19/12/23

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ...ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΣΟΥΝΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο, εάν αυτοί που έρχονται μαζικά στη χώρα μας, ήταν όχι από Πακιστάν, Αφρική και Αραβικές χώρες, αλλά από Κίνα και Ρωσία ας πούμε, πιστεύεις ότι θα υπήρχε καμία σπουδή για τη νομιμοποίησή τους; Εγώ δε νομίζω.
Γιατί δεν φέρνουν εργάτες από εμπόλεμες περιοχές της "Ρωσίας" ή έστω της λατρεμένης τους Ουκρανίας; Κι αυτοί φθηνά θα δουλεύουν, εάν αυτός είναι ο στόχος ενός κράτους και όχι η κοινωνική του συνοχή.
Αλήθεια, πέρσι ποιοι μάζεψαν τις ελιές, που είχαμε τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη παραγωγή;

Και κάτι γι' αυτό που λένε ότι το κράτος χάνει λεφτά επειδή δεν εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές. Ας μιλήσουμε για το 2022. Πράγματι απασχολήθηκαν παράνομοι εργάτες και το κράτος έχασε το 10% από τα εργόσημα. Όταν απασχολείς όμως παράνομους, ή έστω με τουριστική βίζα, τότε δεν μπορούν να εκδοθούν εργόσημα και ο αγρότης δεν έχει να επιδείξει έξοδα, διότι κάθε έξοδο πρέπει να αποδεικνύεται με τα κατάλληλα παραστατικά. Δηλαδή έχουμε φουσκωμένα κέρδη τα οποία δίνουν φουσκωμένο φόρο στο κράτος. Από τη μία το κράτος χάνει 10%, αλλά από την άλλη εισπράττει φόρο 28% και 36% (ξέρω συγκεκριμένη περίπτωση)διότι μη έχοντας ο εργοδότης παραστατικά εξόδων, ανεβαίνει σε φορολογική κλίμακα και καταβάλει αυξημένο φόρο. Ειδικά πέρσι που η χρονιά ήταν πολύ καλή και όλοι στην περιοχή μου είχαν πολύ καλά κέρδη. Βεβαίως με τη συμβολαιακή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από πέρσι ο φόρος μειώνεται στο μισό αλλά και πάλι είναι πάνω του 10% που εισπράττει από τα εργόσημα.
Όλοι όμως οι αγρότες δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια και αναζητούν άτομα που θέλουν για διάφορους λόγους (συνταξιοδοτικούς ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) να ασφαλιστούν με εργόσημα (όποτε θα αποκτήσουν έξοδα για να μειώσουν τα κέρδη) χωρίς να προσφέρουν εργασία οι ίδιοι, συνεισφέροντας μάλιστα στο κόστος. Ακόμα όμως και σ' αυτή την περίπτωση το κράτος εισπράττει το 10% από την εργασία παρανόμων εργατών αντί νόμιμων. Αντί να εκδοθεί εργόσημο για τον Α, εκδίδεται για τον Β.
Δεν προλαβαίνουν όμως όλοι οι αγρότες να το κάνουν αυτό και πληρώνουν αυξημένο φόρο (το λόγο τον εξήγησα πιο πάνω).
Ας υποθέσουμε τώρα ότι νομιμοποιούνται οι λαθροεισβολείς. Δεν θα δικαιούνται, νόμιμοι που θα είναι τώρα, διάφορα επιδόματα; Επίδομα τέκνων, στέγασης, ανεργίας κ.λπ.; Θα εισπράττει το κράτος εισφορές, αλλά από την άλλη θα τα ξοδεύει για επιδόματα των νομιμοποιηθέντων (φαντάσου να έρθουν και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα).
Οι εδώ και καιρό νόμιμοι πάλι, που είναι και της πιάτσας, δουλεύουν επίσημα όσο χρειάζεται για να μην χάνουν επιδόματα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Από ένα σημείο και πέρα δουλεύουν ανεπίσημα (μαύρα). Εξ άλλου ποιος θα πάει να τους ελέγξει στο χωράφι;
Ποιος μας λέει ότι δεν θα κάνουν το ίδιο και οι νεονομιμοποιηθέντες;
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το όποιο οικονομικό όφελος μετριάζεται κατά πολύ, ίσως και να μηδενίζεται για όλους αυτούς τους λόγους.
Αυτά από μία οικονομίστικη σκοπία και μόνο.