20/12/23

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απέκλεισε τον Τραμπ από τις εκλογές. Η τελική απόφαση στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο

 

 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απαγόρευσε στον Τραμπ να συμετάσχει στις προκριματικές εκλογές .Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύεται να θέσει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο βάσει της ρήτρας εξέγερσης του Συντάγματος των ΗΠΑ και τον απομάκρυνε από τις προεδρικές προκριματικές εκλογές της πολιτείας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επικαλείται για πρώτη φορά στην ιστορία που το τμήμα 3 της 14ης Τροπολογίας . «Η πλειοψηφία του δικαστηρίου θεωρεί ότι ο Τραμπ αποκλείεται από την προεδρία βάσει του άρθρου 3 της 14ης τροπολογίας», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του. 
 Το ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο ανέτρεψε απόφαση δικαστή του κομητειακού δικαστηρίου που έκρινε μεν ότι ο Τραμπ είχε υποκινήσει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί από τις προκριματικές εκλογές  επειδή δεν ήταν σαφές εάν η διάταξη του τμήματος 3 της 14ης Τροπολογίας αφορά στην προεδρία. 
 Το δικαστήριο ανέβαλε την απόφασή του μέχρι τις 4 Ιανουαρίου ή μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αποφανθεί για την υπόθεση. 
 Οι δικηγόροι του Τραμπ θα εφεσιβάλουν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο σε συνταγματικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: