυριαρχία του Μακάο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

2000. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις Αλβανικές εξτρεμιστικές ομάδες στη νότια Σερβία και προέτρεψε την KFOR να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει τις περαιτέρω ενέργειές τους. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έγινε  μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έγινε νόμιμος στην Ολλανδία.Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κλωνοποίηση για ιατρικούς σκοπούς

2002 . Στη Γερμανία, συνελήφθη βάσει εντάλματος της Interpol,η ιδιοκτήτης της τραπεζικής πυραμίδα «Dafiment» κ. Μιλάνοβιτς και εκδόθηκε στο Βελιγράδι, όπου κατηγορείτο για υπεξαίρεση περίπου 19 εκατομμύριων γερμανικών μάρκων.

 2004. Συνάντηση Πούτιν-Σρέντερ στο Αμβούργο.

2007. Πήδηξε από το μπαλκόνι του ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.Ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο και ένας του Καντίδο Πορτινάρι εκλάπησαν από το Μουσείο Τέχνης στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

2013. Αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη από τον Πούτιν, ο εβραίος Ολιγάρχης Μωυσής Χαντορκόφσκι μετά από δέκα χρόνια φυλάκισης.

2015. Στις Ισπανικές εκλογές πρώτο αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι με 28,7% 2ο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσες με 22% και τρίτο το ΠΟΔΕΜΟΣ του Πάμπλο Ιγκλέσιας με ποσοστό 20,5%. Σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκεται στη Σλοβενία, οι ψηφοφόροι   είπαν ΟΧΙ στην πρόταση τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.


2022.
Συνέντευξη Τύπου του Κινήματος 21 στην ΕΣΗΕΑ και αποκάλυψη όλης της αλήθειας για  τον Νατοϊκό στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ γ
ια τα εμβόλια  και  την υπερβάλλουσα θνησιμότητα  στο Μητσοτακιστάν
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πλησιάζει η ώρα της απελευθέρωσης του Τσασώβ Γιάρ στην ΛΔ.Ντόνετσκ

  Η Πολιτοφυλακή της ΛΔ Ντόνετσκ με την υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων, απελευθέρωσε σήμερα το χωριό   Μπογκντάνοβκα στα βόρεια και Ανατολι...